Tanalys

Karolinska Institutet vill stödja afghanska forskare på flykt

De senaste veckornas omvälvande händelser i Afghanistan har tvingat många människor på flykt. Bland dem finns forskare och andra verksamma inom högre utbildning och forskning i landet. Karolinska Institutet vill nu ge en av dessa forskare på flykt en möjlighet att kunna fortsätta bedriva sitt viktiga arbete. Därför söker KI nu stöd för att finansiera en tillfällig anställning vid universitetet.

Situationen i Afghanistan riskerar att drabba högre utbildning och forskning på universiteten i landet hårt. Karolinska Institutet (KI) tar nu därför initiativ till att göra en insats för afghansk forskning och för de forskare som tvingats på flykt. Genom att starta en insamling för att finansiera en tillfällig anställning för en afghansk forskare, hoppas KI dels kunna hjälpa och stödja en enskild person, dels ge uttryck för solidaritet med de kollegor inom akademin som nu drabbas av händelserna i landet. Det är viktigt att stå upp för den akademiska friheten och för de grundläggande demokratiska värderingarna.

–  Situationen är mycket oroande för de forskare, lärare och hälsoarbetare som under de senaste två decennierna har varit med om att bygga upp Afghanistans universitet, högre utbildning och sjukvård. Särskilt utsatta är välutbildade kvinnor inom akademi och forskning. Det här är ett stort nederlag för kunskapsutveckling och akademisk frihet i ett land där behoven av utbildning och högre kunskapsnivå är enorma, säger KI:s rektor Ole Petter Ottersen. 

Karolinska Institutet samarbetar sedan länge med det internationella nätverket Scholars At Risk (SAR), som med över 500 medlemsuniversitet i 42 länder bedriver ett viktigt arbete för att stödja och försvara principerna om akademisk frihet och mänskliga rättigheter för forskare runt om i världen.

I samverkan med SAR inleder nu KI en insamling med målet att kunna finansiera en tillfällig anställning för en afghansk forskare vid KI under två år.   

– Det här är inte enbart en hjälp för den enskilda forskaren. Det skickar också en tydlig signal till auktoritära regimer och ickedemokratiska krafter runt om i världen att den akademiska friheten och yttrandefriheten inte kan kvävas, säger Ole Petter Ottersen.

Liknande initiativ har tagits av andra lärosäten runt om i världen och rektorn vid KI uppmanar flera att genomföra manifestationer eller andra insatser för att visa att akademin står enig bakom fördömandet av förföljelse, hot och trakasserier mot medarbetare och forskare vid universitet.

Forskning och utbildning går inte att stoppa, det kommer alltid att fortsätta. Genom att ta emot en forskare här stöttar vi alltså också de hundratals forskare som är kvar i diktaturer världen över och som måste fortsätta att bedriva sin forskning i auktoritära regimer, säger Ole Petter Ottersen. 

Mer information om KI:s initiativ och om insamlingen finns på KI:s webbplats.

För mer information, kontakta:

Jenny Löhr
Chef för Karolinska Institutets Development Office
jenny.lohr@ki.se 08-524 867 12

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Exit mobile version