Tanalys

Frisk som en sommarbris: Seasalter – topprankad sydafrikansk Sauvignon Blanc

Den 26 maj är det fest för alla som gillar högklassig Sauvignon Blanc. Då lanseras Seasalter – ett vin från hyllade sydafrikanska vinegendomen Groote Post. Friskt, fruktigt och med en förnämlig mineralitet som präglas av de svala vindarna från Atlanten.

När familjen Pentz tog över Groote Post i början av 1970-talet ingick både vinrankor och mjölkkor i köpet. Då var kossorna huvudnumret och Peter Pentz korades till ”Årets bonde” i Sydafrika för sin förnämliga mjölkproduktion. Strävan efter högsta kvalitet har hållit i sig även sedan korna såldes av för tjugo år sedan och man bestämde sig för att satsa helt på vinet.  Idag är det tredje och fjärde generationen Pentz i form av Nick och Peter som driver gården.

Groote Post ligger vid Atlantkusten i distriktet Darling, dryga sex mil norr om Kapstaden. De 120 hektaren sträcker sig upp mot 450 meters höjd med utsikt över Atlanten, och druvorna svalkas av den kylande havsbrisen. När Nick Pentz var på resa i England besökte han den lilla byn Seasalter där man producerade salt på medeltiden. Namnet påminde honom genast om den salta havsdoften hemifrån vingården och därmed var namnet spikat på familjens vita flaggskeppsvin: Seasalter!

Groote Post var under tidigt 1800-tal en vaktpost där soldater hindrade boskapsstölder. Stället visade sig vara precis lika rätt för vinodling där de svalkande vindarna ger druvorna 3–4 veckors extra tid att nå perfekt mognad jämfört med längre in i landet.

Seasalter som från första årgången 2015 endast såldes till medlemmarna i gårdens vinklubb, har blivit en internationell succé som i årgång 2022 bland annat belönats med dubbla guld i Sydafrikas äldsta vintävling Veritas.

Vinmakaren Lukas Wentzel tog god tid på sig att skapa den ultimata versionen av Seasalter. Det vinnande receptet baseras på Sauvignon Blanc (90%) där en tredjedel jästs och lagrats på 300 liters franska ekfat i åtta månader. Resterande 2/3 har jästs och lagrats på jästfällningen i ståltank, precis som den lilla andelen Sémillon (10%) som fullbordar blenden.

Seasalter är ett vin med rik doft av persika, grapefrukt och gröna äpplen. Smaken är lång och intensiv med genomgående frisk syra, en härlig mineralsälta och en diskret ton av fat. Som namnet antyder är vinet ett perfekt sällskap till skaldjur av alla slag, men matchar även fetare fiskar, ljust kött och vegetariska rätter.

Seasalter Sauvignon Blanc 2022 | 179 kr | 750 ml | Nr 90059

För mer information, kontakta:
Christian Moberg, Product Manager / CRS Manager hos Wine Affair Scandinavia AB
E-post: christian.moberg@wineaffair.se

Om Wine Affair Scandinavia AB
Vinimportören Wine Affair startades 2019 av Stefan Stjärnström som tillsammans med kollegan Claes Lindquist är två av Sveriges mest erfarna och framgångsrika vinentreprenörer. Företaget arbetar med försäljning av kvalitetsviner till Systembolaget och restauranger och besitter stor kunskap om Fine Wines. I portföljen finns över 50 producenter representerade från stora delar av vinvärlden. Här finns allt ifrån världsberömda kvalitetsproducenter, storsäljande volymviner och välkända varumärken men även nischade spetsprodukter. Verksamheten drivs från huvudkontoret i Stockholm.

www.wineaffair.se

Taggar:

Exit mobile version