Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har idag tillsammans med 15 andra myndigheter och organisationer skickat en skrivelse till regeringen med en uppmaning om ett skyndsamt införande av ett rättsligt ramverk som stärker skyddet för patienter med nedsatt beslutsförmåga inom hälso- och sjukvården. Rådet och övriga undertecknare betonar att tydligare regler även är avgörande för att möjliggöra viktig klinisk forskning som kan gagna denna patientgrupp.
– Det är oroväckande att dessa sårbara patienter, trots flera utredningar och upprepade uppmaningar från myndigheter, fortfarande står utan nödvändigt rättsligt skydd. Det är vår uppfattning att regeringen nu behöver prioritera frågan för att säkerställa jämlik vård och ge vårdpersonalen de riktlinjer som krävs för att fatta etiskt och juridiskt hållbara beslut, säger Sven-Eric Söder, ordförande i Smer.
I skrivelsen lyfter myndigheterna och organisationerna fram flera områden där regelverket är bristfälligt. Bland annat saknas tydligt regelverk för hur och av vem beslut ska fattas när en patient inte själv kan ge sitt samtycke, vilket leder till att vårdpersonalen ofta tvingas agera i en juridisk gråzon. Dessutom betonas behovet av ändrade regler för att tillåta forskning på redan insamlade prov från patienter med nedsatt beslutsförmåga, något som kan vara avgörande för att säkerställa fortsatt medicinsk utveckling och kunskap för denna patientgrupp.
Undertecknarna understryker att det är hög tid för Sverige att införa ett rättsligt ramverk som ger ett adekvat skydd för dessa patienter, i linje med vad som redan existerar i andra länder, inklusive våra nordiska grannländer.
De myndigheter och organisationer som står bakom skrivelsen är Statens medicinsk-etiska råd, Sveriges Kommuner och Regioner, Socialstyrelsen, Etikprövningsmyndigheten, Överklagandenämnden för etikprövning, Karolinska institutet, Biobank Sverige, Funktionsrätt Sverige, Demensförbundet, Anhörigas Riksförbund, Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Svenska Läkaresällskapet, Svensk sjuksköterskeförening, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap samt Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare.
Läs skrivelsen på Smers hemsida.
Kontakt
Sven-Eric Söder
ordförande
076-785 78 88
Lotta Eriksson
huvudsekreterare
08-405 27 58
Michael Lövtrup
utredningssekreterare
08-405 85 57