Tanalys

Israeliska kvinnor skapar egenmakt genom matlagning

Israeliska kvinnor, i olika åldrar och från olika bakgrunder, har hittat självuttryck, egenmakt och ekonomisk stabilitet genom att dra nytta av sina matlagningskunskaper. Kvinnor som på grund av personliga omständigheter eller religiösa/etniska bakgrunder annars hade haft svårt att hitta arbete, bidrar idag till hushållets inkomst samtidigt som de möter besökare och skapar meningsfulla och bestående minnen. Genom kulinarisk turism öppnar dessa kvinnor sina hem för genuina möten. 

Golanhöjderna

Efrat Moskovich hjälper besökare att uppleva ett nära möte med drusiska kvinnor i norra Golanhöjderna, som ger insikt i den drusiska gemenskapen, deras kultur, religion och livsstil. Deltagare får besöka en lokal marknad och ett familjeföretag som gör fruktjuice samt lär sig laga desserten kunafa och fatayer (piroger). 

Naseba Keesh Samara är en lokal drusisk kvinna som delar den syrisk-drusiska maten från sitt hem med besökare i en drusisk matlagningskurs. Hon berättar även om sin inspirerande, feministiska historia som tagit plats i ett väldigt traditionellt, religiöst och stängt samhälle. Efter att ha jobbat och därmed lyckats bryta sig igenom samhällets normer, köpte hon mark och planterade fruktträd för att sen inse att priserna hade sjunkit så pass mycket att det inte längre var värt att plocka frukten. Hon såg då en möjlighet inom ytterligare en kris och valde att stoppa turistbussar som passerade för att bjuda in passagerarna att plocka körsbär. Idag tar hon emot grupper på uppemot 100 personer. 

Galileen

Hagit Lidror växte upp på en kibbutz med en djup kärlek för djur, vilket gjorde att hon tidigt började leva vegetariskt. Hon upptäckte en kärlek för matlagning och började laga mat på lokala festivaler och evenemang, och håller nu i skräddarsydda matlagningslektioner om hur man kan ha en hälsosam vegetarisk livsstil. Hagit är självlärd i köket och fokuserar på recept som är enkla att förbereda och som deltagarna kan återskapa hemma. En av hennes lektioner är ett samarbete med den israelisk-arabiska hemmakocken Insaf och fokuserar på traditionell arabisk-galileisk mat med en modern, vegansk twist. 

Negevöknen

Lehem Zeh hyllar kultur och tradition genom bakning, och grundades för att hjälpa det lokala samhället baserat på tron att mat, och särskilt bröd, för människor samman. De vill stötta tillväxten hos små, lokala, kvinnoägda företag, genom att bjuda in dem att starta eller växa deras företag från det delade professionella köket. Där har de tillgång till professionella verktyg, kosher-certifikation, stöd inom företagsamhet och marknadsföring samt en gemenskap med likasinnade bagare och visionärer. Turister kan delta på grupplektioner, där deltagare får höra om minnen, traditioner, aliyah, social aktivism och mycket mer ur den ledande bagarens synsätt.

Jerusalem

Initiativet Women and Stories in Jerusalem drar nytta av de olika styrkorna och talangerna hos kvinnor i Jerusalem, med olika etniska och religiösa bakgrunder, för att skapa små, turistrelaterade företag som ger både egenmakt och ekonomisk vinst. Ett av dessa drivs av Efrat Giat som är en religiös kvinna med yemenitisk bakgrund, en reseguide, en getherde och en ostmakare som tar emot turister i sitt hem och trädgård i en unik lantlig omgivning i Ein Karem. Här kan besökare delta i provningar av getost, traditionell yemenitisk bakning och lektioner inom mjölkning och förberedning av getostar.
 

För mer information eller fler bilder, vänligen kontakta:
Vendela Carlén, PR Manager Nordic Countries
+46 72 311 33 86
pr-se@goisrael.gov.il

Israeliska Statens Turistbyrå 
Israeliska Statens Turistbyrå har i uppgift att främja turismen från Norden till Israel genom att marknadsföra landet som destination och förmedla turistinformation till allmänheten. Israeliska Statens Turistbyrå arbetar direkt under turistministeriet i Israel. 

Taggar:

Exit mobile version