Tanalys

Ingen större förändring i konjunkturen i Fyrbodal sedan i våras

I våras försämrades konjunkturläget på alla fronter i Fyrbodal. Denna avmattning har avstannat under hösten, och läget är i stort sett oförändrat i jämförelse med våren. Det har inte skett någon större förändring inom vare sig industri eller sällanköpshandeln, medan konjunkturläget har dämpats något inom byggbranschen.

– Samtliga branscher upplevde en viss nedgång under våren, men därefter har konjunkturläget stabiliserats enligt höstens konjunkturbarometer. Framtidsoptimismen är stor inom transportmedelsindustrin i Fyrbodal, medan läget ser mer bekymmersamt ut inom andra branscher. Osäkerheten inför den närmaste framtiden är stor, vilket inte minst beror på det internationella marknadsläget, säger Helena L. Nilsson, regionutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Konjunkturindexet ligger på +10, medan motsvarande siffra i våras var +11. (Gränsvärdet för högkonjunktur är +40, och lågkonjunktur -40). Det rör sig följaktligen om en minskning med endast 1 enhet. Detta följer trenden för hela Västra Götaland, som upplevt en marginell försvagning sedan i våras. Prognosen inför våren 2020 indikerar en ytterligare försvagning av konjunkturläget i Fyrbodal.


– Handlarna i Fyrbodal flaggar för en minskad försäljningsvolym och minskad lönsamhet kommande halvår. Detta kan få en negativ inverkan på sysselsättningen, vilket måste hanteras på ett lämpligt sätt. Inte minst då vare sig byggbranschen eller industrin förutser en utökning av personalstyrkan, säger Joacim Waara ekonomie doktor och analytiker i Västra Götalandsregionen. 

Kontakt:

Joacim Waara, ekonomie doktor och analytiker, tel 072-239 68 07, e-post joacim.waara@vgregion.se

 

Samhällsanalys är en enhet inom koncernavdelning data & analys som genomför utredningar om Västra Götalands utveckling och utvecklingsförutsättningar. Analyserna ska bidra till ett bättre beslutsunderlag för Västra Götalandsregionen och andra aktörers arbete med regional utveckling och hälso- och sjukvård. Utredningar görs huvudsakligen inom Vision Västra Götalands fokusområden och inom prioriteringar i Västra Götalandsregionens övriga styrdokument, det vill säga områden som antas vara viktiga för en hållbar tillväxt och utveckling. Analyserna ska vara policynära, kunna ha en direkt påverkan på arbetssätt och inriktning.

Exit mobile version