Connect with us

Marknadsnyheter

Giraffunge född på Kolmården

Published

on

För ungefär en vecka sedan såg en liten giraffkalv dagens ljus på Kolmårdens djurpark. På morgonen lördagen den 20 juli födde mamma Manilla en ”liten” giraffhane på drygt 60 kilo och ca 170 cm lång. Den lille kalven, som fått namnet Mostafa, mår bra och kan redan nu ses vandra runt tillsammans med mamma Manilla på Kolmården.

Mostafa

Kolmårdens giraffer har fått tillökning i flocken, då en liten giraffehane föddes på morgonen lördagen den 20 juli. Kalven har fått namnet Mostafa och det är honan Manilla och hanen Garp som är de stolta föräldrarna.

 

Giraffkalven kom till världen med en duns, eftersom honorna står upp när kalvarna föds, vilket innebär att de faller ungefär två meter till marken. Men kalvarna är mjuka och tar ingen skada. De reser sig oftast efter bara någon timme och börjar dia. Mostafa vägde drygt 60 kilo och var ca 170 cm lång vid födseln. Som vuxen kommer han däremot blir runt 5 meter lång och väga mellan 1 200-1 400 kg. Både mamma och kalv mår bra och Kolmårdens gäster kan redan nu se den lilla kalven vandra runt tillsammans med sin mamma.

 

– De första dagarna har Mostafa legat mycket uppe i skogen och vilat. Mamma Manilla har då passat på att äta mycket mat innan hon har tagit med Mostafa på äventyr. Nu visar han upp sig ordentligt i parken och gästerna kan se honom från luften i gondolerna i Safaribanan. Han har också visat stor nyfikenhet och varit med på våra guidade giraffvisningar tillsammans med de andra i flocken. De andra girafferna tar väldigt väl hand om Mostafa och utforskar honom, tvättar rent och ser efter honom, säger Caroline Masterson, djurvårdare på Kolmården.

 

Nätgiraffen är hotad – Kolmården Foundation stöttar projekt i Kenya

Giraffen har försvunnit från stora delar av sina tidigare områden i Afrika. De hotas framför allt av att de förlorar sina naturliga livsmiljöer eftersom människan breder ut sig allt mer, men också av tjuvjakt. De senaste 15 åren har antalet nätgiraffer minskat kraftigt och idag finns det endast ca 8 000 vilda nätgiraffer i Afrika.

 

Det finns ett stort behov av att utveckla och främja utbildningsprogram för att förbättra lokal kunskap till stöd för bevarandet av nätgirafferna. Därför finansierar Kolmården Foundation ett program som bygger på ett framgångsrikt samarbetsprojekt för bevarandeutbildning, som leds av San Diego Zoo Wildlife Alliance (SDZWA) och Giraffe Conservation Foundation (GCF). Syftet med projektet är att engagera både grundskolebarn och lärare från flera olika skolor, i riktade miljöutbildningsprogram i Meru nationalpark i Kenya. I projektet utbildas grundskolebarn och lärare om de hotade nätgirafferna och de viktigaste miljöhoten som Kenya och världen står inför, så som klimatförändringar och förlust av livsmiljöer. Under 2023 knöts skolor från ytterligare ett område till projektet, och 3 500 elever och 300 lärare utbildades i skolorna inför studieresor till nationalparker.

 

Under 2023 kunde Kolmården Foundation totalt dela ut över 2 miljoner kronor i stöd till 17 olika så kallade in situprojekt, dvs bevarandeprojekt för djur i det vilda (15 projekt för Kolmården och två för Furuviks räkning).

 

Fakta om giraffer

Giraffen lever tillsammans på Afrikas savanner i grupper med honor och kalvar. Grupperna har inga starka band utan djuren kan byta grupp. De har heller inga revir och storleken på de områden de rör sig runt beror på hur stor tillgång på mat det finns. Giraffen går på ett sätt som kallas passgång. Det innebär att båda benen på samma sida rör sig nästan samtidigt åt samma håll. Giraffen går på detta sätt för att spara energi. Den kan också galoppera och kan som snabbast ta sig fram i 56 km/h.

