to, okt 12, 2017 12:35 CET
Kemikalieinspektionen lanserar en mobilanpassad webbplats med lättillgänglig information om kemikalier i barns vardag. Lanseringen av sajten sker i helgen, i samband med Underbara Barn-mässan i Stockholm.
Den nya sajten
kemikalieribarnsvardag.se
innehåller konkreta tips och råd till föräldrar om hur man kan skydda barn från skadliga kemikalier. Råden bygger på Kemikalieinspektionens utredningar och tillsyn, och har tagits fram i nära samarbete med andra myndigheter. Innehållet är baserat på Kemikalieinspektionens broschyr ”Kemikalier i barns vardag”.
– Våra råd och tips om kemikalier i barns vardag ska vara lätt tillgängliga när man behöver dem. Med den nya mobilanpassade sajten blir det enklare att göra medvetna och trygga val i vardagen, säger Madelene Sandgren, kommunikationschef på Kemikalieinspektionen.
Bland råden på kemikalieribarnsvardag.se finns att man alltid ska förvara kemiska produkter med farosymboler i sina originalförpackningar och utom syn- och räckhåll för barn. Där finns också tips om att försöka undvika att små barn leker med kvitton, nycklar, smycken och gammal elektronik. Sådana prylar kan innehålla kemiska ämnen som inte är lämpliga för barn att komma i kontakt med.
Lanseringen av kemikalieribarnsvardag.se sker i samband med att Kemikalieinspektionen medverkar på mässan Underbara Barn på Stockholmsmässan i Älvsjö den 13–15 oktober. Kemikalieinspektionen finns på plats i en monter tillsammans med Konsumentverket och den rikstäckande upplysningstjänsten Hallå konsument för att sprida information om säkerhet för barn. Totalt deltar omkring tio medarbetare från Kemikalieinspektionen på mässan.
Ta del av råd och tips på kemikalieribarnsvardag.se
Kemikaliepodden: Lyssna på avsnitt 5 som handlar om kemikalier i barns vardag
Läs mer om mässan Underbara Barn på deras webbplats
För mer information, kontakta gärna:
Kemikalieinspektionens presstjänst, 08-519 41 200,
press@kemi.se
Kemikalieinspektionens upplysningstjänst
Fråga Kemikalieinspektionen
E-postadresser till Kemikalieinspektionens medarbetare skrivs
fornamn.efternamn@kemi.se
Fyra snabba tips om kemikalier i barns vardag
• Förvara farliga kemiska produkter i originalförpackning utom syn- och räckhåll för barn.
• Undvik varor som är behandlade med bakteriedödande ämnen.
• Låt inte barn suga och bita på saker som inte är gjorda för dem.
• Vädra ofta och försök att hålla dammet borta från rum där små barn kryper och leker.
Våra tips finns även i broschyren ”Kemikalier i barns vardag”
Råden om kemikalier i barns vardag finns även i en broschyr som är gratis. Du kan beställa den tryckta broschyren genom att kontakta distributören på
kemi@cm.se
eller 08-505 933 35 (telefontid vardagar klockan 10–12 och 13–15). Broschyren kan också laddas ner i
PDF-format från Kemikalieinspektionens webbplats
.
Kontakta Hallå konsument om du har frågor om köp av varor och tjänster
Har du frågor om köp av varor och tjänster eller om hur du kan handla hållbart? Hallå konsument är en rikstäckande upplysningstjänst dit du alltid kan vända dig som konsument, oavsett vad du har fråga. Du kan chatta med vägledarna på hallakonsument.se eller ringa 0771-525 525. Hallå konsument samordnas av Konsumentverket.
Läs mer och få konsumentvägledning på hallakonsument.se
Så hittar du Kemikalieinspektionen på Underbara Barn-mässan
Besöker du Underbara Barn-mässan i Stockholm i helgen och vill prata med oss om kemikalier i barns vardag? Du hittar Kemikalieinspektionen och Konsumentverket i monter C02:13 under hela tiden mässan håller öppet, från och med fredagen den 13 oktober till och med söndagen den 15 oktober.
Kemikalieinspektionen är en myndighet under regeringen. Vi arbetar i Sverige, inom EU och internationellt för att utveckla lagstiftning och andra styrmedel som främjar god hälsa och bättre miljö. Vi har tillsyn över reglerna för kemiska produkter, bekämpningsmedel, ämnen i varor och gör inspektioner. Vi ger också tillsynsvägledning till kommuner och länsstyrelser. Vi granskar och godkänner bekämpningsmedel innan de får användas. Vårt miljökvalitetsmål är Giftfri miljö.
www.kemikalieinspektionen.se