Connect with us

Marknadsnyheter

IFK Göteborg ställs mot BK Häcken i första fullskaliga FIFA-derbyt

Published

on

Den 13 oktober ställs IFK Göteborg mot BK Häcken på en helt ny arena. Men det är inte för en fotbollsmatch i klassisk bemärkelse. När de allsvenska startelvorna gör sig redo är det för ett digitalt derby i FIFA 23 där spelarna spelar sig själva.

– Fotboll och gaming är två av våra största svenska ungdomssporter. Nu förenas de båda, som en del i vår satsning på att få vuxna att förstå och engagera sig i sina barns gaming, säger Lisa Bragée, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän som arrangerar matchen. 

Det är två stjärnspäckade lag som laddar upp inför matchen på Sveriges första namnsponsrade e-sportarena Länsförsäkringar E-sport Arena i Partille den 13 oktober. Matchen är den första i sitt slag och en del i Länsförsäkringars långsiktiga arbete med att skapa goda förutsättningar för regionens barn och unga, med målet att alla barn ska känna sig trygga i den arena de befinner sig på såväl i skolan, på fotbollsplanen eller i gamingvärlden.  

– 9 av 10 unga spelar, men få vuxna är särskilt insatta i spelvärlden. Det behöver ändras. Det är viktigt att det finns fler trygga vuxna som lyssnar och stöttar barn i deras omgivning och att vi bidrar till ett hållbart samhälle. När de allsvenska spelarna nu möts på den digitala arenan som en del vuxna inte har koll på, blir det en härlig mix mellan klassisk livefotboll och gaming som unga och vuxna kan följa tillsammans, säger Lisa Bragée.

Så, hur bra är egentligen de allsvenska fotbollsspelarna på FIFA? Lagkaptenen och anfallaren Marcus Berg är med i IFK Göteborgs digitala startelva mot BK Häcken.

– Det är klart det kommer bli lite hets, vi vill ju vinna. Och jag gillar glidtacklingsknappen. När man pratar om TV-spel så är allihop världsbäst, så det blir kul att se. Men det kommer vara viktigt att täcka ytor och försöka läsa spelet, säger Marcus Berg, som blir lagkapten även under det digitala derbyt.

Både inbitna fotbollsfans och den som är mer hemma på FIFA kommer känna igen sig i derbyt. Matchen ramas in som en klassisk fotbollssändning med för- och eftersnack och expertkommentarer av Vicki Blommé från CMore, tillsammans med Sveriges största FIFA-streamer Olle McDulle. Matchen livesänds på Twitch i tre perioder om 2×10 minuter och är gratis att streama. Länk till Twitch-sändningen: https://www.twitch.tv/lansforsakringaresport.

– Mig veterligen är det första gången som fotbollsspelare på den här nivån spelar sig själva i en match elva mot elva. Nu uppmanar vi alla föräldrar att visa sitt engagemang och följa med in i de ungas digitala värld. Vi tror att alla mår bra av att känna att ens intresse tas på allvar, oavsett vad det är, säger Lisa Bragée.

Fler vuxna behöver lyssna och stötta barn i deras omgivning. För att vägleda vårdnadshavare som vill engagera sig i sitt barn gaming, har Länsförsäkringar sammanställt konkreta tips från Friends och Allbry:

  • Prata ofta om nätet och spelande

Gör det till en del av det vardagliga samtalet – precis som du gör med andra fritidsaktiviteter och delar av barnets liv.

  • Försök förstå barnets liv online

Barnet ska känna att det alltid är okej att komma och berätta om någonting händer online. Bli inte arg, utan försök förstå.

  • Kom inte med pekpinnar

Ta spelandet på lika stort allvar som andra fritidsaktiviteter. För många barn och unga är detta en viktig del av fritiden som kan fylla många funktioner, utöver underhållningen.

  • Bekanta dig med spelen

Spela tillsammans med ditt barn eller följ med i barnets spelande.

  • Ge tid till spelandet

Kom överens med ditt barn om tydliga gränser. Stäng inte av spelet mitt i, utan kom på förväg överens om hur lång tid som behövs till exempelvis matcher.

  • Visa din tillgänglighet

Prioritera ditt barns intressen. Det kan till exempel handla om att visa att du aktivt och intresserat lyssnar när barnet berättar om sitt spelande eller att hjälpa till med skjuts till ett LAN.

  • Lär av andra

Föräldrar, vårdnadshavare och vuxna kan lära sig mycket av varandra, en del som inte kan så mycket om dataspel kan vara överdrivet skeptiska. Då kan det hjälpa att prata med andra föräldrar, som kanske kan mer.