Giraffen har längst hals av alla djur, men ändå har den bara sju halskotor precis som vi människor och de flesta andra däggdjur. Hjärtat och blodkärlen har flera anpassningar för att se till så att giraffen inte får blodtrycksfall när den lyfter upp huvudet efter att ha druckit vatten. Blodtrycket är dubbelt så högt som för andra stora däggdjur.

Giraffen använder sin långa hals för att nå upp till bladen i akaciaträden och beta mat. Giraffens tunga är hela 45 centimeter lång och med hjälp av den kan den ta tag i kvistar och riva av blad – utan att skada sig på taggar. De långa ögonfransarna används för att känna om de kommer för nära en tagg. Då hinner den blinka innan ögat skadas.

 

Giraffen ligger ner och sover. Uppstår fara, kan girafferna snabbt resa sig upp och springa iväg eller försvara sig med sina långa ben genom att sparka mot fienden.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Cereno Scientific meddelar förändringar i valberednings sammansättning inför årsstämman 2025

Published

on

By

Cereno Scientific (Nasdaq First North: CRNO B) (”Cereno Scientific” eller ”Bolaget”), meddelade den 2 maj 2024 att Bolagets valberedning inför årsstämman 2025 hade utsetts samt att den består av Cihan Punar, Joakim Söderström och Björn Dahlöf. Cereno Scientific meddelar idag att Cihan Punar meddelat att han avgår som medlem i Bolagets valberedning och att Andreas Ejlegård har utsetts som ny medlem i valberedningen.

Cereno Scientific meddelar idag att Cihan Punar meddelat att han avgår som medlem i Bolagets valberedning. Enligt principerna för valberedningen ska valberedning i första hand utse en ny medlem som nominerats av den aktieägare eller aktieägargrupp som nominerat den avgående medlemmen, förutsatt att aktieägaren eller aktieägargruppen fortfarande är Bolagets största aktieägare eller aktieägargrupp. Cereno Scientific meddelar idag att Andreas Ejlegård utsetts som ny medlem i Bolagets valberedning i enlighet med principerna och att han därmed ersätter Cihan Punar.

Bolagets valberedning inför årsstämman 2025 består således av följande medlemmar:

  • Andreas Ejlegård, representerande Bolagets största aktieägargrupp per den 30 april 2024 samt per idag,
  • Joakim Söderström, sammankallande och styrelseordförande i Cereno Scientific, samt
  • Björn Dahlöf, CSO och Head of Clinical Development i Cereno Scientific.

Valberedningens mandatperiod sträcker sig fram till dess att en ny valberedning utsetts.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Henrik Westdahl, Director IR & Communications
E-post: henrik.westdahl@cerenoscientific.com
Telefon: +46 70-817 59 96

Sten R. Sörensen, VD
E-post: sten.sorensen@cerenoscientific.com
Telefon: +46 73-374 03 74

