Tanalys

Göteborg som nav för handel med Norge

Göteborgsregionen och Norge bygger på långvariga relationer samt ett nära geografiskt, kulturellt och ekonomiskt samarbete. Med språkliga och kulturella likheter som grund är det relativt enkelt för svenska företag att etablera sig på den norska marknaden. Samtidigt krävs en god förståelse för de specifika villkor som gäller vid handel med länder utanför EU. 

– Det är glädjande att Göteborgsregionens strategiska läge och effektiva logistiklösningar uppskattas av de norska företagen säger Marcus Scoliège, gruppchef för etablering och investering på Business Region Göteborg. Regionens viktiga placering i väst, tillsammans med närheten till både den norska marknaden och internationella transportnätverk, gör det enkelt och fördelaktigt för företag att etablera och växa här.

Göteborgs Hamn som central knutpunkt

Göteborgs Hamn är en viktig del av infrastrukturen för handeln med Norge. Flera rederier förbinder Göteborg med hamnar i Oslo, Brevik och Drammen, och järnvägstrafiken inkluderar dagliga avgångar till och från Norge. Kombinationen av sjö-, väg- och järnvägstrafik gör det möjligt att hantera stora volymer gods på ett effektivt sätt.

Regler och förutsättningar för handel

Eftersom Norge står utanför EU krävs EORI-registrering för att bedriva handel, och beroende på varutyp kan tullavgifter tillkomma. För export av digitala varor eller e-handel mot privatpersoner är det också viktigt att följa Norges särskilda regelverk. Utförlig information om både fysiska och digitala varor och tjänster finns på grensetjansten.com.

Göteborg har en stark export inom flera områden mot Norge. Fordon och fordonsdelar är en betydande del, liksom industrimaskiner och tekniska lösningar. Även kemikalier och läkemedel utgör en stor del av exportflödet. Åt andra hållet, från Norge importeras till stor del olja och gas, där Norge är en ledande energileverantör till regionen. Därutöver är fisk och skaldjur en del av Sveriges import från Norge, liksom metaller och mineraler.

Under perioden 2020–2023 ökade värdet på Göteborgsregionens export till Norge med över 60 %, från 21,2 miljarder till 35,6 miljarder kronor. Importen ökade under samma period från 9,7 miljarder till 15,9 miljarder kronor. Det resulterande handelsöverskottet visar på en stark exportmarknad för regionens företag.

– Norge är den största utländska investeraren i Göteborgsregionen, både sett till antal företag och arbetsställen, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg. Flera stora norska företag, som exempelvis Sector Alarm, Atea och Veidekke är etablerade här. Flera företag väljer att etablera sig här på grund av närheten till Västsverige, där Göteborgsregionen är betydelsefull för att göra affärer. Dessa företag är inte bara viktiga för näringslivet i regionen, utan också för kommunerna, då de skapar många arbetstillfällen för invånarna här.

Göteborgsregionens betydelse för norskägda företag

År 2023 fanns det 426 norskägda företag i regionen, vilket motsvarar nästan en femtedel av alla utlandsägda företag, samt 562 norskägda arbetsställen. Antalet anställda i dessa företag har också ökat, från 8 922 personer år 2020 till 10 353 personer år 2023. Göteborgs stad har flest norskägda arbetsställen (364), följt av Mölndal (67) och Kungsbacka (26).

Resurser och stöd för företag

För att lyckas på den norska marknaden krävs noggrann planering och rätt stöd. Organisationer som Grensetjänsten, Business Region Göteborg, Norsk-Svenska Handelskammaren, Business Norway/Business Sweden, Svinesundskommittéen, Svensk Exportkredit och verksamt.se erbjuder värdefull information och rådgivning.

Exit mobile version