Tanalys

Goda läsare har annorlunda hjärnor

Goda läsare har distinkta drag i hjärnans anatomi. Det visar en ny studie av fonetikern Mikael Roll, publicerad i NeuroImage. Men det är viktigt att veta att hjärnan är formbar. Den förändras när vi lär oss en ny färdighet eller övar på en redan förvärvad sådan.

– Så ta en bra bok och läs, säger Mikael Roll.

Antalet personer som läser för nöjes skull minskar. Enligt 2023 års statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) uppgav varannan man att de inte läser böcker på fritiden. År 2008 till 2009 sade 40 procent av befolkningen över 16 år att de läste böcker varje vecka. År 2021 hade denna andel sjunkit till 31 procent. Men vilka är konsekvenserna av det minskade läsandet?

– Jag analyserade data från över 1 000 deltagare och upptäckte att läsare med olika förmågor hade distinkta drag i hjärnans anatomi, säger fonetikern Mikael Roll, som forskar i neurolingvistik på Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet.

Hörselbarken relaterad till läsning

Strukturen i två regioner i den vänstra hjärnhalvan, som är avgörande för språket, var annorlunda hos personer som var bra på att läsa. Den ena regionen är den främre delen av tinningloben som hjälper till att associera och kategorisera olika typer av meningsfull information.

– För att förstå innebörden av ett ord som “ben” kopplar denna hjärnregion samman visuell, sensorisk och motorisk information, förklarar Mikael Roll.

Den andra regionen är Heschls gyrus, ett veck i den övre tinningloben där hörselbarken finns.

– Bättre läsförmåga är kopplad till en större främre del av tinningloben i vänster hjärnhalva jämfört med höger, vilket gör det lättare att förstå ord och därmed att läsa, säger Mikael Roll.

Det kan vara svårare att förstå att hörselbarken är relaterad till läsning.

– Läsning är inte bara en visuell färdighet. För att kunna para ihop bokstäver med språkljud måste vi först vara medvetna om språkljuden, vilket är känt sedan länge i forskning om barns läsutveckling, säger Mikael Roll.

Tjock hjärnbalk kan tyda på skicklig läsare

En tunnare vänster Heschls gyrus har tidigare relaterats till dyslexi, vilket innebär svårigheter med läsning och skrivning.

– Min forskning visar att denna variation i hjärnbarkens tjocklek inte bara är en skillnad mellan personer med eller utan dyslexi. Den spänner över den större populationen, där en tjockare hörselbark korrelerar med mer skicklig läsning, säger Mikael Roll.

En underliggande mekanism kan vara förekomsten av fler överlappande, interagerande nervceller som bearbetar information på ett mer sammanhängande sätt. Fonologi är en komplex färdighet, där olika ljud och motoriska funktioner integreras till språkljud.

Hjärnan är formbar

Mikael Rolls forskargrupp har tidigare sett att en tjockare hjärnbark i ett område nära den vänstra Heschls gyrus korrelerar med fonologisk förmåga.

Även om det är oklart i vilken utsträckning fonologi bearbetas även i Heschls gyrus, tyder det faktum att fonetiker själva, som är tränade i att analysera och transkribera tal, ofta har flera vänstra Heschls gyri på att det är kopplat till språkljud.

– Det är uppenbart att hjärnans struktur kan säga oss mycket om läsförmågan. Det är dock viktigt att notera att hjärnan är formbar – den förändras när vi lär oss en ny färdighet eller övar på en redan förvärvad.

Hjärnan ändras vid intensiv läsning

En annan grupp forskare vid Lunds universitet har tidigare observerat att tjockleken på hjärnbarken i språkområden ökade hos unga vuxna som studerade språk intensivt. På samma sätt kommer läsning sannolikt att forma strukturen i vänster Heschls gyrus och temporalpolen.

– Så om du vill hålla din Heschls tjock och välmående, plocka upp en bra bok och börja läsa, säger Mikael Roll.

Slutligen säger han att det är värt att fundera över vad som kan hända med oss människor om färdigheter som läsning blir mindre prioriterade.

– Vår förmåga att tolka världen omkring oss och förstå andras tankar skulle säkerligen minska. Med andra ord är den där mysiga stunden i soffan med en bok inte bara bra för dig – utan för mänskligheten, säger Mikael Roll.

Kontakt:
Mikael Roll, professor i fonetik (
https://www.sol.lu.se/person/MikaelRoll/)
e-post: mikael.roll@ling.lu.se, mobilnr: 0725-403722

 

Den här artikeln utgår från en artikel i The Conversation (länk till artikeln).
https://theconversation.com/people-who-are-good-at-reading-have-different-brains-244786

NeuroImage Heschl’s gyrus and the temporal pole: The cortical lateralization of language
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1053811924004270?via%3Dihub

Fotograf: Kennet Ruona

Gisela Lindberg
Kommunikationsansvarig Humanistiska och teologiska fakulteterna
Lunds universitet
046-222 72 33, 0733-998211, gisela.lindberg@kansliht.lu.se

Exit mobile version