Semestrarna börjar lida mot sitt slut och det är dags att trampa till jobb och skola igen. Men för många är cykling förknippat med oro för otrygga cykelsituationer visar en färsk undersökning från Sportson. Det kan handla om smala eller ibland obefintliga cykelbanor, dålig skyltning, felplacerade skyltar och stolpar, vägskador och potthål. Men också oro för bilister, gående och – andra cyklister.
I Sportsons undersökning bland cyklister uppger närmare var tionde, 9 procent, att de känner sig otrygga i trafiken. Närmare fyra av tio, 38 procent, menar att det är andra cyklister som skapar otrygghet i trafiken. Orsakerna till det är flera, från att man åker olika snabbt till att vissa gör oväntade manövrar. Men också en bristande kunskap kring trafikregler som i sig skapar förvirring.
– Undersökningen visar på en hög andel cyklister som upplever just andra cyklister som osäkerhetsfaktorer i trafikmiljön, säger Jonas Holtbo, marknadschef på Sportson. En bidragande faktor kan vara att många cyklister inte är helt insatta i trafikreglerna och därför agerar på oväntade sätt. Ibland handlar det om att man helt struntar i trafikreglerna. Det uppstår då lätt situationer som skapar osäkerhet och med det också otrygghet.
I undersökningen framkommer även att cyklister gärna skattar sina egna kunskaper kring trafikregler högre än sina medtrafikanters kunskaper. Närmare fyra av tio, 36 procent, upplever att medtrafikanternas kunskaper hamnar på en skala från väsentligt sämre till sämre än deras egna trafikkunskaper. Lika många, 36 procent, upplever att andras kunskaper kring trafikregler är lika deras egna. Minoriteten, 28 procent, menar att man upplever att andra kan reglerna bättre än en själv.
Studien förtydligar de utmaningar som cyklisterna upplever i trafiken, samtidigt som cykling ses av alltfler som ett attraktivt transportmedel, trots de risker som kan finnas på vägarna.
– Vill vi i Sverige se en utveckling mot ökad tillgänglighet, lägre klimatutsläpp, bättre luftkvalitet och mindre buller, så är det några av de många samhällsvinster som cyklingen ger, avslutar Jonas Holtbo.
För mer information, kontakta:
Jonas Holtbo, marknadsansvarig | jonas.holtbo@sportson.se | 031-301 41 27
Om Sportson. Startade 1980 och är idag Sveriges största cykelspecialistkedja med 29 butiker runt om i landet. Hos oss finns det alltid prisvärda cyklar till alla i familjen men också utrustning och tillbehör som gör cyklingen både roligare och säkrare.
Vi säljer välkända varumärken från bland annat Apollo, Crescent, Monark, Nishiki, Scott, Specialized, Trek, Ecoride, Gazelle, Cargobike mfl. I våra butiker möts du av vår kunniga och hjälpsamma personal och behöver du reparera eller serva din cykel finns våra cykelmekaniker tillhands året runt. Välkommen till Sportson – Vi kan cyklar.