Detta inlägg är sponsrat
De flesta har nog hört talas om kryptovalutor men inte helt förstått vad det är och hur de funkar. I denna artikel kommer vi göra en djupdykning i hur vår valuta, den svenska kronan, skiljer sig från kryptovalutor.
Vad innebär kryptovalutor i korthet?
I enkla termer är kryptovaluta digital valuta eller digitala pengar.. Även om de inte kan ses eller röras fysiskt, har kryptovalutor värde (mer om detta i stycket nedan). Kryptovalutor kan lagras i en ”digital plånbok” på en smartphone eller dator. Kryptovalutor har ingen central utfärdande myndighet som banker eller regeringar. Transaktioner utförs anonymt och registreras och säkras med blockkedjeteknik. Du kan köpa kryptovaluta i syftet att köpa vanliga varor och tjänster, men många investerar i kryptovalutor som de gör i andra tillgångar, som aktier eller ädelmetaller.
Varför har valutor värde?
I större delen av historien har ett lands valuta varit kopplad till värdet av deras guldreserv. Men så är inte fallet längre. För att förstå hur valutor fungerar idag behöver vi gå tillbaka ungefär 50 år i tiden. Den amerikanske presidenten Richard Nixon kom då att sätta stopp för den så kallade “guldmyntfoten” – eller åtminstone det som fanns kvar av den. Fram till den 15 augusti 1971 garanterade Federal Reserve att ett kilo guld motsvarade 1250 amerikanska dollar. Anledningen till detta beslut är kortfattat att Vietnamkriget hade blivit betydligt dyrare än förväntat och att man då inte hade tillräckligt med pengar i omlopp för kunna fortsätta kriget. Efter det kom flera länder att ta efter detta.
Idag används så kallade fiatpengar i kontrast till guldstandardpengar som användes tidigare. Fiatpengar från det latinska ordet fiat (”Låt det ske!”) är ett föremål utan egenvärde som fungerar som ett betalmedel. Alla moderna monetära system fastställer inte valutans värde till en officiell kurs i förhållande till en vara. I stället säkras värdet genom regeringens befogenhet att föreskriva att valutan är lagligt betalningsmedel. Enbart genom en juridisk definition som betalningsmedel i en monetär konstitution (exempelvis Riksbanken) får den dock inte nödvändigtvis pengarnas egenskaper, utan endast genom att handelspartnerna (betalare och mottagare) allmänt accepterar den, även när det gäller valutans värde och kurs.
Varför har kryptovalutor värde?
För att förstå hur kryptovalutor får sitt värde är det viktigt att förstå hur blockchain fungerar. Låt oss ta hur Bitcoins blockchain fungerar som ett exempel. En Bitcoin utvinns genom mining, eller gruvdrift på svenska. Blockkedjan kan jämföras med en mycket stor databas. Uppgifterna finns dock inte på en enda server. Den är snarare fördelad på många enskilda datorer. Därför används ofta termen distribuerad huvudboksteknik. Denna distribuerade lagring av data och transaktioner gör blockkedjan säker mot hackare. Teoretiskt sett skulle varje enskild dator behöva hackas för att få tillgång till eller ändra informationen, men det är nästan omöjligt. Detta är också anledningen till att många kryptovalutor som Bitcoin är beroende av tekniken.
Blockkedjan erbjuder en hög säkerhetsnivå och uppnår detta framför allt genom följande faktorer:
- Anonymiserade konton
- Decentraliserad lagring av all kontoinformation
- Godkännandeförfarande för transaktioner
- Krypterat genomförande av transaktioner
Dessutom finns det ett maximalt antal Bitcoins som kan utvinnas vilket motverkar inflation. När alla Bitcoins är utvunna finns det ingen möjlighet att utvinna mer.
Så, hur skiljer de sig åt?
Kryptovalutor har mycket gemensamt med (fiat)pengar, men erbjuder också några intressanta fördelar.
- Båda kan användas för betalningar och som värdehandlingar.
- Båda är beroende av ett utbrett konsumentförtroende för att fungera som ett bytesmedel.
- Svenska kronor ges ut och kontrolleras av Riksbanken. Kryptovalutor produceras och distribueras genom en process som kallas gruvdrift och transaktionerna kontrolleras inte av en centraliserad myndighet utan av noderna i det decentraliserade nätverket.
- Bitcoin är säkert eftersom det är bedrägerisäkert och inte kan utfärdas två gånger.
- En Bitcoin-transaktion kan inte återkallas, avbrytas eller upphävas.
Medan förtroendet för kronor garanteras av penningmängden som utfärdas av Riksbanken, bygger förtroendet för kryptovalutor på den underliggande tekniken: blockkedjetekniken. I båda fallen litar köparen och säljaren på att valutan kommer att behålla sitt värde efter en transaktion.
Är kryptovalutor och fiatpengar samma sak?
Ja och nej. Kryptovalutor är pengar eftersom de möjliggör utbyte mellan två parter och fungerar som ett värdeförråd. Men de erbjuder också funktioner som det traditionella penningsystemet för närvarande inte kan erbjuda: kryptovalutor kan utfärdas och tas emot av vem som helst, var som helst, när som helst i världen, utan att det behövs någon bank eller regering. Detta är den mest revolutionerande aspekten av kryptovalutor.
Fiatpengar (som svenska kronor) har ett värde eftersom en regering förklarar dem som lagliga betalningsmedel, men de har inget egentligt värde. De flesta av de pengar som en regering skapar är när den beviljar lån. Bankerna skapar pengar när människor lånar pengar. Om inga lån togs upp skulle det förmodligen inte finnas någon valuta i omlopp.
Medan fiatpengar verkar få mycket av sitt värde från skulder är detta inte fallet med kryptotillgångar. Krypto har ett egenvärde som sträcker sig längre än tilltron till dess gemenskap. Exempelvis Bitcoin är inte beroende av ett skuldsystem, utan dess värde beror på hur effektivt det är som betalningsmedel.
Kryptovalutor kan utfärdas och tas emot av vem som helst, var som helst och när som helst, utan att en bank eller regering behöver ingripa. Det är detta som gör dem så revolutionerande. Bitcoin har skapat en ny form av förtroende för vårt framtida globala monetära system. Systemet bakom kryptovalutor är helt transparent och bygger på matematik och konsensus bland vanliga användare.