Hållbarhet handlar om mer än bara miljö och klimat. För konsultbyrån AURA Energi & Miljö är den miljömässiga hållbarheten både en affärsidé och en självklarhet. Genom Business Region Göteborgs workshopserie Hållbarhetshjulet har de nu tagit sitt hållbarhetsarbete till nästa nivå.
Göteborgsbaserade Candera, numera AURA Energi & Miljö, är ett konsultbolag som stöttar i projekteringen av energieffektiva och klimatsmarta byggnader. Med spetskompetens inom klimat- och energiberäkningar, miljöcertifieringar och byggnaders koldioxidavtryck har de full koll på hur man skapar hållbara lösningar för både nyproduktion och befintliga fastigheter.
– Den miljömässiga hållbarheten jobbar vi med varje dag – där kan vi göra stor skillnad. Men det är också viktigt att våra medarbetare mår bra och att vi kan vara konkurrenskraftiga på lång sikt. Därför kände jag att vi behövde en strategi även för vår ekonomiska och sociala hållbarhet, berättar Andreas Ekstrand, energi- och klimatspecialist samt grundare, AURA Energi & Miljö.
Med den insikten beslöt sig Andreas och kollegan Adrian Lopez Pochat för att hoppa på workshopserien Hållbarhetshjulet.
En aha-upplevelse
Hållbarhetshjulet är en workshopserie som hålls av Business Region Göteborg. Under tre träffar, där teori blandas med praktik, får deltagande företag möjlighet att konkretisera hur de kan förbättra hållbarhetsarbetet i den egna verksamheten.
– De praktiska momenten där vi fick arbeta med vår egen väsentlighetsanalys och värdekedja var jättebra. Att få reflektera över vår situation och vad vi själva kan påverka, det var lite av en aha-upplevelse, tycker Andreas Ekstrand.
– Under de här träffarna insåg vi att vi redan arbetade med social hållbarhet utan att riktigt ha satt ord på det. Vi fick tid att sitta ner och identifiera vad vi gör bra, och samtidigt reflektera över vilka krav vi kan ställa på våra leverantörer, säger Adrian Lopez Pochat.
Givande utbyte med andra företag
Under Hållbarhetshjulet arbetar deltagarna med sitt eget företag samtidigt som det ges många tillfällen för gemensamma diskussioner i gruppen.
– Det var en stor bredd på de deltagande företagen. Allt från restaurangägare till tillverkningsindustri och kommunikationsbyråer. Det var väldigt givande att få höra hur andra branscher jobbar med hållbarhet och dra nytta av varandras erfarenheter, säger Andreas Ekstrand.
Andreas och Adrian upplever också att det faktum att de deltog i Hållbarhetshjulet tillsammans har gjort det enklare att implementera hållbarhetsarbetet i den egna verksamheten.
– Det är svårt att dra i en sådan här grej helt själv, man behöver vara två för att kunna bolla idéer och få bra effekt av workshopen, säger Adrian Lopez Pochat.
Konkreta hållbarhetsmål och strategier
Efter Hållbarhetshjulets tre ordinarie träffar, erbjuds deltagarna en timmes individuell rådgivning och förslag på konkreta insatser för att komma vidare med hållbarhetsarbetet.
– Det är en styrka att kunna visa upp att vi jobbar med hållbarhetsfrågor på ett strukturerat sätt. Nu ska vi sätta våra hållbarhetsmål och vår hållbarhetsstrategi. Därefter kommer vi att ISO-certifiera oss och ha löpnade interna möten där vi avsätter tid för att arbeta med dessa frågor, säger Andreas Ekstrand.
Adrian Lopez Pochat avslutar:
– Det handlar om prioriteringar. Även om det alltid finns annat att göra är hållbarhetsfrågorna något man måste våga ta sig tid för. Hållbarhetshjulet gav oss chansen att stanna upp och fokusera på dessa frågor.