Marknadsnyheter
Hjärtbox bättre än kylväska när hjärtan ska transplanteras
Risken att drabbas av tidig hjärtsvikt efter hjärttransplantation är lägre om givarhjärtat förvarats i en så kallad hjärtbox i stället för i sedvanlig kylväska med is. Det visar en studie där Göteborgs universitet är med och presenterar resultaten.
Det etablerade sättet att förvara donerade hjärtan inför transplantation är att de hålls nedkylda vid fyra grader i kaliumlösning i en kylväska med hjälp av is. Hanteringen är en kamp mot klockan där matchning, transport och operation behöver ske inom fyra timmar för att inte öka risken för komplikationer hos mottagaren.
Forskning har visat att transporttider på uppemot nio timmar inte längre är ett hinder om man i stället för statisk kylförvaring använder en hjärtbox. I boxen håller hjärtat åtta grader och syresätts med hjälp av pump, slangset, reservoar och en vätska som cirkuleras genom det vilande hjärtat i väntan på transplantation.
Syftet med den nu aktuella studien, publicerad i The Lancet, var att jämföra metoderna, hjärtbox och kylväska, utifrån säkerhet och hälsoutfall hos hjärtmottagare under de första 30 dagarna efter transplantation. Studien är den första så kallade randomiserade kontrollerade studien i sitt slag.
Åtta länder i Europa
I studien ingick 204 vuxna patienter som registrerats för hjärttransplantation på femton olika kliniker i åtta europeiska länder. Hälften av deltagarna lottades till att få hjärtan som hanterats i hjärtbox, medan hälften fick hjärtan som kylförvarats enligt standardrutin. Alla hjärtan kom från hjärndöda donatorer.
Resultaten visar att hjärtmottagarna i signifikant lägre utsträckning fick hjärtsvikt i sitt nya hjärta om det hade hanterats i hjärtbox inför transplantation, jämfört med sedvanlig kylförvaring. Risken för allvarlig organsvikt, primär graftsdysfunktion (PGD), var 11 procent i hjärtboxgruppen och 28 procent hos dem vars hjärtan förvarats enligt gängse rutin.
I övrigt var det inga skillnader i kliniska händelser mellan grupperna under uppföljningstiden. Forskarna kommer längre fram att presentera analyser av hälsoutfall hos deltagarna under det första året efter transplantation.
En av de drivande författarna i studien är Andreas Wallinder, disputerad thoraxkirurg och medicinskt ansvarig på det svenska bolaget XVIVO Perfusion, som tillsammans med Stig Steen, seniorprofessor på Lunds universitet, utvecklat den hjärtbox som användes.
– Syresättningen av hjärtat som sker i boxen är helt avgörande. Vid vanlig kylförvaring och transport har vi ingen syresättning eller cirkulation i cellerna, men när vi använder boxen pumpas syresatt och näringsrik vätska genom hjärtat hela tiden, vilket gör att hjärtat fungerar bättre och ger färre komplikationer hos mottagaren efter transplantationen, säger han.
Fler transplantationer i sikte
Göran Dellgren är professor i transplantationskirurgi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, thoraxkirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och svensk huvudprövare i studien, med ansvar för ett tjugotal deltagare:
– Resultaten utgör en landvinning inom transplantation, som kan komma att expandera fältet. Rätt använd kan hjärtboxen minska ett antal komplikationer som annars ofta resulterar i lidande, dåliga resultat, i värsta fall för tidig död, och därtill höga kostnader, säger han.
– Med tanke på tidsaspekten kan man också frakta organ längre sträckor, och därmed utnyttja fler organ för transplantation. Sannolikt kan man också börja använda mindre ideala organ hos äldre donatorer vilket skulle kunna öka antalet hjärttransplantationer, avslutar Göran Dellgren.
