må, jan 29, 2018 08:27 CET
Antalet anställda antas öka något i nästan alla delar av handelsbranschen, men det är fortfarande svårt att rekrytera tillräckligt kompetent personal. Detta visar Handelsanställdas förbunds fördjupning över läget i handeln för fjärde kvartalet 2017, som är en specialbearbetning av Konjunkturinstitutets statistik över föregående år.
En tydlig majoritet av handelsföretagen, främst i detaljhandeln, bedömer lönsamheten som god eller tillfredställande. Antalet anställda antas öka något i alla delar av handelsbranschen förutom modehandeln. Trots den positiva utvecklingen är det dock fortfarande svårt att rekrytera tillräckligt kompetent personal. Detta visar Handelsanställdas förbunds fördjupning över läget i handeln för fjärde kvartalet 2017, som är en specialbearbetning av Konjunkturinstitutets statistik över föregående år.
– Branschen måste arbeta aktivt för att minska personalomsättningen, som är ovanligt stor inom handeln, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund. Personalförsörjningen är en nyckelfråga för framtiden. Lösningen ligger i fler heltider, fasta anställningar och mer konkurrenskraftiga löner.
Svårigheten att rekrytera samtidigt som många är arbetslösa tyder på att det finns stora matchningsproblem. Stefan Carlén pekar på vikten av ökade utbildningsinsatser och högre kvalitet i arbetsförlagt lärande.
För mer information kontakta Handels pressekreterare på 010-450 89 80 eller tulle.durling@handels.se
Handelsanställdas förbund är Sveriges tredje största LO-förbund med cirka 157 000 medlemmar. 65 procent av medlemmarna är kvinnor. En tredjedel är under 30 år. Handels har medlemmar på cirka 25 000 arbetsplatser. Läs mer på www.handels.se .
Taggar: