Hög skadefrekvens bland mopedbilar

| 25 maj, 2022 | 0 kommentarer

Cirka 30 procent av alla försäkrade mopedbilar råkade ut för en skada under 2021. Det visar statistik från Länsförsäkringar Östgöta. Och antalet mopedbilar ökar stadigt i landet, sedan 2018 har dom ökat med nästa 50 procent enligt siffror från Trafikanalys.

Vid årsskiftet fanns det 687 mopedbilar i Östergötlands län och 1 926 A-traktorer. Norrköping hade betydligt fler A-traktorer med 405, mot 278 i Linköping. Mjölby och Motala ligger lika på cirka 250 A-traktorer. Mopedbilarna är cirka 200 till antalet för Norrköping och Linköping, runt 70 för Mjölby och Motala. Den växande populariteten och det höga antalet skador gör det extra viktigt att tänka på säkerheten runt fordonen.

– Såväl A-traktorer som mopedbilar är bra transportmedel för ungdomar, säger Helena Hellsten, ansvarig för skadeförebygg, Länsförsäkringar Östgöta. De innebär större frihet men också större ansvar. Det är oerhört viktigt att följa alla lagar och regler som finns och ha koll på att fordonet uppfyller kraven, den ska vara besiktad och säker.

Den vanligaste typen av skadehändelse de senaste åren är krockar som står för cirka 30 procent. Singelolyckor, till exempel att föraren kör in i något följer tätt efter med 26 procent. Föraren har naturligtvis ett stort ansvar men detsamma gäller även föräldrarna som har en skyldighet att se till att barnen kör säkert och lagligt.

– Jag vill uppmana alla föräldrar att engagera sig i barnens körning. Var påläst och kunnig och prata säkerhet hemma. På det sättet kan du hjälpa ditt barn att bli en ansvarsfull och säker förare.

Fakta:

Vad är en A-traktor?
En bil som är registrerad som traktor där den högsta hastigheten uppgår till 30 km/h.

Vad är en mopedbil?
Registreras som en moped och har en maxhastighet på 45 km/h. Den får väga högst 425 kg.

För mer information kontakta gärna:
Helena Hellsten, ansvarig skadeförebygg Länsförsäkringar Östgöta. Tel. 013- 29 06 63
Marie Lorentzon, pressansvarig Länsförsäkringar Östgöta. Tel. 070-167 84 80

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.