Tanalys

Ja till nytt krislägesavtal – stärkt vila och återhämtning

Efter flera veckors intensiva och tuffa förhandlingar som lett till betydande förbättringar, har Vårdförbundets styrelse efter en sammanvägd bedömning beslutat att säga ja till ett nytt krislägesavtal. Det nya avtalet innehåller förbättringar med både höjda ersättningar och stärkt skydd för individens vila och återhämtning

Krislägesavtalet (KLA) togs fram för personal inom kommuner och regioner efter den stora branden i Västmanland 2018. Syftet var att alla som arbetar i en kris ska gå på samma villkor, oavsett arbetsgivare och vilket kollektivavtal som normalt gäller. Krislägesavtalet aktiverades första gången i april 2020 och har använts för att lösa kompetensförsörjningen i tio regioner sedan dess. Att avtalet testats för första gången just under en långvarig pandemi har gjort det tydligt att delar i avtalet inte var anpassade för långvariga kriser.

– Medlemmarna har slitit hårt under pandemin det senaste året. Vi gick in i dessa förhandlingar med målsättningen att åstadkomma betydligt mer vila och återhämtning samt gränser för hur länge man ska kunna anvisas på krislägesavtalet, eftersom det var just detta som saknats i avtalet. Vårdförbundet har lyssnat på medlemmarnas upplevelse av att vara anvisade på krislägesavtalet och därför tryckt på hårt för bättre möjlighet till vila och återhämtning samt gränser för anvisningstidens längd. Det var inget lätt beslut att säga ja, men styrelsens sammanvägda bedömning är att de förändringar vi har fått igenom är en klar förbättring, säger Sineva Ribeiro förbundsordförande i Vårdförbundet.

Vårdförbundet har under hela pandemin lyft och påtalat de brister i tillämpningen av krislägesavtalet som blivit synliga. Långa anvisningstider, otillräcklig vila och återhämtning mellan anvisningar, överutnyttjande av särskild nödfallsövertid och att alltför få varit med och delat på arbetsbördan har lett till att många medlemmar blivit slutkörda och till och med sagt upp sig för att bli säkra på att få vara lediga.

– Vågskålarna måste väga jämt mellan arbetsgivarens möjligheter att ta ut extra arbetstid och medlemmarnas möjlighet till vila och återhämtning, särskilt under långvariga kriser. Vi ser att det nya avtalet innehåller både begränsningar för hur länge någon kan vara anvisad, mer vila efter anvisning och högre ersättningar som begränsar ett överutnyttjande. Vi kommer att följa noga hur det nya avtalet tillämpas och också använda oss av möjligheten till central konsultation om vi märker att arbetsgivare avviker från det parterna kommit överens om, säger Sineva Ribeiro.

Det nya krislägesavtalet träder i kraft redan den 1 juli 2021. Det innebär att medlemmar som är anvisade på avtalet vid den tidpunkten får ta del av förbättringarna redan då.

Förändringarna i korthet

Alla anvisningstider, bestämmelse om vila mellan anvisningar och höjda ersättningar räknas från 1 juli.

Pressjour: 0703 10 30 09
Förhandlingschef Annelie Söderberg: +46725806110 
 

VÅRDFÖRBUNDET, Segelbåtsvägen 15, Box 3260, 103 65 Stockholm

Exit mobile version