Idag släpps en rapport från Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) som utvärderar Sidas arbete för att minska korruptionen i samarbetsländer. Rapporten lyfter fram både utmaningar och styrkor i Sidas nuvarande antikorruptionsstrategi och understryker behovet av antikorruption som ett övergripande perspektiv i allt bistånd.
”Rapporten är ett kunskapsnav inom antikorruptionsarbete”, säger Helena Hede Skagerlind, utredningssekreterare på EBA. ”Korruption är ett betydande hinder för hållbar utveckling, eftersom det urholkar institutioner och undergräver tillväxt. Vi ser därför ett stort behov av ett evidensbaserat antikorruptionsarbete inom biståndet.”
Utvärderingen baseras på omfattande forskningssammanställning, en analys av Sidas arbete samt fallstudier i Kenya, Serbien och Georgien. Rapporten konstaterar att korruptionsbekämpning fått ökat utrymme i regeringens strategier, att Sida har ett evidensbaserat angreppssätt, att analyserna på landnivå och handläggares kännedom om kontexten är god. Detta skapar goda förutsättning för Sida att bidra till korruptionsbekämpning. Men det krävs större utrymme att jobba med och fokusera på antikorruption givet andra tematiska prioriteringar.
”Korruption är inte bara en individuell handling, utan ett socialt fenomen som genomsyrar hela samhällen”, säger Marina Nistotskaya, professor vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg och rapportens huvudförfattare. ”Sidas angreppssätt är väl i linje med den senaste forskningen, men våra resultat tyder på att personalen i partnerländerna behöver mer stöd för att tillämpa det. Det finns ett behov av tydligare beskrivningar av hur insatserna ska leda till konkreta förändringar på fältet. Utan tydliga förändringsteorier blir det svårt att mäta den verkliga effekten av antikorruptionsarbetet.”
Rapporten lämnar ett antal rekommendationer:
- Stärk policyramverken och ge mer detaljerad vägledning om hur antikorruptionsstrategier kan implementeras på ett effektivt sätt.
- Använd Sidas expertis för att stödja skräddarsydda insatser mot korruption i specifika landkontexter.
- Prioritera antikorruptionsinsatser inom Sidas övergripande utvecklingsagenda för att bibehålla fokus och genomslagskraft.
Rapporten bifogas i sin helhet och som sammanfattning.
Rapporten lanseras med ett seminarium i Stockholm idag, 7/11 klockan 13-14.30. Delta digitalt eller se seminariet i efterhand.
Kontakt:
Helena Hede Skagerlind
E-post: helena.hede.skagerlind@gov.se
Telefon: +46 73 843 04 59
Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) är en statlig kommitté som tar fram kunskap för att utveckla svenskt bistånd. EBA utvärderar och analyserar inriktning, styrning och genomförande av Sveriges internationella bistånd, med ett särskilt fokus på resultat och effekter. EBA är oberoende i relation till uppdragsgivaren regeringen, liksom i relation till vad som utvärderas, samt till studiernas rapportförfattare, som själva ansvarar för sina slutsatser och rekommendationer. Mottagare av kunskaperna är regeringen, UD, Sida, samt forskare, civilsamhällets organisationer och övriga aktörer inom biståndet. EBA är även ett forum för möten mellan forskning, praktik och politik.
Taggar: