Connect with us

Marknadsnyheter

Gratisapparnas dolda kostnader – mer än personliga data

Published

on

Prokrastinering, minskad sömn och försämrat fokus är en del av priset vi betalar för kostnadsfria appar till mobilen. Det menar forskare vid Linköpings universitet och Rise som undersökt vilka kostnader som egentligen döljer sig bakom gratisapparna. Med utgångspunkt i resultaten har de också en del råd till beslutsfattare.

Robert Forchheimer professor emeritus vid LiU

Att vår digitala uppmärksamhet är hårdvaluta för företag som Google och Facebook börjar nog de flesta bli medvetna om. Genom att analysera vårt digitala beteendemönster kan de rikta skräddarsydd reklam direkt till våra flöden. Vår uppmärksamhet blir produkten som säljs till annonsörerna. Till exempel genererade Youtubes tre miljarder månatliga användare cirka 30 miljarder Euro i intäkter – främst från tjänster som uppfattas som gratis.

Ofta samlas denna data in genom mobilapplikationer som inte kostar pengar att ladda ner och installera. Men enligt forskare från Linköpings universitet och Rise finns det fler kostnader, utöver personliga data, förknippade med gratisapparna. 

– Att man skjuter upp saker, prokrastinering, var den största dolda kostnaden. Men även minskad sömn, försämrat fokus och att apparna tar tid från fysiskt umgänge med vänner, hobbys och träning, var kostnader som uppstod. Det kan vara svåra för användare att sätta fingret på i stunden, säger Martin Mileros, doktorand vid Linköpings universitet och forskare på forskningsinstitutet Rise.

Fenomenet forskarna undersöker kallas nollpris-ekonomi som innebär att en tjänsteleverantör erbjuder sina tjänster i utbyte mot användarens data och uppmärksamhet utan att pengar byter händer. Inom traditionell ekonomi motsvarar kostnaden för privatpersonen värdet för företaget. Men inom nollpris-ekonomin frikopplas kostnad och värde. 

Forskarna intervjuade 196 personer i Linköping runt universitetsområdet och Mjärdevi science park. Därför kan urvalet inte sägas representera befolkningen i stort. Men forskarna menar ändå att de kan få bra indikationer på hur användare ser på dolda kostnader och sin personliga data. Enligt forskarna är det första gången användarna och deras förhållningssätt till nollpris-ekonomin undersöks på detta sätt. 

– Vi kan se att många användare värderar integritet och transparens högt. Dessutom visar studien att användare föredrar att göra engångsköp av sina favoritappar för att skydda sin integritet framför att använda tjänster som är gratis men där den personliga datan samlas in, säger Martin Mileros.

Utöver mer transparens från företagen vill forskarna också att politiska beslutsfattare ställer hårdare krav på företagen att redovisa potentiella dolda kostnader.

– Många appar är utformade för att vi ska bli mer eller mindre beroende av dem. Barn och unga är speciellt utsatta. Det borde vara striktare begränsningar för många appar men också någon form av information om dolda kostnader. Man kan kanske jämföra det med varningsbilderna på cigarettpaket. Och för användarna är det viktigt att förstå dessa potentiella dolda kostnader och göra mer medvetna val, säger Martin Mileros.

Även om fynden i studien tyder på att det finns dolda kostnader menar Martin Mileros också att många användare kan få mycket nytta och glädje av gratisapparna.

– Man kan hitta information, chatta och så vidare. Dessutom kan man byta app utan större besvär om man inte gillar något. Så det skulle kunna ses som en win-win-situation där både företag och privatpersoner får ut någonting. Men det är lätt att glömma de andra aspekterna av appanvändandet.

Projektets finansiering kommer i huvudsak från Rise.

Artikeln: Free for you and me? Exploring the value users gain from their seemingly free apps, Martin Mileros, Robert Forchheimer (2024). Digital Policy, Regulation and Governance, publicerad online 27 augusti 2024. DOI: 10.1108/DPRG-01-2024-0009

Kontakt

Martin Mileros, doktorand, martin.mileros@liu.se, martin.mileros@ri.se, 0708-351236

Robert Forchheimer, professor emeritus, robert.forchheimer@liu.se

Pressmeddelandet skickat av: 
Anders Törneholm
Presskontakt, 
Linköpings universitet
013-28 68 39
anders.torneholm@liu.se

Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Emmelie Pettersen Uggla vinner Barnradions bokpris 2024

Published

on

By

Nu är det klart att ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”, skriven av Emmelie Pettersen Uggla, är årets bästa svenska bok för 9–12-åringar. Barnradions bokprisjury, bestående av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal, har under veckan diskuterat de nominerade böckerna. Idag, i finalprogrammet i P4, avslöjades vinnaren.

