Tanalys

Fullkorn enligt rekommendationerna? Med Fazers produkter går det både enkelt och gott

Den 19 november firas internationella fullkornsdagen. Men vad är fullkorn, varför behöver vi det och varifrån får vi det? Fullkornsprodukter är hälsosamma, goda och ger bra energi varje dag, från morgon till kväll.

Enligt de senaste näringsrekommendationerna rekommenderas många olika förändringar i finländarnas kost. En av dem är att öka intaget av fullkorn. För första gången innehåller rekommendationerna en rekommendation om intaget av fullkorn i gram: minst 90 gram om dagen. 

”Rekommendationerna görs inte för att följa trender, utan för att förbättra befolkningens hälsa genom kosten. Ett intag på 90 gram om dagen kanske låter förvånansvärt mycket, men det är lätt att uppnå om du lägger till fullkornsprodukter i kosten på ett förnuftigt och mångsidigt sätt”, säger Marika Laaksonen, doktor i näringsvetenskap från Fazer.

Många vägar till en kost med mycket fullkorn

När man talar om fullkorn är rågbröd det första som många kommer att tänka på. Det är också via rågbröd som finländarna får i sig mest fullkorn, men det är på inget sätt den enda fullkornskällan.

”När det gäller fullkorn är typen av sädesslag inte av betydelse – till exempel kan även havrebröd eller veterostbröd vara fullkornsprodukter. Av Fazer Bageris matbröd är 57 procent fullkornsprodukter”, säger Juhani Sibakov, produktutvecklingsdirektör på Fazer Bageri. Vårt mål är att 65 procent av vår försäljningsvolym år 2030 är fullkornsbröd”, Sibakov fortsätter.

Det är enkelt att få i sig det rekommenderade dagliga intaget, när man konsumerar fullkornsprodukter på ett mångsidigt och varierat sätt.

”Om du äter till exempel en skiva rågbröd och en portion fullkornsgröt på morgonen, fullkornsrostbröd eller fullkornshavrebröd till mellanmål och ett par skivor efterugnsbröd av fullkornsråg på kvällen, har du fått det dagliga rekommenderade intaget”, säger Laaksonen.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds undersökning* får finländarna inte i sig tillräckligt med fullkorn genom kosten. Det största hindret för att lägga till fullkornsprodukter i kosten är brist på information.

”I Brödfakta rf:s konsumentundersökning visste endast 55 procent att spannmålsprodukter är den enda källan till fullkorn. Många tror till exempel att de får i sig fullkorn från frukt och grönsaker. Informationen behöver med andra ord vara lättillgänglig. Det är därför vi ger information om fullkornsinnehållet i Fazer Bageris produkter på vår webbsida”, säger Sibakov.

Fullkornsprodukter ger protein, särskilt i en övervägande växtbaserad kost

Till skillnad från raffinerade spannmål innehåller fullkorn hela korn, inklusive det yttersta lagret. Det är faktiskt i skalet och kärnan som merparten av spannmålens hälsofrämjande egenskaper finns.

”Fullkornsspannmål innehåller fibrer, kolhydrater, protein, fett av god kvalitet, vitaminer, mineraler och spårämnen. Fullkorn är bra för hjärtat, hjärnan och tarmen – det ger oss energi och välbefinnande hela dagen”, säger Laaksonen.

Många känner till att man får i sig fibrer från fullkorn. Det är dock färre som vet att fullkornsspannmål också är en mycket bra proteinkälla.

”Särskilt i dag, när näringsrekommendationerna betonar en minskning av konsumtionen av rött kött, är fullkornsspannmål ett utmärkt val som proteinkälla. Spannmålsprodukter är den viktigaste källan till vegetabiliskt protein i vår kost. Fullkornsprodukter i kombination med baljväxter ger en fullvärdig sammansättning av vegetabiliska proteiner”, säger Laaksonen.

* Institutet för hälsa och välfärd (THL) Publikationer: Fullkornsintag hos den vuxna befolkningen i Finland – resultat av undersökningen FinRavinto 2017 (2021)

Mediekontakt: 

Tarja Kuusela, kommunikationsdirektör, Fazer Bageri Finland, tarja.kuusela@fazer.com,

tfn +358 40 587 6063

Fazers medietelefon är öppen mån–fre kl. 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Fazer Bageri Finland

Fazer är marknadsledande inom bageribranschen i Finland. Fazers stora bagerier ligger i Vanda, Lahtis och Villmanstrand. Företaget har även 139 butiksbagerier i dagligvarubutiker där hantverksbagare bakar bröd på plats för hand av inhemskt mjöl. Fazer Bageri sysselsätter totalt cirka 1 700 personer i Finland. Fazers produktion av bageriprodukter är inhemsk till ca 94 procent.

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika, över 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 5 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter, vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och export till över 40 länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2023 uppgick till 1,2 miljarder euro.  

Northern Magic. Made Real.

Exit mobile version