Vi är tre fjärdedelar igenom 2024, ett supervalår där halva världens befolkning går till val. Vi har redan haft val i bland annat Indien, val till EU-parlamentet och snart väntar val i USA. Hur går det till att bevaka valen ett supervalår med stora utmaningar? Fyra nyhetschefer med utrikesfokus diskuterar vad som gått enligt plan och vad som inte fungerat under supervalåret. Seminariet sänds live i appen Sveriges Radio Play.
2024 är ett mycket speciellt år internationellt då det infaller ett stort antal val runt om i världen. Hur gör medierna urvalet av vilka val som bevakas och i vilken utsträckning? Finns det val som svenska medier hade velat bevaka men inte hade möjlighet till? Vilka utmaningar har medierna stött på under bevakningen av valen? Är några av Sveriges största redaktioner nöjda med sin rapportering hittills och skulle någon gjort något annorlunda? Hur beskriver vi olika politiska rörelser och vilken fakta ger vi mediekonsumenterna om valsystemen? Finns det lärdomar för framtiden att dra?
Och valåret är inte slut, det återstår flera val under 2024 att bevaka så hur kommer resten av 2024 se ut inom detta rapporteringsområde? Ett val som märks mycket i debatten är valet i USA. Men bevakas USA för mycket eller för lite jämfört med andra val? Varför är intresset för USA-valet så stort i Sverige, är det publikintresset eller något annat? Hur ser planeringen ut av bevakningen av valet i USA? En panel bestående av nyhetschefer med utrikesfokus diskuterar dessa och andra frågor under frukostseminariet den 17 oktober.
Seminariet inleds med ett samtal mellan moderator Erik Blix och Gunilla Reischl, programchef och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet som diskuterar det aktuella geopolitiska läget.
Paneldeltagare:
Angelica Öhagen, redaktör & projektledare supervalåret, Aftonbladet
Erik Wiman, utrikesredaktör Expressen
Anders Pontara, utrikeschef Sveriges Radio
Fredrick Malmberg, nyhetschef TV4
Inledning av Sveriges Radios vd Cilla Benkö
Seminariet sänds live 08:15 den 17 oktober under kanalfliken i appen Sveriges Radio Play, se ”övriga sändningar”.
Tidigare Sveriges Radio frukostar finns här
Presskontakt: Claes Bertilson, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se