Om Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns hållbarhetsarbete inom gaming

Gaming är ett av de största och snabbast växande intressena bland unga idag, men trots det är få vuxna engagerade i sina barns gaming. Digital Derby är en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns hållbarhetsarbete med målet att stärka ungas psykiska hälsa. Tidigare insatser inkluderar att ge stöd till unga genom att tillsammans med Friends utbilda ansvarsfulla gamers till Digitala Trygghetsvärdar i spelvärlden. Länsförsäkringar är också Sveriges första namnsponsor till en arena för gamers, Länsförsäkringar E-sport Arena i Partille, där derbyt spelas. För mer information om Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns arbete för att få fler vuxna att engagera sig i sina barns gaming, läs mer på www.spelaroll.nu.

Kontakt:

Lisa Bragée

Hållbarhetsansvarig social hållbarhet

031-702 14 45

[email protected]

Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän är ett av 23 lokala, självständiga och kundägda länsförsäkringsbolag. Tillsammans bildar vi länsförsäkringsgruppen. Vi erbjuder både försäkringar, fastighetsförmedling och finansiella tjänster för privatpersoner, företag och lantbrukare.

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Sveriges a-kassor utreder misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident i a-kassans miljöer

Published

on

By

Sveriges a-kassor utreder en misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident i a-kassans miljöer. Arbete med att analysera hot och effekter av detta pågår. Särskilda skyddsåtgärder har också genomförts.

Den incident som är föremål för utredning är koncentrerad till en a-kassa.

– Tillsammans med driftleverantörer och andra experter analyserar vi vad som har hänt och arbetar med att minimera risken för eventuella konsekvenser. För stunden kan vi inte se att incidenten har någon påverkan på verksamheten, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor.

Vi har också aktiverat krisledningen enligt den krisplan som gäller för situationer som denna.

Sveriges a-kassor har lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och gjort en allmän anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

För mer information, v. v. kontakta:
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 070-583 19 37 eller [email protected]

Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 076-304 72 86 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan vid arbetslöshet ha rätt till grundersättning, oavsett medlemskap i en a-kassa eller inte.
– Den som är medlem i a-kassan kan ansöka om ersättning som baseras på inkomst.
– I Sverige finns 24 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
076-304 72 86
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 24 a-kassor med totalt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bäst i test av blodbiomarkörer för alzheimer

Published

on

By

Nu har de bästa blodbiomarkörerna för upptäckt av tidig alzheimer identifierats. I samma studie identifieras också en optimal markör för behandlingseffekter. De aktuella fynden väntas driva på utvecklingen av behandlingar som kan bromsa sjukdomen.

Studien som letts av Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet, och Kaj Blennow, professor i neurokemi på Göteborgs universitet, har tittat på flera nyutvecklade blodtester för sjukdomsutvecklingen vid alzheimer hos 575 individer från studien Biofinder. Hos 242 deltagare gjordes upprepade blodtester i upp till sex år, ihop med kognitiva tester och magnetkameraundersökningar.

Studien som publicerats i tidskriften Nature Medicine visar att två blodbiomarkörer, med benämningarna p-tau231 och Aβ42/40, var för sig var tillräckliga för att identifiera alzheimer, även hos deltagare utan symtom. Markörerna kunde därför användas för att välja rätt individer för nya försök att modifiera sjukdomen, en uppgift som i dag kräver dyr molekylär avbildningsteknik eller ryggvätskeprov.

I testerna över sex års tid visade det sig att det bara var blodbiomarkören p-tau217 som kunde kopplas till sjukdomsutvecklingen vid alzheimer; nedgången i kognitiv prestation och den ökade hjärnatrofin, den förlust av hjärnvävnad som är typisk för begynnande Alzheimers. P-tau217 kommer därför att vara en idealisk markör för upptäckt av relevanta behandlingseffekter av nya ingrepp.

– Ett visst blodtest kan vara optimalt för att identifiera alzheimer, eller för att övervaka sjukdomsutvecklingen, och de har därför olika roller i kliniska prövningar, säger studiens förstaförfattare Nicholas Ashton, forskare vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

– Denna studie har visat att p-tau217 intar en unik position som test för att övervaka patienter i både klinisk miljö och prövningsmiljö, på grund av testets täta koppling till utvecklingen av alzheimer över längre tid.

En viktig aspekt i studien var att p-tau217 kunde övervaka förändringar i sjukdom och kognition i mycket tidiga skeden av sjukdomsprocessen. Detta fynd bekräftades i en oberoende grupp studerade individer från USA, Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention (WRAP).

– Förutom att förbättra utformningen av kliniska prövningar kommer de nya blodproverna att revolutionera diagnoserna av tidiga stadier av Alzheimers sjukdom, säger Oskar Hansson. P-tau217 kommer också att kunna användas i framtiden för att övervaka hur enskilda patienter svarar på kliniska behandlingar som syftar till att dämpa sjukdomen.

Titel: Differential roles of plasma p-tau217, p-tau231 and Aβ42/40 for trial selection and 2 longitudinal disease monitoring in early Alzheimer’s disease, https://www.nature.com/articles/s41591-022-02074-w

Mer om studien Biofinder, www.biofinder.se

Kontakt:

Nicholas Ashton, forskare, Göteborgs universitet, tel. +44 748 026 87 66, e-post [email protected]

Kaj Blennow, professor, Göteborgs universitet, tel. 0761 07 38 35, e-post [email protected]

Oskar Hansson, professor, Lunds universitet, tel. 0722 26 77 45, e-post [email protected]

Porträtt: Nicholas Ashton, Kaj Blennow och Oskar Hansson (foto: Göteborgs universitet och Lunds universitet)

Margareta Gustafsson Kubista
Pressansvarig kommunikatör
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
Tel. 0705 30 19 80

E-post [email protected]

 

Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap, www.gu.se/sahlgrenska-akademin

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Leverans av sålt fartyg och fortsatt översyn av flottan

Published

on

By

Igår levererades det sålda produkttankfartyget Stena Primorsk till sin nya ägare. De andra två nyligen sålda fartygen väntas levereras i slutet av 2022, respektive början av 2023. Efter försäljningen av de tre fartygen, Stena Primorsk, Stena Performance och Stena Provence, fortsätter översynen avseende återstående fartyg i flottan.

Marknaden för transporter av raffinerade produkter, vegetabiliska oljor och lättare kemikalier har haft en stark utveckling sedan mars i år. Såväl fraktrater som fartygens tillgångsvärden har stigit. Concordia Maritime har därför som tidigare kommunicerats avtalat om försäljning av de tre äldre fartygen Stena Primorsk, Stena Performance och Stena Provence byggda 2006. Tidigare i veckan levererades Stena Primorsk. Leveransen skedde i Montevideo, Uruguay.

I enlighet med ingånget bankavtal har överskottet från försäljningen av Stena Primorsk använts till accelererad amortering på lån. Sammantaget efter avdragna kostnader relaterade till försäljningen, har ca 19 MUSD kunna användas till accelererad avbetalning på lån. Efter att försäljningarna av de andra två produkttankfartygen slutförts väntas de totala räntebärande skulderna kunna minskat med ytterligare cirka 36 MUSD.

”Vi kommer under 2022 ha sålt och levererat sammantaget sju fartyg. De första såldes för att undvika dockningskostnader och stärka bolagets finansiella ställning, de senare primärt för att ta vara på den starka fartygsmarknaden.” säger Erik Lewenhaupt, VD för Concordia Maritime.

Höga tillgångsvärden och fortsatt översyn av flottan
Sedan starten av året fartygens tillgångsvärden stigit, i vissa fall över 50 procent. För äldre fartyg har ökningen varit ännu större procentuellt sett. Efter försäljningen av de tre fartygen kommer nu en utvärdering och översyn göras även avseende återstående fyra fartyg i flottan. Allt i syfte att maximera värdet på bolagets tillgångar.

”Våra kvarvarande fartyg är utkontrakterade på långa kontrakt, vilka ingicks i ett annat marknadsläge. De ger en stabil men i dagsläget begränsad avkastning. Vi har därför kapitaliserat på de höga tillgångsvärdena och håller ett öppet sinne till möjligheter för vårt resterande tonnage. Vi kan komma att sälja ett eller flera fartyg om vi finner attraktiva möjligheter. Timing är viktigt i vår bransch både vad gäller köp och försäljningar – och det gäller att kunna agera på svängningar i marknaden. Parallellt pågår arbetet för att vidareutveckla bolaget”, säger Erik Lewenhaupt.

Denna information är sådan information som Concordia Maritime Aktiebolag (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EUs marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 1 december 2022 17:00 CET.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lewenhaupt
VD, Concordia Maritime AB
0704-855 188
[email protected]

Concordia Maritime är ett internationellt rederi grundat 1888. Vårt fokus ligger på säkra, hållbara och tillförlitliga transporter av förädlade oljeprodukter, kemikalier och vegetabiliska oljor. B-aktien är sedan 1984 noterad på Nasdaq Stockholm.

www.concordiamaritime.com

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.