Hyresgästföreningen startar namninsamling för att stoppa hyreschocken i Eskilstuna

| 9 juni, 2022 | 0 kommentarer

Hyresgästföreningen i Eskilstuna startar nu en namninsamling för att stoppa hyreschocken. Alla hyresgäster i Eskilstuna kommer att nås av vår namninsamling. Totalt 21 000 hushåll i Eskilstuna har eller kommer att få namninsamlingen i sin brevlåda inom kort. Med konceptrenoveringar, bruksvärderingar och höga hyreskrav vid renoveringar har hyresnivåerna under flera års tid skenat. Det går inte längre och därför är det hög tid att stoppa hyreschocken.

Hyresgäster som grupp har generellt sämre ekonomi än de som äger sitt boende och mindre marginaler. Vi hyresgäster drabbas extra hårt när inflationen är hög, vilket också kommer att innebära högre yrkanden på hyreshöjningar vid nästa års förhandlingar. Men det är inte de årliga förhandlingarna som är det stora problemet, det är renoveringar och bruksvärderingar som mest ökar hyrorna. Hyresgästföreningen har tröttnat.

– Det är inte rimligt att hyresgästerna hela tiden ska bära tyngre och tyngre lass. Människor har helt enkelt inte råd med renoverade eller nybyggda lägenheter. Vi måste renovera hållbart och generellt sett måste vi sänka hyresnivåerna i Eskilstuna, säger Jessica Andersson, ordförande Hyresgästföreningen i Eskilstuna.

Privata fastighetsvärdar har under lång tid drivit hyrorna uppåt. Genom att utnyttja systemet till max har hyrorna ökat i konceptrenoverade lägenheter och genom att hyrorna saxas upp i området efter område i Eskilstuna. Risken finns att den med dålig ekonomi snart inte kan hitta en hyresrätt till rimlig kostnad. Olyckligtvis har det kommunala bostadsbolaget, K-fast, hakat på i de ansträngningarna och verkar trots en god ekonomi till att höja hyresnivåerna. Detta beteende är inte hållbart och inte förenligt med det allmännyttiga syftet.

– Hyresgästföreningen har länge kämpat emot för att hålla ned taket i hyror. Men det räcker inte längre. Taket, de högsta hyrorna i Eskilstuna är redan för höga och det visar sig också med att trots att vi har en enorm bostadsbrist står det redan nu många tomma lägenheter i Eskilstuna. Hyresnivåerna är helt enkelt för höga, säger Monica Andersson Jensen, ordförande Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Kontakt för med information:

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg

Telefon: 070 – 245 46 13

Region Mitt
Regional pressjour Mitt
010-459 15 00
[email protected]

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.
Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.