Studie: Hypothermic oxygenated perfusion of the donor heart in heart transplantation; Short term outcome from a randomized, controlled, open label, multicenter clinical trial (NIHP2019), https://doi.org/10.1016/S0140-6736(24)01078-X
Expertkontakt: Göran Dellgren, tel. 0704 20 36 80, e-post goran.dellgren@gu.se
Presskontakt: Margareta G. Kubista, tel. 0705 30 19 80, e-post press@sahlgrenska.gu.se
Bilder: Bilder på hjärtboxen, samt porträttbilder på Göran Dellgren och Andreas Wallinder (foto: Jakob Lundberg)
Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap, www.gu.se/sahlgrenska-akademin
Marknadsnyheter
Cereno Scientific meddelar förändringar i valberednings sammansättning inför årsstämman 2025
Cereno Scientific (Nasdaq First North: CRNO B) (”Cereno Scientific” eller ”Bolaget”), meddelade den 2 maj 2024 att Bolagets valberedning inför årsstämman 2025 hade utsetts samt att den består av Cihan Punar, Joakim Söderström och Björn Dahlöf. Cereno Scientific meddelar idag att Cihan Punar meddelat att han avgår som medlem i Bolagets valberedning och att Andreas Ejlegård har utsetts som ny medlem i valberedningen.
Cereno Scientific meddelar idag att Cihan Punar meddelat att han avgår som medlem i Bolagets valberedning. Enligt principerna för valberedningen ska valberedning i första hand utse en ny medlem som nominerats av den aktieägare eller aktieägargrupp som nominerat den avgående medlemmen, förutsatt att aktieägaren eller aktieägargruppen fortfarande är Bolagets största aktieägare eller aktieägargrupp. Cereno Scientific meddelar idag att Andreas Ejlegård utsetts som ny medlem i Bolagets valberedning i enlighet med principerna och att han därmed ersätter Cihan Punar.
Bolagets valberedning inför årsstämman 2025 består således av följande medlemmar:
- Andreas Ejlegård, representerande Bolagets största aktieägargrupp per den 30 april 2024 samt per idag,
- Joakim Söderström, sammankallande och styrelseordförande i Cereno Scientific, samt
- Björn Dahlöf, CSO och Head of Clinical Development i Cereno Scientific.
Valberedningens mandatperiod sträcker sig fram till dess att en ny valberedning utsetts.
För mer information, vänligen kontakta:
Henrik Westdahl, Director IR & Communications
E-post: henrik.westdahl@cerenoscientific.com
Telefon: +46 70-817 59 96
Sten R. Sörensen, VD
E-post: sten.sorensen@cerenoscientific.com
Telefon: +46 73-374 03 74
Om Cereno Scientific AB
Cereno Scientific utvecklar innovativa behandlingar för sällsynta och vanliga kardiovaskulära sjukdomar. Den längst avancerade läkemedelskandidaten, CS1, är en HDAC-hämmare (histondeacetylas) som verkar som en epigenetisk modulator med tryckreducerande, ”reverse-remodeling”, anti-fibrotiska, anti-inflammatoriska, och anti-trombotiska egenskaper. En klinisk Fas II-studie pågår (patientrekryteringen stängdes den 1 juli 2024) för att utvärdera CS1:s säkerhet, tolerabilitet och explorativ effekt hos patienter med den sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH). Studien kommer också ge insikter för planeringen av den kommande studien av CS1 i PAH. Ett samarbetsavtal med det globala läkemedelsbolaget Abbott tillåter Cereno att använda deras banbrytande teknologi CardioMEMS HF System i studien. Två initiativ som genomfördes under den pågående Fas II-studien har visat positiva fynd som tyder på den potentiella kliniska nyttan av CS1 hos PAH-patienter. Dessa initiala resultat är dock inte en garanti för de slutliga studieresultaten som förväntas under tredje kvartalet 2024. Sedan januari 2024 är vi glada att FDA:s Expanded Access-program ger patienter med PAH, ett allvarligt och livshotande tillstånd, tillgång till CS1 då inga jämförbara alternativa behandlingar finns att tillgå. Cerenos pipeline består av ytterligare två program under utveckling genom forskningssamarbeten med University of Michigan. Läkemedelskandidaten