Tanalys

Futurion presenterar rapport om a-kassans maktdimension

Hur förändras makten på arbetsmarknaden om a-kassan skulle organiseras annorlunda? Den frågan diskuteras i rapporten ”Maktanalys a-kassa – så förskjuts maktbalansen i arbetslivet”, som Futurion presenterar i dag.

Tidigare forskning har slagit fast att a-kassans organisering har stor betydelse för fackets styrka och vi vet också att storleken på arbetslöshetsersättningen är viktig för den enskildes trygghet. Nu presenteras möjliga förändringar av a-kassan och fem framtidsscenarier analyseras i Futurions rapport, som är skriven av experten Mats Essemyr. Kommer maktbalansen tippa till arbetsgivarnas fördel?

 Arbetslöshetsförsäkringen innefattar maktrelationer. Ändrar man regler och villkor flyttas balanspunkten i maktavvägningen mellan olika intressen på arbetsmarknaden, säger Ann-Therése Enarsson.

I rapporten beskrivs hur centralt systemet med frivilligt medlemskap i en a-kassa, Gentsystemet, är i den svenska modellen för arbetslöshetsförsäkringen. Skulle arbetslöshetsförsäkringen göras allmän och obligatorisk, som ibland diskuteras, finns en risk för att anslutningsgraden till facket sjunker, särskilt bland LO-förbunden. Försvagas facken kan det kan bli svårt för en del fack att teckna avtal. I förlängningen uppkommer då krav på mer politisk reglering av arbetsmarknaden. Partsmodellen förutsätter starka parter mellan vilka maktbalans råder.

Fem olika framtidsscenarier presenteras i rapporten:

Om rapporten

Rapporten är skriven av den tidigare TCO-utredaren och a-kasseexperten Mats Essemyr och finns att läsa här: 
https://futurion.se/wp-content/uploads/2022/06/futurion-rapport-maktanalys-2022-lowres.pdf

Rapporten är en del av Futurions #maktanalys som tidigare i år har omfattat ett antal spaningar där olika experter diskuterar maktförhållandena mellan arbetstagare och arbetsgivare med hänsyn till distansarbetet. 

För mer information:
Ann-Therese Enarsson

VD
ann-therese.enarsson@futurion.se
070-9217550

Futurion är tankesmedjan för framtidens arbetsliv. Finansieras av olika fackförbund i tjänstemannarörelsen.

Exit mobile version