Tanalys

Hälsotrenden till trots: vi äter för lite grönsaker och frukt

fr, jan 19, 2018 13:23 CET

Trots den starka hälsotrenden är svenskens konsumtion av frukt och grönsaker alldeles för låg. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter 500 gram frukt och grönsaker per dag, men genomsnittssvensken äter bara 362 gram. Skillnaderna mellan de grupper som äter minst och de som äter mest är mycket stora. Det visar ”Frukt och Grönsaksrapporten 2017” som tagits fram för det nystartade initiativet Kostministeriet.

En grön trend har slagit Sverige de senaste åren. Vi blir överösta med allt från vegetarisk snabbmat, fruktdieter, gröna recept i matbutiker och veganska kokböcker till tv-kockar som lagar grön festmat. Dock avspeglas detta inte fullt ut i den faktiska konsumtionen. En stor undersökning som gjorts av Kairos Future på uppdrag av Kostministeriet visar att genomsnittssvenskens konsumtion av frukt och grönt fortfarande är för låg i förhållande till rekommendationerna.

– I undersökningen frågade vi över 10 000 svenskar om deras kostvanor. Precis som förväntat finns ett starkt samband mellan konsumtionen av grönsaker och frukt och utbildning, livsstil och politisk hemhörighet. I vissa socioekonomiskt svaga grupper äter många nästan inte grönsaker och frukt alls. Många jag talar med har uppfattningen att vegetarisk mat är på väg att bli vardagsmat för de flesta svenskar.  Det finns mer att göra för att få alla med på den resan, säger Magnus Kempe från Kairos Future.

Den starka hälsotrenden avspeglas inte i den faktiska konsumtionen, men väl i attityden till grönsaker och frukt. Enligt undersökningen vill 55 procent äta mer frukt, och 71 procent vill konsumera mer grönsaker.

Det största hindret för att öka fruktkonsumtionen är tillgängligheten. Finns frukt hemma, i skolan och på jobbet äts den för det mesta. När det gäller grönsaker är det största hindret vanans makt och bristande kunskap. Många vet inte hur man ska tillaga grönsakerna.

– Oavsett om du börjar syra din egen kimchi eller lägga några gurkskivor till fiskpinnarna så är det bra. Undersökningen visar tydligt att de allra flesta behöver öka sin konsumtion, och det viktigaste är att de grupper som äter minst börjar äta mer. Kostministeriets uppgift är att sprida kunskap och skapa diskussion och samarbeten för att få det att hända,  säger Claes Henriksson, verksamhetsansvarig för Kostministeriet. 

För mer information:

Claes Henriksson, Kostministeriet 
Telefon: 0707188630
Mail: claes.henriksson@kostministeriet.se

Magnus Kempe, Kairos Future 
Telefon: 0705451811
Mail:magnus.kempe@kairosfuture.com 

Om Kostministeriet:

Kostministeriet vill främja folkhälsan i Sverige genom att med kommunikation, samarbeten, aktiviteter och nya lösningar öka kunskapen om och konsumtionen av grönsaker och frukt. Kostministeriets initiativtagare är frukt- och grönsaksaktören Total Produce Nordic AB. Läs mer på kostministeriet.se

Taggar:

Exit mobile version