Om Cereno Scientific AB
Cereno Scientific utvecklar innovativa behandlingar för sällsynta och vanliga kardiovaskulära sjukdomar. Den längst avancerade läkemedelskandidaten, CS1, är en HDAC-hämmare (histondeacetylas) som verkar som en epigenetisk modulator med tryckreducerande, ”reverse-remodeling”, anti-fibrotiska, anti-inflammatoriska, och anti-trombotiska egenskaper. En klinisk Fas II-studie pågår (patientrekryteringen stängdes den 1 juli 2024) för att utvärdera CS1:s säkerhet, tolerabilitet och explorativ effekt hos patienter med den sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH). Studien kommer också ge insikter för planeringen av den kommande studien av CS1 i PAH. Ett samarbetsavtal med det globala läkemedelsbolaget Abbott tillåter Cereno att använda deras banbrytande teknologi CardioMEMS HF System i studien. Två initiativ som genomfördes under den pågående Fas II-studien har visat positiva fynd som tyder på den potentiella kliniska nyttan av CS1 hos PAH-patienter. Dessa initiala resultat är dock inte en garanti för de slutliga studieresultaten som förväntas under tredje kvartalet 2024. Sedan januari 2024 är vi glada att FDA:s Expanded Access-program ger patienter med PAH, ett allvarligt och livshotande tillstånd, tillgång till CS1 då inga jämförbara alternativa behandlingar finns att tillgå. Cerenos pipeline består av ytterligare två program under utveckling genom forskningssamarbeten med University of Michigan. Läkemedelskandidaten CS014 är en HDAC-hämmare i Fas I-utveckling som en behandling av arteriell och venös trombosprevention. Den innovativa läkemedelskandidaten representerar ett banbrytande tillvägagångssätt för anti-trombotisk behandling. CS014 är en ny kemisk entitet med en mångfaldig verkningsmekanism som en epigenetisk modulator – som reglerar blodplättsaktivitet, fibrinolys och blodproppsstabilitet för att förebygga trombos utan ökad risk för blödning, vilket dokumenterats i prekliniska studier. Den 28:e juni 2024 inledde Cereno en Fas I, first-in-human-studie, av CS104. Den prekliniska läkemedelskandidaten CS585 är en oral, potent och selektiv IP-receptoragonist som har visat potential att markant kunna förbättra sjukdomsmekanismer relevanta för kardiovaskulära sjukdomar. Samtidigt som CS585 ännu inte tilldelats en specifik indikation för klinisk utveckling, indikerar prekliniska data att det potentiellt kan användas inom indikationer som trombosprevention utan ökad risk för blödning och pulmonell hypertension. CS585 licensierades från University of Michigan 2023. Bolaget har huvudkontor i GoCo Health Innovation City, i Göteborg, Sverige, och har ett amerikanskt dotterbolag; Cereno Scientific Inc. med kontor på Kendall Square i Boston, Massachusetts, USA. Cereno är noterat på Nasdaq First North Growth Market (CRNO B). Certified Advisor är Carnegie Investment Bank AB, CA@carnegie.se Mer information finns på www.cerenoscientific.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nivika har tecknat 10-årigt hyreskontrakt och lokalanpassar industrifastighet i Värnamo till Sordin

Published

on

By

Nivika har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Sordin AB med tillhörande lokalanpassning av en industribyggnad på Bredasten industriområde i Värnamo.

Hyresavtalet avser en fastighet, med skyltläge utmed E4:an, med kontor och produktionslokaler omfattande totalt cirka 3 200 m². Lokalanpassningen påbörjas omgående och fastigheten planeras vara inflyttningsklar 1 april 2025.

Sordin är ett svenskt företag med mer än 30 års erfarenhet av att utveckla, tillverka och sälja hörselskydd inom segmenten Hunting, Tactical och Professional.

– Vår expansion till nya lokaler längs E4:an ger oss ett exceptionellt synligt läge och skapar förutsättningar för att möta den starka tillväxt bolaget befinner sig i. Den lokalanpassning vi gör tillsammans med Nivika möjliggör också vår fortsatta satsning på produktutveckling och innefattar förutom ett innovationscenter också ljudlabb och utställningslokaler, säger Therése Wilson, COO Sordin AB

– Det är roligt att få förtroendet att anpassa en anläggning i Värnamo åt en global aktör med lokal närvaro, det är en av Nivikas styrkor att utvecklas i takt med lokala företag. Att få välkomna Sordin som hyresgäst är särskilt glädjande eftersom de verkar i en bransch som ligger väldigt rätt i tiden med inriktning på arbetsmiljö, fritid och försvar. Med detta avtal klart och med flera pågående förfrågningar ser vi framemot hösten, säger Rasmus Olsson, Uthyrningschef Nivika.

