Tanalys

Kiruna har landets lägsta arbetslöshet – Gällivare och Pajala är tätt efter

De tre svenska kommunerna med lägst arbetslöshet är alla norrbottniska. Av alla län ligger Norrbotten tvåa sett till den procentuella arbetslösheten.

Kiruna är den kommun i Sverige med allra lägst arbetslöshet, 2,3 procent. Gällivare och Pajala (2,4 procent) är tätt efter, vilket gör att de tre kommunerna i landet med lägst procentuell arbetslöshet är norrbottniska. Det visar Arbetsförmedlingens kvartalsrapport för tredje kvartalet 2024.

– Vi har både utmaningar och möjligheter på arbetsmarknaden i Malmfälten. Utmaningar för arbetsgivarna inom både offentlig och privat sektor att hitta rätt kompetens och samtidigt goda möjligheter att få jobb om man breddar sitt arbetssökande, utbildar sig eller flyttar till någon av orterna, säger Marita Lundgren, enhetschef Arbetsförmedlingen Norrbotten.

Arbetslöshetsnivån var 3,8 procent i Norrbottens län under det tredje kvartalet 2024. Det var den näst lägsta nivån av alla län, bara Västerbotten hade en lägre arbetslöshetsnivå. Rikssnittet var 6,8 procent under samma period.

– Vi följer tätt efter Västerbotten i minskande arbetslöshet. Allt fler i Norrbotten får jobb, vi har också en grupp som lämnar arbetsmarknaden på grund av ålder. Lösningen på arbetskraftsbehovet handlar om att ta vara på och rusta den arbetskraft som redan finns i länet, samt få till en ökad inflyttning av nya länsmedborgare, säger Marita Lundgren.

Kvartalsrapporten för Norrbotten finns bifogad. Läs rapporten för hela landet på arbetsformedlingen.se

Arbetslösheten i Norrbottens kommuner:
(Anges i procent)

Kiruna           2,3

Pajala            2,4

Gällivare       2,4

Jokkmokk     2,8

Piteå              3,6

Arvidsjaur      3,7

Arjeplog         3,8

Luleå             4,1

Boden           4,3

Övertorneå   4,4

Kalix              4,7

Älvsbyn         4,9

Överkalix      6

Haparanda    6,3

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se

 

ARBETSFÖRMEDLINGEN
Vi hjälper arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra.
Pressjour: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
arbetsformedlingen.se

Exit mobile version