Connect with us

Marknadsnyheter

Grön omställning drivs på genom samverkan

Published

on

Samverkan mellan näringslivet, akademin och staden är Göteborgsregionens nyckel till framgång. Det är också en förutsättning för näringslivets gröna omställning. – Att samverka med andra skapar mod och handlingskraft för att våga satsa på en gemensam framtidsbild, säger Jonas Eriksson, gruppchef Samverkan & Innovation på Business Region Göteborg.

I Göteborgsregionen är vi riktigt bra på att samarbeta. Denna superkraft har bidragit till en fantastisk utveckling och har gjort regionen till en innovationsmotor och en föregångare inom hållbar tillväxt.

Samverkan ger kunskap och förståelse

Business Region Göteborg arbetar för att stärka näringslivet och har under lång tid drivit på den gröna omställningen genom olika samverkansinitiativ.

– När vi skapar möjligheter för företag att arbeta med varandra och tillsammans med akademin och staden blir det enklare för dem att navigera i svåra omställningsfrågor. Samverkan ger både kunskap, förståelse och goda exempel. Den kan också ge kontakter med samarbetspartners och bra verktyg för företagen att använda när de sedan går till handling längre fram, säger Jonas Eriksson.

Jonas Eriksson

Många positiva exempel

Det finns flera exempel på när samverkan har gett positiva resultat. Jonas Eriksson lyfter bland annat fram plattformen för klimatneutralt byggande där flera av aktörerna har ökat både sin förståelse för och sin aktivitet inom cirkulärt byggande. Ett annat exempel är samverkansprojektetet Wireless Charging, som testar trådlös laddning av elektriska taxibilar.

– Här samlade vi specifika aktörer kring en specifik fråga. Vi från Business Region Göteborg satt i mitten och kunde hjälpa aktörerna att överbrygga svårigheter. Ett stort värde var att vi verkligen jobbade tillsammans för att lösa de svåra frågorna, berättar Jonas Eriksson.

Ett kvitto på att Business Region Göteborg är på rätt väg var när initiativet Gothenburg Green City Zone fick finansiering från EU för de kommande två åren. En av anledningarna till att EU valde att finansiera projektet var just den framgångsrika aktörssamverkan.

Vad kommer ni att fokusera på i ert arbete framåt?

– Det vi tittar på just nu är att öka vår aktivitet inom det vi kallar orkestrering. Att få näringslivet att tillsammans ha ett större engagemang i en fråga och verkligen jobba med den. Vi har ju haft några år då det har varit svårare att få finansiering för hållbara lösningar, som ofta har en sämre konkurrenskraft i ett inledande skede. Men då är det ännu viktigare att säkerställa framfarten i omställningen och att vi skapar den här tilltron mellan aktörer som ett kollektiv, säger Jonas Eriksson.

Exempel på samverkansprojekt i Göteborg

Elbåtsladdningsprojektet go:Leif

Sverige och Norge har tillsammans en miljon motordrivna fritidsbåtar som nästan alla drivs med fossila drivmedel. Det svensk-norska elbåtladdningsprojektet go:Leif startade 2023 med målet att bidra till den gröna omställningen genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller. Projektet ska skapa förutsättningar för ett laddstråk för elbåtar längs kusten mellan Göteborg och norska Kristiansand. Det gör man bland annat genom att öka intresset för och kompetens om eldrivna båtar och elbåtsladdning, tillhandahålla testbäddar och stärka teknikutvecklingen inom området.

Deltagare i samverkansprojektet är Business Region Göteborg, Innovatum Science Park, Agder Fylkeskommune, Fyrbodals Kommunalförbund, Göteborgsregionens fritidshamnar AB, Göteborgsregionens Kommunalförbund, Lysekils Energi Vind Aktiebolag, Lysekil Kommun, SSPA Sweden AB, Arendal kommune, Lydløs, Universitetet I Sørøst-Norge.

Medfinansiärer är ÖKS Interreg – Europeiska Unionen Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrack- och insatsområdet Grön Omställning, samt Västra Götalandsregionen.

Läs mer om go:LEIF

Mobilitetshotellet i Nordstan

Varje dag passerar 70 000 människor köpcentret Nordstan och här har 6 000 personer sin arbetsplats. Här finns också Sveriges första mobilitetshotell, som ska underlätta tysta och utsläppsfria transporter av gods och människor i innerstaden. Mobilitetshotellet är en satsning på kombinerad mikromobilitet och mikrologistik. Företagen som flyttat ihop i Nordstans parkeringshus samt i en angränsande butikslokal erbjuder tjänster för en mer hållbar och smidig vardag. Här kan man köpa och serva olika mikromobilitetsfordon. Det erbjuds snabba batteribyten till elmopeder och miljövänliga transporter med cykel. För att möjliggöra effektiv omlastning för distribution (last-mile-delivery) av gods via cykel och lätta elfordon har mobilitetshotellet direkt koppling till Nordstans underjordiska lastgata för större fordon.

Mobilitetshotellet är resultatet av samverkan mellan stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad, Business Region Göteborg och Nordstans affärscentrum inom ramen för EU-projektet Move21.

Läs mer om mobilitetshotellet

Wireless Charging – trådlös laddning av taxibilar

I centrala Göteborg pågår just nu ett test- och utvecklingsprojekt kring trådlös laddning av elektriska taxibilar – Wireless Charging. Syftet är att testa ny laddteknik i skarp trafik, utveckla tekniken vidare och skaffa erfarenhet för att sedan kunna skala upp och införa utsläppsfri taxi i stadsmiljö. På Lindholmen och vid Sahlgrenska sjukhuset finns ett antal laddplatser för taxi där laddplattorna är integrerade i asfalten. Samtidigt har helelektriska taxibilar fått laddplattor monterade under bilarna. När bilarna stannar vid laddplatsen och de två plattorna står i linje över varandra startar laddningen automatiskt. Det är både smidigt och går snabbt.

Business Region Göteborg koordinerar och samordnar det treåriga projektet inom ramen för initiativet Gothenburg Green City Zone. Övriga samarbetspartners i projektet är Taxibolaget Cabonline, Göteborg Energi, InductEV, Vattenfall InCharge och Volvo Cars.

Läs mer om Wireless Charging

Pepp – elbilar som energilager

Den ökande elektrifieringen kräver smarta lösningar för effektivare energianvändning. Samverkansprojektet PEPP (Public EV Power Pilots) undersöker möjligheten att använda elbilar som energilager för att balansera elnäten. Två tester genomförs just nu i publik miljö i Göteborg, ett på Lindholmen och ett hos Volvo Cars, där man utnyttjar överskottsenergi från parkerade elbilar genom dubbelriktad laddning (V2G – Vehicle to Grid). I testerna undersöker man bland annat tekniska system och användarupplevelser. Projektet kommer också att utveckla system för optimering av bilpooler, användarinteraktion och energioptimering.

Partners i projektet är Lindholmen Science Park, Volvo Cars, Volvo On Demand, Chalmers Tekniska Högskola, RISE Research institutes of Sweden, CTEK Sweden, Easypark, Göteborg Stads Parkering, Mölndals Parkering, Göteborg Energi, Mölndal Energi, Business Region Göteborg och Mölndala Fastighets AB.

Projektet bedrivs inom ramen för samverkansinitiativet Gothenburg Green City Zone.

Läs mer om PEPP

Living Lab klimatneutralt byggande

Bygg- och anläggningssektorn står för runt en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. På Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande samarbetar över 140 aktörer i bygg- och fastighetsbranschen för att minska branschens klimatpåverkan och påskynda omställningen till klimatneutralt byggande i Göteborgsregionen. Living Lab klimatneutralt byggande är ett EU-finansierat projekt inom ramen för Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande. Projektet ska genomföra pilotprojekt, utveckla klimatledarskap och snabba på omställningen inom samhällsbyggnadssektorn med klimatneutrala lösningar.

Projektpartners är Business Region Göteborg, Förvaltnings AB Framtiden, Mölndals stad Centrum för management i byggsektorn (CMB) Chalmers, Framtiden Byggutveckling, Steptura AB, Vasakronan fastigheter och stadsfastighetsförvaltningen i Göteborgs Stad.

Läs mer om Living Lab klimatneutralt byggande

6 utmaningar för den gröna omställningen

Klimatkrisen blir alltmer akut, och en central fråga i det geopolitiska spelet. Att ställa om är nödvändigt för att säkra planetens framtid. Det vet vi. EU och Göteborg har goda chanser att ta ledningen och vinna konkurrenskraft – men hur får man lönsamhet och klimatnytta att gå hand i hand? Och vilka viktiga roller kan det offentliga spela? Läs om sex utmaningar för den gröna omställningen som företag möter på vägen mot en mer hållbar verksamhet.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Koppling mellan alkohol och cancer

Published

on

By

Går det att se en koppling mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå? Svaret på frågan är ja. Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, så dör också färre i cancer.  

Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, är en av författarna till en nyligen publicerad vetenskaplig artikel om alkohol och cancer.  

”Detta är den första mer omfattande studien av sambandet mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå”, säger Mats Ramstedt.  

Om forskningsprojektet 

”Vi har försökt ta reda på om det finns ett samband mellan totalkonsumtionen av alkohol i ett land och hur många som dör av cancer i det landet”, berättar Mats Ramstedt. 

Totalkonsumtionen mäts i genomsnittligt antal liter alkohol per person och år. I studien har de också tittat på om sambandet varierar mellan kvinnor och män och mellan länder med olika skadliga dryckesmönster.   