CS014 är en HDAC-hämmare i Fas I-utveckling som en behandling av arteriell och venös trombosprevention. Den innovativa läkemedelskandidaten representerar ett banbrytande tillvägagångssätt för anti-trombotisk behandling. CS014 är en ny kemisk entitet med en mångfaldig verkningsmekanism som en epigenetisk modulator – som reglerar blodplättsaktivitet, fibrinolys och blodproppsstabilitet för att förebygga trombos utan ökad risk för blödning, vilket dokumenterats i prekliniska studier. Den 28:e juni 2024 inledde Cereno en Fas I, first-in-human-studie, av CS104. Den prekliniska läkemedelskandidaten CS585 är en oral, potent och selektiv IP-receptoragonist som har visat potential att markant kunna förbättra sjukdomsmekanismer relevanta för kardiovaskulära sjukdomar. Samtidigt som CS585 ännu inte tilldelats en specifik indikation för klinisk utveckling, indikerar prekliniska data att det potentiellt kan användas inom indikationer som trombosprevention utan ökad risk för blödning och pulmonell hypertension. CS585 licensierades från University of Michigan 2023. Bolaget har huvudkontor i GoCo Health Innovation City, i Göteborg, Sverige, och har ett amerikanskt dotterbolag; Cereno Scientific Inc. med kontor på Kendall Square i Boston, Massachusetts, USA. Cereno är noterat på Nasdaq First North Growth Market (CRNO B). Certified Advisor är Carnegie Investment Bank AB, CA@carnegie.se Mer information finns på www.cerenoscientific.se.
Marknadsnyheter
Nivika har tecknat 10-årigt hyreskontrakt och lokalanpassar industrifastighet i Värnamo till Sordin
Nivika har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Sordin AB med tillhörande lokalanpassning av en industribyggnad på Bredasten industriområde i Värnamo.
Hyresavtalet avser en fastighet, med skyltläge utmed E4:an, med kontor och produktionslokaler omfattande totalt cirka 3 200 m². Lokalanpassningen påbörjas omgående och fastigheten planeras vara inflyttningsklar 1 april 2025.
Sordin är ett svenskt företag med mer än 30 års erfarenhet av att utveckla, tillverka och sälja hörselskydd inom segmenten Hunting, Tactical och Professional.
– Vår expansion till nya lokaler längs E4:an ger oss ett exceptionellt synligt läge och skapar förutsättningar för att möta den starka tillväxt bolaget befinner sig i. Den lokalanpassning vi gör tillsammans med Nivika möjliggör också vår fortsatta satsning på produktutveckling och innefattar förutom ett innovationscenter också ljudlabb och utställningslokaler, säger Therése Wilson, COO Sordin AB
– Det är roligt att få förtroendet att anpassa en anläggning i Värnamo åt en global aktör med lokal närvaro, det är en av Nivikas styrkor att utvecklas i takt med lokala företag. Att få välkomna Sordin som hyresgäst är särskilt glädjande eftersom de verkar i en bransch som ligger väldigt rätt i tiden med inriktning på arbetsmiljö, fritid och försvar. Med detta avtal klart och med flera pågående förfrågningar ser vi framemot hösten, säger Rasmus Olsson, Uthyrningschef Nivika.
För mer information, vänligen kontakta:
Rasmus Olsson, Uthyrningschef, telefon 010-263 61 52, email: rasmus@nivika.se
Sverker Källgården, VD, telefon 010-263 61 61, email: sverker.kallgarden@nivika.se
Om Nivika
Nivika är ett småländskt fastighetsbolag med syfte att långsiktigt äga, förvalta och utveckla fastigheter och samtidigt därmed skapa lönsam och hållbar värdetillväxt. Verksamheten bedrivs i Jönköping, Värnamo, Växjö samt Västkusten, områden med goda tillväxtmöjligheter och stabila hyresmarknader. Den diversifierade fastighetsportföljen uppgår till cirka 11 Mdkr där hyresvärdet till två tredjedelar utgörs av kommersiella fastigheter och till en tredjedel av bostäder. Drygt 90 % av portföljen är förvaltningsfastigheter. De kommersiella fastigheterna består i huvudsak av industri-, lager-, kontor- och samhällsfastigheter. Läs mer på www.nivika.se.