För mer information, vänligen kontakta:

Rasmus Olsson, Uthyrningschef, telefon 010-263 61 52, email: rasmus@nivika.se

Sverker Källgården, VD, telefon 010-263 61 61, email: sverker.kallgarden@nivika.se

Om Nivika

Nivika är ett småländskt fastighetsbolag med syfte att långsiktigt äga, förvalta och utveckla fastigheter och samtidigt därmed skapa lönsam och hållbar värdetillväxt. Verksamheten bedrivs i Jönköping, Värnamo, Växjö samt Västkusten, områden med goda tillväxtmöjligheter och stabila hyresmarknader. Den diversifierade fastighetsportföljen uppgår till cirka 11 Mdkr där hyresvärdet till två tredjedelar utgörs av kommersiella fastigheter och till en tredjedel av bostäder. Drygt 90 % av portföljen är förvaltningsfastigheter. De kommersiella fastigheterna består i huvudsak av industri-, lager-, kontor- och samhällsfastigheter. Läs mer på www.nivika.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Efter många år uppfylls elevernas önskan – nu blir mensskydd tillgängligt på skolor i Västerås

Published

on

By

Nu får elever i Västerås tillgång till gratis mensskydd. Det är RedLocker som installerar automater i skolorna och bakom satsningen står en finansiär från privata näringslivet, nämligen det Västeråsbaserade företaget Loopia.

– Vi är stolta över att vara del av RedLockers projekt Jämställd Ungdom. Genom att bidra med automater för gratis mensskydd vill vi göra en verklig skillnad i Västerås skolor och bryta tabun. Det är en viktig del av vårt engagemang för samhällsansvar, vi vill att fler unga ska känna sig trygga, säger Anna Pettersson, Head of Brand, Loopia.

Faktum är att frågan om gratis mensskydd i Västerås skolor lyftes redan i november 2020 då Västerås Tidning skrev en artikel om att Vänsterpartiet lämnat in en motion om att införa gratis mensskydd på kommunens skolor. Dessutom har elever själva länge drivit frågan vilket P4 Västmanland rapporterade om i mars 2023 när elevkåren från Rudbeckianska gymnasiet kämpade för mensskydd på deras skola. Nu blir det äntligen verklighet då Rudbeckianska gymnasiet är en av de sex skolorna som har beviljat att vara med i projektet.

Initiativet innebär att skolor i Västerås har blivit erbjudna kostnadsfria mensskydd i tre år framöver samt en mensskyddsautomat för att kunna erbjuda eleverna bindor och tamponger på skoltoaletterna. Projektet som ingåtts är RedLockers satsning “Jämställd Ungdom” och lanserades för ett år sedan med syfte att ta hjälp från näringslivet för att tillsammans göra mensskydd tillgängligt i fler skolverksamheter och idrottsföreningar i Sverige.

Fler skolor som omfattas av projektet är bland annat Hahrska gymnasiet, Edströmska gymnasiet och Nybyggeskolan.

– Vårt projekt Jämställd Ungdom är nödvändigt eftersom frågan om fria mensskydd i skolverksamheter har varit på tapeten politiskt samt inom kommuner sedan vi själva gick i skolan men inget har realiserats än. Att tillsammans med Loopias hjälp kunna förse unga i Västerås Kommun med mensskydd på skolan är ett stort steg mot vårt mål att alla Sveriges skolverksamheter ska tillhandahålla fria mensskydd, säger Liza Eriksson, grundare och vd på RedLocker

RedLocker grundades 2018 som ett UF-företag av de unga entreprenörerna Clara Lidman och Liza Eriksson. Företaget utvecklar automater för gratis mensskydd, där ett digitalt lås gör att endast en tampong eller binda kan tas ut åt gången.

För ytterligare information:

Liza Eriksson, grundare och vd på RedLocker +46 70 272 2301
liza.eriksson@redlocker.se

Anna Pettersson, Head of Brand 076 554 82 36 anna.pettersson@loopia.se

RedLocker har sedan 2018 lett en revolutionerande förändring – gratis mensskydd. Genom högkvalitativa distributionslösningar arbetar bolaget för att allt fler människor ska få tillgång till gratis mensskydd i offentligheten. De röda automaterna för mensskydd har implementerats i över 4000 verksamheter runt om i Europa.

Loopia är Sveriges största webbhotell och är en del av Loopia Group med verksamhet i Sverige, Norge, Finland och östra Europa. Vi erbjuder innovativa lösningar för hantering av hemsidor och e-post till både privatpersoner och företag. Pålitliga tjänster med engagerad personal till konkurrenskraftiga priser.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.