Tanalys

Gör ett bokslut för 2024 och satsa på bättre ekonomi 2025

Det är inte lång tid kvar tills vi kan lägga ett händelserikt 2024 bakom oss. I den positiva vågskålen ligger att inflationen kommit ned globalt och centralbankerna har börjat sänka sina styrräntor. Här i Sverige räknar Riksbanken med fler sänkningar än de som redan skett, vilket gagnar hushåll med bolån, tillväxten och företagen. Sen finns det osäkerhetsfaktorer också. Trumps valseger kan innebära högre exporttullar vilket är negativt för Sveriges del. Nu kan det vara hög tid att göra ett bokslut över din privatekonomi 2024 och staka ut riktningen för hur din privatekonomi kan förbättras under kommande år.

En ljusning i privatekonomin, tack vare sjunkande inflation och lägre bolåneräntor står för dörren 2025. Därtill kommer det skattelättnader. Gå igenom hur ditt ekonomiska år 2024 blev. Med ett helt år i ryggen är det lätt att sammanställa vad pengarna gått till. Dina utgifter sammanställs via banken där du har ditt kort. Ibland kan det krävas lite mer tid om du har fler kort och stående överföringar som inte syns. Sammanställ allt. Nu har du ditt bokslut över året. Kanske inser du att det finns vanor och beteenden som kostar mer än vad du trott har andra läckor du vill täppa till.

– Utöver det grundläggande som inkomster och utgifter påverkas vår ekonomi av om vi lever ensamma eller tillsammans med någon. Hur vi bor påverkar och var vi bor likaså. Alldeles oavsett hur din situation ser ut så är mitt bästa tips att ha en plan för privatekonomin under 2025. Genom att göra ett bokslut över 2024 får du koll på vad du eventuellt behöver justera för en bättre ekonomi under kommande år. Var kritisk och noggrann och låt genomgången få ta den tid som krävs, det lönar sig. Genom att utvärdera vad som gick bra och mindre bra under det gångna året kan man nå ekonomisk förbättring under kommande året, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

Några saker att tänka på som kan öka chansen till en bättre privatekonomi 2025: 

Det kan vara smart att gå igenom privatekonomin i december. Då har du ett helt år att se tillbaka på. Sammanställningen kan både få ta tid och vara lite jobbig, men behöver göras för att få klarhet i vad du kan göra bättre eller förändra inför 2025. En enskild post kan tyckas liten, men sammanslaget över året kan det blir tillräckligt stora summor för att du ska orka ändra ett beteende. Syna därför dina beteenden och vanor i sömmarna. 

1. Var aktiv och påläst gällande dina bolån. Håll koll på din belåningsgrad (som reglerar din amortering). Uppdatera värderingen om det gått fem år sedan du gjorde en senast. Ta ut ditt amorteringsunderlag och jämför banker med varandra. Byt bank om du får bättre villkor någon annanstans. 

2. Har du behövt ta av sparade pengar för att klara högre utgifter, eller har du behövt dra ned på ditt sparande eller slutat helt? Prioritera då ditt sparande 2025. Även ett litet sparande är bättre än ingenting alls. Kommer du fram till en exakt summa varje månad, sätt den som en stående överföring. 

3. Välj sparform med omsorg. Är det pengar till en buffert bör pengarna sitta säkert med noll risk. Sätt bufferten på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti. Först när du kommit en bit på vägen, ett bra riktmärke är att ha två månaders utgifter på sparkontot, kan du prova att investera i fonder och aktier.

4. Se över ditt elavtal och försök komma ned i kostnad genom att byta leverantör.  Se över din hemförsäkring och jämför den med andra alternativ. 

5. Finns det tjänster som du betalar för men som du inte använder? Då är det hög tid att säga upp dessa eller pausa. 

6. Gör en prioriteringslista. När allt nödvändigt är betalat, hyra, avgift, ränta, försäkring och buffertsparande etc – ställ dig frågan vad vill du göra med pengarna som eventuellt blir över.  Är ni flera i familjen kan det vara bra att prata ihop er. Vill ni olika saker, försök att hitta en lösning som alla känner sig nöjda med. 

7. Syftet med genomgången av ekonomin är att skaffa sig koll. Om du kommer fram till att ingenting går att justera eller ändra på, du kan inte spara mer eller snåla in på något, deppa inte ihop för det. Förhåll dig till situationen och ha som plan att komma igång med sparandet längre fram. 

För mer information kontakta gärna: 

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709- 90 68 14 

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt bolånekunder att sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Exit mobile version