Tanalys

Fritidshusrankingen 2018: Gotland i topp, Bohuslän klättrar och Stockholms skärgård tappar

fr, apr 06, 2018 07:00 CET

Under våren börjar ofta tanken på ett fritidshus vakna till liv. SBAB har för femte året i rad ställt frågan var ett fritidshus ska ligga geografiskt för att vara attraktivt. För tredje året i följd ligger ett fritidshus på Gotland högst upp i rankingen och Bohuslän klättrar till andra plats, medan Stockholms skärgård dalar.  

Fritidshusranking 2018

– För tredje året i rad hamnar Gotland i topp när svenska folket drömmer om fritidshus, Gotland är så pass unikt att det inte går att hitta motsvarande natur någon annanstans. Fritidshuset i Bohuslän låg förra året på sjätte plats och kan i år stoltsera med en andraplats. Stockholms skärgård däremot har dalat, från förra årets andraplats till en fjärdeplats i år, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.  

Fler vill äga 

På frågan om man helst vill äga eller hyra sitt fritidshus svarar 44 procent att de vill äga. 33 procent vill helst hyra. Av de medverkande är det 23 procent som varken vill hyra eller äga fritidshus, de vill semestra på annat sätt.

Alla fritidshus används inte

Det finns fritidshus som aldrig används men som finns kvar inom familjen ändå. Sannolikt är det obelånade fritidshus som inte kostar så mycket att ha kvar. Sen finns det inslag av sentimentalitet förstås.

SBAB ville ta reda på om de som besvarade fritidshusundersökningen själva har erfarenhet av eller känner någon som låter ett fritidshus bara stå. 34 procent har den erfarenheten.

–        Det finns en generell bostadsbrist på många orter och för närvarande få fritidshus till salu. Så finns det fritidshus som sällan eller aldrig används, det tycker jag är konstigt. Även den stuga som bara står där, oavsett hur billig den än är att ha kvar, mår bäst av att den används, säger Claudia Wörmann.

Fritidshus i hemtrakten? Nja

En fråga som ställdes var om man kan tänka sig att ha ett fritidshus i den trakt man växte upp. 52 procent svarar nej, 27 procent ja och 22 procent vet inte.

–        Jag hade trott att fler skulle kunna tänka sig ett fritidshus i uppväxtorten. Lite som att vara en hemvändare fast bara då och då. Men det är klart, viljan att ha ett fritidshus där man växte upp påverkas ju av varifrån man kommer, vad fritidshusen kostar och varför man valde att lämna sin uppväxtort, säger Claudia Wörmann.  

Om undersökningen

SBAB:s undersökning Fritidshuset 2018 baseras på en enkät som SBAB låtit SynoInt genomföra 21-37 mars 2018. I undersökningen har 1 001 personer från hela Sverige i åldern 25-80 år svarat.

För mer information, kontakta gärna:  

Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB,

Telefon: 0709-90 68 14, E-post: claudia.wormann@sbab.se

Karin Hellgren, Informationschef SBAB

Telefon: 0706-68 38 24, E-post: karin.hellgren@sbab.se

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Antalet kunder uppgår till cirka 350 000 och antalet medarbetare till cirka 500. Läs mer på www.sbab.se, www.twitter.com/sbabbank, www.facebook.com/sbabbank.

Taggar:

Exit mobile version