Tanalys

Integration i mindre och medelstora städer: Två nya Policy Briefs utforskar erfarenheter och åsikter

Idag publicerade Delmi två viktiga Policy Briefs som belyser integrationsprocesserna för flyktingar i mindre och mellanstora städer i Sverige. Den första studien ”Att förstå de allmänna opinionerna om integration: Var står Sverige?” fokuserar på hur invånarna uppfattar integrationen av flyktingar från länder utanför Europa, och Ukraina. Den andra rapporten ”Likgiltiga platser och platser för gemenskap: Nyanlända flyktingars relationsskapande i små- och medelstora städer” undersöker flyktingars egna erfarenheter av att bygga relationer med lokalbefolkningen. Tillsammans ger de en djupare förståelse för hur integration upplevs på lokal nivå och vilka åtgärder som kan främja en mer inkluderande samhällsstruktur. Dessa Policy Briefs är en del av det EU-finansierade projektet Whole-COMM och bidrar till den pågående diskussionen om integration i Sverige.

Rekommendationer och slutsatser från Att förstå de allmänna opinionerna om integration: Var står Sverige?:

  1. Motverka desinformation: Ett av de mest framträdande resultaten i Whole-COMM-studien är skillnaderna i uppfattningar om integrationen av ukrainare jämfört med flyktingar från andra delar av världen. När undersökningen genomfördes 2023 fanns ingen officiell statistik över sysselsättning eller andra integrationsindikatorer för ukrainska flyktingar i Sverige. I avsaknad av sådan data tenderar människor att basera sina åsikter på subjektiva uppfattningar. Datainsamling om integration är därför av största vikt för att kunna ge en korrekt bild av hur nyanlända lyckas i det svenska samhället.

  2. Motverka rasism och diskriminering: Policy Briefen rekommenderar att utbildningsprogram införs i skolans läroplan, samt att offentliga kampanjer genomförs för att öka medvetenheten om flyktingars rättigheter och erfarenheter. Syftet är att bekämpa rasism, diskriminering och stigmatisering, särskilt gentemot personer från Mellanöstern. Samtidigt bör dessa initiativ främja intergruppsrelationer och social sammanhållning.

  3. Främja relationer mellan olika grupper: Studien visar att kontakten mellan olika grupper är avgörande för att skapa en positiv allmän opinion om nyanlända. Framför allt är deltagande i fritidsaktiviteter tillsammans med nyanlända en viktig faktor för att förbättra attityder och främja ömsesidig förståelse.

Denna Policy Brief är skriven av Nahikari Irastorza.

Läs publikationen Att förstå opinionen om integration: Var står Sverige? – Delmi
 

Rekommendationer och slutsatser från Likgiltiga platser och platser för gemenskap: Nyanlända flyktingars relationsskapande i små- och medelstora städer:

  1. Anonymitet och likgiltighet i småstäder: Enligt deltagarna präglas småstäder ofta av en anonymitet och likgiltighet som påminner om storstädernas. Trots att likgiltigheten är ett genomgående tema i berättelserna, tar den sig olika uttryck beroende på sammanhang. Detta innebär att resultaten har olika policyimplikationer beroende på den specifika kontexten.

  2. Arbetsmarknaden som central mötesplats: För vissa deltagare har möten på arbetsplatser varit avgörande för deras etablering i Sverige. Dessa möten förutsätter dock att arbetsplatserna organiseras på ett sätt som främjar jämlika och tillitsfulla relationer. För nyanlända som arbetar inom kommunal och regional sektor kan hinder för möten mellan personal med olika bakgrund övervinnas genom förbättrad schemaläggning och organisationsutveckling.

  3. Skolan som en social arena: Intervjuerna visar att möten i skolan oftast är vänliga men präglas av en viss likgiltighet. Ett bredare politiskt arbete för att utjämna skillnader i livsvillkor mellan nyanlända och andra ungdomar kan bidra till att minska de utmaningar som deltagarna lyfter fram. Sådana insatser bör ske på kommunal, regional och statlig nivå.

  4. Främlingsfientlighet på offentliga platser: Erfarenheter av främlingsfientlighet, särskilt på offentliga platser, visar att likgiltighet inte är det enda som påverkar nyanländas möten med lokalsamhället. Det är tydligt att det behövs ett bredare arbete för att stötta brottsutsatta och motverka främlingsfientlighet.

Denna Policy Brief är skriven av Måns Lundstedt

Läs publikationen:Likgiltiga platser och platser för gemenskap: Nyanlända flyktingars relationsskapande i små- och medelstora städer – Delmi
 

För frågor eller intervjuförfrågningar, kontakta:
Jenny Bergsten, Utredningssekreterare (kommunikationsansvarig)
Mejl: jenny.bergsten@regeringskansliet.se
Telefon:076-5441821.

Delegationen för migrationsstudier är en oberoende kommitté som initierar studier och förmedlar forsknings­resultat som underlag till framtida migrations­politiska beslut och för att bidra till samhällsdebatten. Delmis webbplats

Taggar:

Exit mobile version