För tredje året i rad genomför Brandskyddsföreningen – med stöd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) – den riksomfattande informationskampanjen Brandsäkert boende. Syftet är att uppmärksamma och påminna allmänheten om vikten av att ha ett fullgott brandskydd i hemmet. Antalet bostadsbränder och antalet dödsbränder var fler i fjol än året innan.
Årligen sker cirka 24 000 bränder i bostäder i Sverige och förra året dog 103 personer i bränder. Fem gånger så många skadades allvarligt. Samma år tog räddningstjänsten emot 6783 larm om bränder i bostäder och andra boenden, vilket är 115 fler larm än året innan.
Som Brandskyddsföreningen tidigare rapporterat så är äldre fortsatt överrepresenterade i statistiken. Den gemensamma nämnaren är att de har begränsad förmåga att agera vid en brand. Risken för människor över 80 år att omkomma i en brand är hela 7 gånger större än för dem som är mellan 25 och 44 år.
MSB har en nollvision när det kommer till bränder – ingen ska behöva omkomma eller skadas allvarligt i en brand. Men tyvärr visar verkligheten en annan bild. Av de 103 människor som dog i bränder förra året, skedde 9 av 10 av dessa tragiska händelser i hemmet.
– Brandsäkerhet i hemmet är livsviktigt. Om du saknar brandvarnare, brandsläckare eller brandfilt kanske du inte kan hantera en brandincident, om du ens vaknar. Genom att uppmuntra allmänheten att skaffa ett fungerande brandskydd samt boendeförsäkring vill vi motverka dödsfall, personskador och förstörda hem, säger Mats Björs, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.
De fyra B:na inom brandskydd
– brandvarnare, brandsläckare, brandfilt och boendeförsäkring
Cirka 40 % av alla bostadsbränder startar i köket – de flesta vid spisen. Andra vanliga orsaker till att brand uppstår i hemmet är rökning, eldstaden och i elektriska apparater där bränder i samband med laddning av batterier har blivit vanligare.
– Det är röken som är farligast vid brand och som oftast orsakar dödsfall. En fungerande brandvarnare är därför en billig livförsäkring som ger dig tid att agera om det börjar brinna. Vid 25 % av bränder i bostäder har det konstaterats att det inte funnits brandvarnare, säger Mats Björs.
Med en handbrandsläckare och en brandfilt kan man snabbt påbörja en släckning och därigenom förhindra att elden sprider sig till en fullskalig brand. För hem rekommenderas pulverbrandsläckare på minst 6 kg. Om det börjar brinna i någons kläder: försök att lägga personen ner på mage. Kväv branden med brandfilten från huvudet och nedåt.
Det är också viktigt att tänka på att utan boendeförsäkring står man helt utan ekonomiskt skydd vid brand i hemmet. Förra året betalade Försäkringsbolagen ut 2,66 miljarder kr för skador i bostadsbränder— vilket är en ökning med drygt 30 % från året innan. Ca 400 000 hushåll i Sverige saknar hemförsäkring.
Brandsäkert boende pågår under veckorna 46–48
Brandsäkert boende är en allmännyttig ideell kampanj finansierad av Brandskyddsföreningen med bidrag från MSB – i samråd med Boverket, Socialstyrelsen, Brandvarnargruppen, Fastighetsägarna Sverige, Föreningen Sveriges Brandbefäl, Svensk Försäkring, Sveriges Allmännytta och Sveriges Skorstensfejaremästares förbund.
Brandskyddsföreningens 20 lokala föreningar deltar tillsammans med flera räddningstjänster runt om i landet. Många fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och försäkringsbolag sprider också materialet i sina kanaler. Vill du också ha material att dela? Kontakta ulrika.kihlblom@brandskyddsforeningen.se
Camilla Carlsson
Kommunikations- och marknadschef
Bradskyddsföreningen
Tel: 070-292 22 11
Mail: camilla.carlsson@brandskyddsforeningen.se
Mats Björs
Generalsekreterare
tel: 070-887 43 57
e-post: mats.bjors@brandskyddsforeningen.se
Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar och driver opinion för ett brandsäkrare Sverige. Vi är ett ledande kunskapscentrum som ökar framtidens brandsäkerhet och minskar samhällets skadekostnader, bland annat genom besiktning, utbildningar, restvärderäddning och konceptet Heta Arbeten®. Brandskyddsföreningen arbetar fram gemensamma normer och regelverk för olika branscher och genom Insamlingsstiftelsen Brandforsk finansierar vi forskning och utveckling inom brandsäkerhetsområdet. Läs mer på www.brandskyddsforeningen.se.
Information om Brandskyddsföreningens personuppgiftspolicy
Med anledning av EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, vill vi informera dig som finns på våra sändlistor för pressmeddelanden om vår personuppgiftspolicy.
Taggar: