Gosa Monastrell det enda vinet utan pesticider i laboratorietest

| 12 januari, 2022 | 0 kommentarer

Det röda vinet Gosa Monastrell är ett av Sveriges mest populära boxvin. I ett laboratorietest beställt av Testfakta analyserades spårmängder av skadliga ämnen i flera av de mest sålda boxvinerna på Systembolaget. I resultatet var Gosa det enda vinet som inte innehöll pesticider.

Gosa Monastrell

Ett laboratorietest som Testfakta låtit utföra visar att flera storsäljande boxviner innehåller höga halter av skadliga ämnen. Testet visar bland annat att det går att hitta spårmängder av pesticider i samtliga testade viner förutom i det ekologiska och veganska vinet Gosa Monastrell. Gosa hade även den lägsta halten av sulfiter som är en allergen.

– Trots det nedslående resultatet för flera populära boxviner är det betryggande att Gosa Monastrell visar på fina värden, säger Andreas Stjärnström som är produktchef på vinimportören Wine Affair. Det ska vara tryggt att välja vin på hyllan och inte minst om vinet är certifierat ekologiskt.

Testet som genomfördes av Eurofins Food & Feed Testing i Lidköping på åtta storsäljande viner visade bland annat på hög halt av den cancerframkallande pesticiden glyfosat för de flesta av vinerna. Nivåerna översteg kraftigt Livsmedelsverkets krav för dricksvatten även om de passerade kravet för livsmedel.

Gosa Monastrell uppfyller EU:s krav för att få kallas ekologisk. Det är en frivillig men kostsam certifiering med hårda regler kring användandet av bekämpningsmedel, odling och vinifiering. Tillverkningen är därför både skonsam mot såväl djur och natur som människor.

Gosa Monastrell finns att köpa i fasta sortimentet på Systembolaget. Priset är 229 kronor och artikelnumret 6297.

För att se hela resultatet från Testfakta.se som publicerades 13 december 2021 klicka här

För frågor kontakta: 
Andreas Stjärnström, Produktchef på Wine Affair
Mobil: 0760 70 42 93
Mail: [email protected]

Om Wine Affair Scandinavia AB
Vinimportören Wine Affair startades 2019 av Stefan Stjärnström som tillsammans med kollegan Claes Lindquist är två av Sveriges mest erfarna och framgångsrika vinentreprenörer. Företaget arbetar med försäljning av kvalitetsviner till Systembolaget och restauranger och besitter stor kunskap om Fine Wines. I portföljen finns över 50 producenter representerade från stora delar av vinvärlden. Här finns allt ifrån världsberömda kvalitetsproducenter, storsäljande volymviner och välkända varumärken men även nischade spetsprodukter. Verksamheten drivs från huvudkontoret i Stockholm.

www.wineaffair.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.