Barnradions bokprisjury med vinnaren. Från vänster: Sebastian Wollter, Jakob Puls, Kasper Axelsson, Emmelie Pettersen Uggla, Ella Jacobsson, Olivia Wistrand. Foto: Meddi

 

  Just att få barnens eget pris gör att det känns otroligt roligt. Jag känner mig som en rockstjärna!

Att de känner igen sig i karaktärerna betyder ju att jag lyckats att resa tillbaka till tiden då jag var i den åldern, det är det som gör mig gladast.”, säger författaren Emmelie Pettersen Uggla.

Barnjuryns motivering
”Drakar och demoner: Uppvaknandet är den vinnande boken för att varje sida är fylld med spänning. Denna bok passar för nästan alla läsare i vår ålder. Fantasin i boken blandas ihop med lite drama som gör spänningen större och bättre. Drakar och Demoner handlar om vänskap, svek och äventyr. Den är välskriven och har väldigt bra beskrivningar.”

Om ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”

För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror som hon tror kan lösa alla hennes problem. Tidigt på resan får hon motvilligt sällskap av en tjuvaktig och efterhängsen alv. Sakta växer en vänskap fram mellan dem, så som den ofta gör när man måste kämpa mot träskmonster, jättespindlar och orcher.

 

Boken är inspirerad av världen i rollspelet Drakar och demoner.

 

De nominerade böckerna till årets Barnradions bokpris var:

          Fake av Astrid Mohlin

          Trådar av Emma Andersson

          Brinn alla hästar av Helena Hedlund

          Drakar och Demoner: Uppvaknandet av E.P. Uggla

          Världens sämsta syster av Elin Lindell

Om Barnradions bokpris
Barnradions bokpris är ett samarbete mellan Sveriges Radio och UR (Utbildningsradion). Priset går till årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Prissumman är 30 000 kr. Lärarhandledning finns på UR Play.

Läs mer: https://sverigesradio.se/barnradionsbokpris

Barnradions bokpris har sänts i P4 under läslovet, vecka 44, och är en del av Sveriges Radios och UR:s satsning på barnbokslyssning. Programmen går även att lyssna på i Sveriges Radio Play, i UR Play och sverigesradio.se/barnradion.

 

Pressbilder: https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/qlmgrqtizv

Foto: Meddi

 

För mer information, vänligen kontakta:

 

Manuel Cubas, projektledare, producent och programledare

manuel@cubas.se  

073-632 23 02
 

Joakim Ohlsson, pressansvarig UR

joakim.ohlsson@ur.se

073-368 62 25

 

Susanna Mörner, pressansvarig Sveriges Radio

susanna.morner@sverigesrsadio.se

070-083 97 37

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 01.11.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
01.11.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 01.11.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

138 987

10,97

1 524 409,42

XSTO

110 254

10,93

1 204 571,89

XCSE

27 153

10,96

297 507,99

Summa

276 394

10,95

3 026 489,30

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,6099 och DKK till EUR 7,4595
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 2 766 010 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

ICA återkallar ICA Falukorv 800 gr

Published

on

By

ICA återkallar ICA Falukorv 800 gr eftersom små metallbitar har påträffats i några få produkter. Återkallelsen gäller ICA Falukorv 800g med bästföredatumen 30-11-2024, 03-12-2024 och 08-12-2024.

– På ICA gör vi återkommande kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Vi beklagar att vi behöver återkalla dessa produkter och utreder nu tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske. För ICA är hög kvalitet och kundens säkerhet det allra viktigaste, säger Lena Sparring, kvalitetschef på ICA Sverige.

Vid återkallelsen stoppas produkterna i kassan och är inte möjliga att köpa. ICA beklagar det inträffade och uppmanar kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka produkten till den ICA-butik där den köptes, reklamera via ica.se alternativt kontakta ICA:s kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00.

För mer information:

För kunder: ICAs kundkontakt, telefon 033-47 47 90 (öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00) eller via ica.se/kundservice/  

 
För journalister: ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se

 
ica.se, icagruppen.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.