Resultaten 

Om det genomsnittliga drickandet går ner, så går också dödligheten i cancer ner. 

”En liters förändring i totalkonsumtionen av alkohol var förknippad med en förändring i cancerdödlighet, bland män med 1,1 procent och med 0,9 procent bland kvinnor”, säger Mats Ramstedt.  

Bland män var sambandet starkare för cancer i läpp, munhåla, svalg, matstrupe och struphuvud, samt för prostatacancer. För kvinnor var sambandet starkast för bröstcancer.  

Det skiljer sig också mellan olika länder: 

”Sambanden var starkare i länder med mer skadligt dryckesmönster, i studien representerat av bland annat nordiska länder och länder i Nordamerika”  

Mer skadligt dryckesmönster innebär att det till exempel är vanligt med berusningsdrickande. 

Varför är detta viktigt? 

”Det här ökar kunskapen om vad som på befolkningsnivå påverkar cancerdödlighet. Cancer kan nu läggas till de många dödsorsaker som påverkas av totalkonsumtionen av alkohol”, säger Mats Ramstedt. 

  

  

Läs den vetenskapliga artikeln Is there a link between per capita alcohol consumption and cancer mortality? – Dadgar – Drug and Alcohol Review – Wiley Online Library

  

Läs mer om forskning hos CAN

  

Kontakt

Mats Ramstedt
Forskningsansvarig
072-371 43 34
mats.ramstedt@can.se

 

Sara Kristensson
Kommunikationschef
072-371 43 21
sara.kristensson@can.se

CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Telge Fastigheter tilldelar Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i Lina

Published

on

By

Ett nytt vård- och omsorgsboende med plats för cirka 80 lägenheter och ett storkök ska byggas i stadsdelen Lina i Södertälje. Kommunstyrelsen tog beslut om det i mars 2024 och nu är avtalet påskrivet att Telge Fastigheter tilldelar bygg- och fastighetsföretaget Veidekke uppdraget att genomföra byggprojektet.  

— Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.

Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.

— Det här gör att vi ökar tillgången av platser på vård- och omsorgsboende i kommunen. Boendet är genomtänkt och vi har bra möjligheter att möta framtidens utmaningar genom att använda välfärdstekniska lösningar. Det blir ett boende som är anpassat både utifrån de boendes och personalens behov, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör, Södertälje kommun

Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset. 

— Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke. 

Fakta nytt vård- och omsorgsboende i Lina

  • BTA (Bruttoarea) 7800kvm
  • Tomt 8400kvm
  • 5 våningsplan
  • Ca 80 lägenheter
  • Adress: Kaxbergsvägen 3
  • Tidplan: Start januari 2025 – klart Q2 2027

Presstjänst08-550 220 50press@telge.se

Om Tegle Fastigheter 

Telge Fastigheter är en av Södertäljes största fastighetsägare. Totalt äger och förvaltar bolaget drygt 500 000 kvadratmeter lokalyta fördelat på kommunala och kommersiella fastigheter. I beståndet finns allt från förskolor och skolor till stadshus och museibyggnader. Bolaget är också en av parterna i kommunens utveckling av Södertäljemodellen – en inspirationsmodell för nytänkande inom skolan.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Veidekke bygger nytt vård- och omsorgsboende åt Telge Fastigheter

Published

on

By

Telge Fastigheter har tilldelat Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i stadsdelen Lina i Södertälje. Det nya boendet ska ha plats för cirka 80 lägenheter, gemensamhetsutrymmen och ett storkök. Projektet omfattar även installationer och markarbeten. Veidekke får uppdraget, som är en totalentreprenad, efter en offentlig upphandling. Ordervärdet är 256,5 MSEK.

Kommunstyrelsen tog beslut om att bygga det nya vård- och omsorgsboendet i mars 2024 och nu är avtalet alltså påskrivet. Projekteringen inleds i januari i år och projektet ska slutföras vid halvårsskiftet 2027.

Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.

Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.

Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen, som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamhetsutrymmen och gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset. Huskropparnas bruttoarea blir 7 800 kvm och byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.1 Silver.

Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke.

För mer information kontakta:

Frida Täcklind, arbetschef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 073-068 72 26

Jonas Petersson, regionchef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 076-832 91 40

Martin Gadd, verksamhetsområdeschef Veidekke Bygg, tfn 070-399 47 79

Visionsbild från White Arkitekter

Veidekke är en av Skandinaviens ledande entreprenörer och utför alla sorters bygg- och anläggningsuppdrag. Involvering och lokalkunskap kännetecknar verksamheten. Koncernen omsätter ca 43 miljarder NOK och hälften av de ca 8000 medarbetarna äger aktier i verksamheten. Veidekke är noterat på Oslobörs och har sedan starten 1936 alltid gått med vinst.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.