Marknadsnyheter
Efter många år uppfylls elevernas önskan – nu blir mensskydd tillgängligt på skolor i Västerås
Nu får elever i Västerås tillgång till gratis mensskydd. Det är RedLocker som installerar automater i skolorna och bakom satsningen står en finansiär från privata näringslivet, nämligen det Västeråsbaserade företaget Loopia.
– Vi är stolta över att vara del av RedLockers projekt Jämställd Ungdom. Genom att bidra med automater för gratis mensskydd vill vi göra en verklig skillnad i Västerås skolor och bryta tabun. Det är en viktig del av vårt engagemang för samhällsansvar, vi vill att fler unga ska känna sig trygga, säger Anna Pettersson, Head of Brand, Loopia.
Faktum är att frågan om gratis mensskydd i Västerås skolor lyftes redan i november 2020 då Västerås Tidning skrev en artikel om att Vänsterpartiet lämnat in en motion om att införa gratis mensskydd på kommunens skolor. Dessutom har elever själva länge drivit frågan vilket P4 Västmanland rapporterade om i mars 2023 när elevkåren från Rudbeckianska gymnasiet kämpade för mensskydd på deras skola. Nu blir det äntligen verklighet då Rudbeckianska gymnasiet är en av de sex skolorna som har beviljat att vara med i projektet.
Initiativet innebär att skolor i Västerås har blivit erbjudna kostnadsfria mensskydd i tre år framöver samt en mensskyddsautomat för att kunna erbjuda eleverna bindor och tamponger på skoltoaletterna. Projektet som ingåtts är RedLockers satsning “Jämställd Ungdom” och lanserades för ett år sedan med syfte att ta hjälp från näringslivet för att tillsammans göra mensskydd tillgängligt i fler skolverksamheter och idrottsföreningar i Sverige.
Fler skolor som omfattas av projektet är bland annat Hahrska gymnasiet, Edströmska gymnasiet och Nybyggeskolan.
– Vårt projekt Jämställd Ungdom är nödvändigt eftersom frågan om fria mensskydd i skolverksamheter har varit på tapeten politiskt samt inom kommuner sedan vi själva gick i skolan men inget har realiserats än. Att tillsammans med Loopias hjälp kunna förse unga i Västerås Kommun med mensskydd på skolan är ett stort steg mot vårt mål att alla Sveriges skolverksamheter ska tillhandahålla fria mensskydd, säger Liza Eriksson, grundare och vd på RedLocker
RedLocker grundades 2018 som ett UF-företag av de unga entreprenörerna Clara Lidman och Liza Eriksson. Företaget utvecklar automater för gratis mensskydd, där ett digitalt lås gör att endast en tampong eller binda kan tas ut åt gången.
För ytterligare information:
Liza Eriksson, grundare och vd på RedLocker +46 70 272 2301
liza.eriksson@redlocker.se
Anna Pettersson, Head of Brand 076 554 82 36 anna.pettersson@loopia.se
RedLocker har sedan 2018 lett en revolutionerande förändring – gratis mensskydd. Genom högkvalitativa distributionslösningar arbetar bolaget för att allt fler människor ska få tillgång till gratis mensskydd i offentligheten. De röda automaterna för mensskydd har implementerats i över 4000 verksamheter runt om i Europa.
Loopia är Sveriges största webbhotell och är en del av Loopia Group med verksamhet i Sverige, Norge, Finland och östra Europa. Vi erbjuder innovativa lösningar för hantering av hemsidor och e-post till både privatpersoner och företag. Pålitliga tjänster med engagerad personal till konkurrenskraftiga priser.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke