Connect with us

Marknadsnyheter

Kiwok publicerar bokslutskommuniké för 2022

Published

on

KIWOKS BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR 2022

Kiwok Nordic AB (publ) (”Kiwok” eller ”Bolaget”) avlägger härmed bokslutskommuniké för perioden januari – december 2022. Bolaget redovisar en försäljning för perioden om 15 TSEK, att jämföra med 30 TSEK för motsvarande period 2021.

Denna bokslutskommuniké har inte varit föremål för granskning av bolagets revisorer.

FINANSIELL INFORMATION FÖR KONCERNEN I SAMMANDRAG

Oktober – december 2022

Nettoomsättningen uppgick till 0 TSEK

Resultatet EBIT uppgick till – 648 TSEK

Resultat efter skatt uppgick till – 928 TSEK

Resultat per aktie var – 0,04 SEK

Januari – december 2022

Nettoomsättningen uppgick till 15 TSEK

Resultatet EBIT uppgick till – 2 035 TSEK

Resultat efter skatt uppgick till – 1 596 TSEK

Resultat per aktie var – 0,08 SEK

Kassaflödet uppgick till – 10 TSEK

Styrelsen kommer att föreslå årsstämman att ingen utdelning skall lämnas.

Väsentliga händelser under perioden

Fokus på försäljning till forsknings- och utvecklingsprojekt för att skapa referenser.

Deltagande i ansökningar om forskningsfinansiering både nationellt och på Europanivå.

VD KOMMENTAR

Marknadsutvecklingen
Intresset för marknadsavsnitten e-hälsa och distansmonitorering har fortsatt att utvecklas starkt. Vårdmarknaden drivs huvudsakligen av effektiviseringsbehovet, att kunna vårda fler med ett gott vårdresultat till lägre kostnad. Samhällets fokus på hållbarhet inom alla sektorer, som hittills knappt har märkts inom vården, kommer vara en viktig drivkraft för nya arbetssätt. Ett område som samhället hittills inte fokuserat på är förebyggande insatser. Om vården långsiktigt skall klara uppdraget att ta hand om människors ohälsa måste det förebyggande arbetet inom hälsoområdet utvecklas. Detta oberoende om det sker inom vården eller byggs upp inom andra samhällssektorer som tex folkhälsan.

Kiwoks affärsidé är att erbjuda vården lösningar inom distansmonitorering som bidrar till minskad miljö- och klimatpåverkan via färre transporter och minskat behov av investeringar i vårdinfrastruktur. Lösningarna bidrar även till effektivare vårdprocesser, ett bättre medicinskt utfall när ohälsa upptäcks tidigare och patienten kan monitoreras och behandlas hemma, lägre kostnader genom att vårda patienten utanför sjukhusen.

Kiwok sensorer kan ingå som komponenter i fullständiga lösningar för regional hemmonitorering av större patientgrupper, då i samverkan med andra e-hälsoföretag som erbjuder kompletterande delar t.ex. plattformar för Internet of Things (IoT) kopplade till journal- och verksamhetssystem. Kiwoks sensorlösningar kan också användas stand-alone och underlätta det förebyggande hälsoarbetet på individnivå. Lösningarna kan vara ett verktyg för egenvård, fjärrövervakning samt proaktiv och individuell vård av äldre och kroniskt sjuka i hemmen. Kiwoks sensorer kan användas vid vård i hemmet, vid besök av mobila vårdteam, vid ambulanstransporter samt vid vård på sjukhus och sömlöst under hela vårdprocessen. På så sätt knyter lösningen samman patientens kontakter med olika vårdorganisationer. 

De flesta som arbetar inom vården, både kliniskt, administrativt och politiskt, inser idag den stora nyttan av digitala vårdprocesser och hantering av patienter på distans. De största hindren för implementering av våra lösningar bedömer jag fortsatt vara att vårdgivare har bristande information om vilka nya lösningar och möjligheter som finns på marknaden, att organisationerna inte är förändringsbenägna samt att upphandlingssystemen och avsaknaden av innovationsupphandlingar hittills försvårat implementering av nya lösningar.

Trender inom vården
Hänsyn till miljö- och klimatpåverkan kommer att bli en allt viktigare del av hur vården kan bedrivas. Även om vård av sjuka människor är en mycket väsentlig del av civilsamhällets uppgifter, vården står för närmre 10 % av Gross World Product (GWP), så måste även vården anpassas så att klimatavtrycket minskar.

Ett sätt att minska vårdens resursbehov och klimatavtryck är att börja allokera resurser till förebyggande hälsoinsatser. En omfördelning av resurser från vård av redan sjuka till möjligheten att i tid mäta, analysera och diagnostisera framtida ohälsa, bör på sikt leda till att vården kan leverera en god och nära vård till alla. Ett exempel på detta är de riktade hälsosamtal som nu introduceras inom regionerna. Det är en metod för att systematiskt identifiera ohälsosamma levnadsvanor i syfte att kunna erbjuda stöd till i förändring och därmed förebygga tex hjärt- kärlsjukdom och diabetes.

Som en effekt av bl.a. coronapandemin har allt fler regioner introducerat mobila team som bedriver uppsökande vårdbesök med läkare och sjuksköterskor hos patienter med behov. Detta leder till att äldre sköra patienter lättare kan separeras från sjuka och minska spridningsrisken vid pandemier.   

Precisionsmedicin (även kallat individbaserat eller personbaserad medicin) syftar till att ge patienter vård och behandling som är skräddarsydd efter patienternas egna förutsättningar och behov. Individanpassningen ställer också krav en personlig hälsoprofilen och att uppföljning av behandlingen följs upp på individnivå för att lyckas.

Att involvera patienterna i sin egen vårdprocess är ett sätt att effektivisera insatserna och motivera patienterna att följa behandling av kroniska sjukdomar. Det inkluderar att dela information och beslut med patienten avseende deras kliniska och terapeutiska undersökning och behandling, användning av nya teknologier för att implementera patienternas deltagande i sjukdomshanteringen och för att uppnå betydande och relevanta förbättringar av patientrapporterade resultat och livskvalitet.
 

Modellen P4 Medicin innefattar de fyra P:na predictive, preventive, personalized, participative och representerar hörnstenarna i en modell för klinisk medicin, som erbjuder möjligheter att modifiera sjukvårdens arbetssätt och där individens deltagande blir nyckeln till framgång. Precisionsmedicin är ett exempel på att man inte bara generellt medicinerar utan att behandlingen skall baseras på just vad den individen har för behov av och att man följer upp behandlingen tex via distansmonitorering i realtid.

En annan viktig fråga i dag är återhämtning, personer med ansträngande arbete eller livssituation men även elitidrottare tar ut sig men skapar inte förutsättningar för återhämtning. Genom distansmonitorering kan man mäta och skapa signaler som uppmärksammar personen på behovet av återhämtning och därmed förebygga överbelastning.

Nytt försäljningsfokus mot forskningen    
Kiwok har sedan straten fokuserat på att erbjuda hjärtkliniker effektiva lösningar för att via distansmonitorering förbättra det medicinska utfallet och sänka kostnaden för behandlingen. Bearbetningen av landets hjärtkliniker har hittills inte lett till implementering av vår lösning. Troligtvis beror detta på att det inte är klinikerna själva som driver förändringsarbetet utan det numer sker inom regionernas utvecklingsavdelningar. Det finns också ett tydligt informationsglapp mellan vad klinikernas/regionernas skulle ha behov av och vad leverantörernas kan erbjuda. Mindre aktörer med innovativa lösningar har svårt att nå ut med sina erbjudande till vårdens aktörer.

Bolaget har nu ändrat fokus för sin marknadsbearbetning och vänder sig till forskare och forskargrupper. Vi erbjuder vår lösning för användning inom forsknings- och utvecklingsprojekt dels för att följa upp behandlingsresultat men även för att studera möjligheterna till förebyggande insatser för att motverka ohälsa. Vi bedömer att den här typen av närvaro i forskningsprojekt även kan få spridning in på klinikerna eftersom många forskare ofta också arbetar inom specialistkliniker.

Vi har efter några månaders bearbetning märkt ett mycket större intresse för att använda våra lösningar inom forskningen i förhållande till klinikerna och var har mycket lättare att nå möjliga användare.    

Förbättrat rörelseresultat
Bolaget har ett fortsatt fokus på att minska burn raten och att så snart som möjligt nå positivt resultat. För att uppnå detta så hanterar vår egen organisation kärnverksamheten som kunder, återförsäljare och utveckling. Allt utanför kärnverksamheten ska läggas ut så långt det är möjligt. Utvecklingen ska ske i samarbete med akademi, forskningsinstitut och andra medicintekniska företag och delvis finansieras med forskningsstöd. Resultatet för 2022 – 1 596 TSEK innebär en förbättring i förhållande till resultatet 2021 om + 1 034 TSEK, förändringen är hänförlig till sänkta kostnader.

Förändringar i organisationen
Styrelseledamoten Klas Nyström ersatte Peter Ågren som VD i Kiwok i april månad 2022. Klas hade före dess lämnat tjänsten som vd i HiQ i Karlskrona AB. Peter Ågren valde att lämna tjänsten i Kiwok eftersom han behövde fokusera på hantering av flyktingmottagningen från kriget i Ukraina för FN. Organisationen består nu av fyra personer med ytterligare fyra konsulter på olika roller inom bolaget.

Förutsättningarna för listning på NGM
Den huvudsakliga delen av processen för listning av på bolaget på Nordic SME NGM är påbörjad men uppkapitalisering återstår. Bolaget undersöker löpande möjligheterna för uppkapitalisering men marknadsläget är inte optimalt.

Ny teknik ger nya möjligheter
Kiwok har sedan tidigare sökt utvecklingsresurser för att ta fram automatanalys och AI baserat beslutsstöd, vilket skulle tidigarelägger upptäckt, diagnos och behandling för patienter med hjärtproblem. Vi vill även skapa en personlig hälsoprofil vilket innebär att användarna kommer att jämföra nya mätvärden mot tidigare sparade, personliga hälsodata, samt att erbjuda användarna ett säker och personligt hälsokonto för att förvara och hantera sitt hälsodata. I förlängningen kan hälsokontot inte bara innebära att användaren säkert kan förvara sitt hälsodata, utan även att man har full kontroll över hur data hanteras av vem och varför. Detta är områden inom vilka efterfrågan kommer och Kiwok arbetar med akademin och industrin för att möta denna efterfrågan. Vi har idag kontakt med ett spanskt företag som utvecklat automatanalys och beslutsstöd vilket Kiwok kan erbjuda som ett komplement till de smarta mätutrustningar som vi har idag. Tillsammans innebär de kombinerade tjänsterna ett unikt, snabbt och säkert sätt att monitorera en persons hjärtverksamhet i realtid.     

Samverkan stärker bolagens position
I utlysningar om forskningsbidrag och i innovationsupphandlingar, både nationellt och internationellt, är ofta kraven alltför omfattande för att enskilda bolag skall kunna göra det troligt att man kan uppfylla kraven. Lösningen är att samverka med andra forskare, kliniker och kollegor inom medtech. Det finns en ständigt pågående process för matchmaking inför större utlysningar och innovationsupphandlingar. De flesta universitet, större sjukhus och forskningsinstitut (som RISE) samt många företag, stora som små, deltar i denna matchmaking. Syftet är att bygga konsortier som klarar kraven och som kan erbjuda den bästa lösningen för ett behov. Kiwok har under några år byggt ett intressant nätverk för att kunna delta i sådana konsortier.   

Kiwok avser att bredda sitt erbjudande inom kardiolog (EKG) med kompletterande lösningar för andra terapiområden som tex. Blodtryck, Diabetes och KOL. Ett effektivt och snabbt sätt att bredda utbudet är att ta upp andra leverantörers redan utvecklade lösningar inom dessa områden. På samma sätt är det viktigt att kunna integrera Kiwoks lösningar in i hälsoplattformar, system för e-journaler och datahantering för GDPR säker distansövervakning. Vi vill hela tiden anpassa vårt erbjudande till vad marknaden efterfrågar och gärna ligga före i utvecklingen. Vi ser mer och mer att upphandlingar och utlysningar om forskningsfinansiering riktar sig i första hand till konsortier i stället för mot enskilda leverantörer för att få del av så mycket innovativa lösningar som möjligt.

Verksamhetsöversikt
Under 2022 har vi prioriterar försäljningen mot forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och Norden för att skapa referenser. För försäljning till forsknings- och utvecklingsprojekt krävs ingen CE-märkning. För kommande försäljning till kliniker fortsätter vi under 2023 omcertifiering från vår tidigare certifiering enligt MDD till nya regelverket MDR. BodyKom kan inte säljas för klinisk användning före vi erhåller CE märkning enligt nya regelverket.

Vårt mångåriga samarbete med SR Medizinelektronik (SRM) i Tyskland har fortsatt. Kiwok erbjuder SRMs produkter för distansmonitorering av personers hälsoutveckling i framförallt Sverige. Företagen har även ett nära samarbete inom produktutveckling.

Under 2022 har Kiwok deltagit i ett antal ansökningar om forskningsbidrag. Vi har dels ansökt i egen regi i mindre utlysningar, dels i större utlysningar då vi ingått i konsortier med andra aktörer. Kiwok har under året ingått i konsortier som under ledning av RISE sökt bidrag både på nationell- och på Europanivå.

Under våren genomfördes leveranser till Sony Networks av mätutrustning som användes vid Sonys interna produktutveckling.

Stockholm den 2 februari 2023
Styrelsen för Kiwok Nordic AB (publ)

www.kiwok.se

Kontakt: Klas Nyström, CEO, klas.nystrom@kiwok.se, +46 76 880 08 00

www.kiwok.com

Om Kiwok Nordic AB (publ)
Kiwok är ett svenskt medicinsktekniskt företag grundat 2003. Tillsammans med akademin utvecklar vi nästa generation lösningar för trendmonitorering av patientens vitala parametrar. BodyKom, som vid lanseringen enligt Gartner var den första mobilt uppkopplade hälsolösningen, är en global vårdtjänst för kontinuerlig distansmonitorering av patienters hälsoutveckling under längre tid. BodyKom leder till tidigare upptäckt och diagnos samt säkerställer uppföljning och återhämtning. Kiwoks lösningar ger en hållbar vård och personcentrerade vårdprocesser. 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Här är alla medaljörer från Yrkes-SM 2024

Published

on

By

Guld- silver- och bronsmedaljer delades ut sista dagen av Yrkes-SM i Karlstad där 190 ungdomar tävlat i 32 olika yrkesgrenar. Evenemanget slog i år publikrekord med fler än 28 000 besökare.


Guldmedaljörerna från Yrkes-SM 2024 i Karlstad.

Yrkes-SM är det svenska mästerskapet i yrkesskicklighet för ungdomar och syftet är att öka medvetenheten om de olika karriärvägarna inom yrkesutbildningsområdet och att höja attraktionskraften, statusen och kvaliteten för de deltagande yrkena och yrkesutbildningarna. Efter tre dagars tävlande har nu 103 guld-, silver- och bronstagare fått sina medaljer. Vinnarna har chans att ta en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Vi är oerhört nöjda över årets upplaga av Yrkes-SM som lockat besökare från hela landet. Tillsammans med Karlstads kommun, Region Värmland och alla andra medverkande har vi skapat ett rekordstort intresse kring tävlingen. Förhoppningsvis har vi inspirerat fler unga till att välja ett yrkesprogram när det är dags för gymnasieval, säger Jonas Carrass, projektledare för Yrkes-SM på WorldSkills Sweden.

Under de tre dagarna deltog 68 yrken, 32 tävlingsyrken och ytterligare 36 uppvisningsyrken utom tävlan, vilket är flest antal deltagande yrken i Yrkes-SM någonsin. Det har även funnits diverse prova-på-aktiviteter där besökarna själva haft möjlighet att testa sina färdigheter inom olika yrkesmoment samt få mer information om utbildningarna.

Publikrekord redan andra dagen

Evenemanget arrangerades i Karlstad på Tingvalla Sportcenter den 23–25 april och lockade 28 189 besökare. Redan efter andra dagen hade man slagit tidigare besöksrekord från Yrkes-SM 2022 i Växjö.

Nästa Yrkes-SM arrangeras 4–6 maj 2026 på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Bilder från Yrkes-SM i Karlstad hittas på Flickr.

LISTA PÅ MEDALJÖRER  

Anläggningsmaskinförare (tävlar i par)

Guld: Gabriel Davidsson, 070-675 19 59, och Lucas Flädjemark, 076-181 98 36, Halmstad

Silver: Liam Johansson, 073-933 39 47, och Albin Nilsson, 072-399 72 55, Sjöbo

Brons: Felix Larsson, 072-556 65 23, och Leo Skarphagen, 073-973 93 69, Visby

Automationstekniker

Guld: Elias Nilsson, 073-398 74 16, Vetlanda

Silver: Hugo Boustedt, 072-556 00 61, Götene

Brons: Erik Persson, 070-398 89 97, Götene

Bilskadetekniker

Guld: Victor Almhill, 072-330 37 45, Taberg

Silver: Anthon Larsson, 073-370 36 17, Falköping

Brons: Maher Wahba, 072-432 27 45, Vimmerby

Butikssäljare

Guld: Thea Sjöholm, 070-765 57 35, Örebro

Silver: Nora Dellheden, 070-174 23 89, Växjö

Brons: Saad Al-Saedi, 076-424 41 27, Örebro

Byggnadsplåtslagare

Guld: Anton Sjöqvist, 070-384 62 00, Värnamö

Silver: Fredrik Wikström, 072-564 48 27, Luleå

Brons: Anton Gottberg, 073-357 80 77, Göteborg

CAD-konstruktör

Guld: Robin Johansson, 076-816 73 49, Uddevalla

Silver: Jonathan Felsberg, 072-217 68 16, Nykil

Brons: Malte Dellby, 073-740 41 36, Västerås

CNC-tekniker fräsning

Tävlingen fortsätter på Elmia Automation 14–17 maj och medaljörer utses därefter.

CNC-tekniker svarvning

Tävlingen fortsätter på Elmia Automation 14–17 maj och medaljörer utses därefter.

Entreprenör/affärsutvecklare (tävlar i par)

Guld: Fanny Söderberg, 070-982 09 50, och Fanny Nyberg, 072-353 66 10, Lund

Silver: Omar Majdalawi, 070-022 66 55, och Liam Ekberg, 073-875 43 88, Luleå

Flygmekaniker/Flygtekniker

Guld: Rasmus Engström, 072-302 13 40, Vadstena

Silver: Oliwer Nisula Karlsson, 076-013 94 00, Limhamn

Brons: Linus Jordahl, 073-617 06 63, Bromma

Fordonslackerare

Guld: Frida Karlsson, 070-681 23 04, Bruzaholm

Silver: Douglas Yderstam, 070-533 71 81, Handen

Brons: Maja Wikland, 070-653 05 15, Västerhaninge

Frisör

Guld: Ellen Rudd, 070-241 68 48, Gävle

Silver: Tindra Pernand, 072-303 71 21, Västerås

Brons: Dixie Granlund, 070-526 04 76, Kristinehamn

Golvläggare

Guld: Max Gustafsson, 072-204 64 28, Kristinehamn

Silver: Henrik Pietiläinen, 070-576 89 53, Göteborg

Brons: Linus Fatalla Rontti, 073-577 13 62, Göteborg

Guldsmed

Guld: Edvin Sandström, 076-319 76 86, Mora

Silver: Karin Yllman, 073-742 38 36, Stockholm

Brons: Milla Karlén, 079-347 62 47, Motala

Hotellreceptionist

Guld: Felicia Helgesson, 070-378 99 56, Kalmar

Silver: Josh Hitchin, 070-040 71 70, Kalmar

Brons: Astrid Svenras, 070-558 31 13, Kalmar

Industrielektriker

Guld: Eric Sjölin, 076-822 28 80, Åstorp

Silver: Arvid Brandt, 072-975 66 39, Kristianstad

Brons: Filip Eliasson, 072-200 41 18, Bullaren

Installationselektriker

Guld: Robin Senby, 070-970 70 88, Linnarp

Silver: Arvid Larsson, 079-349 15 54, Gnesta

Brons: August Kross, 070-393 07 12, Karlstad

IT-tekniker

Guld: Axel Borg, 072-209 60 75, Rimforsa

Silver: Marcus Kjellergren, 072-313 57 26, Linköping

Brons: Arvid Hansson, 0736-73 11 43, Åby

Kock

Guld: Rickard Johansson, 073-040 58 00, Vårgårda

Silver: Johannes Ravanbod, 079-337 13 39, Täby

Brons: Edla Henningsson, 076-644 25 66, Skövde

Lastbilsförare

Guld: Kalle Svensson, 070-563 59 12, Klaveström

Silver: Anton Nelson, 070-931 57 25, Borgholm

Brons: Linn Gustafsson, 070-270 41 68, Högsäter

Lastbilstekniker

Guld: Abdullah Tumturk, 070-064 95 92, Vårby gård

Silver: Victor Andersson, 072-402 68 27, Karlstad

Brons: Keroles Youssef, 072-767 31 39, Norsborg

Maskintekniker

Guld: Nils Holm, 070-222 10 18, Krokom

Silver: Lukas Mählkvist, 076-106 79 83, Södertälje

Brons: Robin Mård, 070-562 28 16, Frillesås

Murare

Guld: Elin Johansson, 070-601 57 72, Piteå

Silver: Jonathan Windahl Halmai, 073-701 25 70, Västerås

Brons: Elias Dullbo, 070-686 99 55, Piteå

Målare

Guld: Céline Hansen, 070-561 05 32, Vara

Silver: Sandra Mellgren, 072-332 58 82, Lidköping

Brons: Leon Thorby Löfgren, 072-186 55 69, Växjö

Personbilstekniker

Guld: Henrik Gustafsson, 070-395 03 33, Stora Skedvi

Silver: Filip Hult, 070-002 87 71, Gränna

Brons: Alex Hiltula, 070-556 56 20, Skellefteå

Plattsättare

Guld: Jesper Nilsson, 072-003 38 16, Partille

Silver: August Markne, 073-805 87 70, Uppsala

Brons: Jakob Björklund, 070-781 04 97, Karlstad

Servitör/servitris

Guld: Thea Viitala, 072-314 01 70, Kalmar

Silver: Disa Odqvist, 072-586 18 77, Skövde

Brons: Ronja Ekeros, 072-386 60 20, Linköping

Svetsare

Guld: Melcer Stenberg, 076-029 05 95, Valdemarsvik

Silver: Mille Holck, 070-431 43 14, Sandviken

Brons: Filip Johansson, 070-687 37 78, Piteå

Träarbetare (tävlar i lag om tre)

Guld: Anton Broqvist 076-645 55 95, Emil Karlsson, 070-323 86 39 och Tekla Söderstjärna, 073-520 07 93, Växjö

Silver: Hampus Abrahamsson, 073-361 32 82, Meja Brunsmo, 070-890 09 69, och Melker Kronström, 073-155 03 14, Karlskrona

Brons: Emilia Nordenberg, 073-073 35 12, Viktor Axelsson, 076-239 95 79 och Alfred Gunner, 076-779 04 89, Arvika

Trädgårdsanläggare (tävlar i par)

Guld: Robin Tracey, 076-795 41 52, Stenkullen och Emil Grönroos, 073-846 61 77, Alafors

Silver: Elin Westesson, 076-428 06 05, Horred och Fridjof Ostendorf Berg, 073-742 62 04, Halmstad

Brons: Philip Sandblom, 070-321 02 02, Höllviken och Albert Hedström, 070-880 93 98, Ängelholm

Ventilationsmontör

Guld: Rohullah Rajabi, 079-026 37 13, Karlstad

Silver: Hobbe Ericsson, 070-360 54 50, Östersund

Brons: Albin Eriksson, 076-761 36 29, Uddevalla

VVS-montör

Guld: Lukas Roeger, 073-532 06 20, Gävle

Silver: Theo Ellström, 072-381 20 00, Kil

Brons: Hampus Andersson, 073-067 20 15, Lönsboda

Läs mer om Yrkes-SM här: http://yrkessm.se/

Presskontakt:
Felicia Danstål Skiöld, 070-375 20 14, felicia.skiold@jmw.se

WorldSkills Sweden:
Jonas Carrass, 073-400 35 70, jonas.carrass@worldskills.se

Yrkes-SM
Yrkes-SM är Sveriges största yrkestävling och arrangeras av WorldSkills Sweden. Syftet med tävlingen är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Under tre dagar hålls ett tävlings- och uppvisningsevenemang där hundratals av Sveriges mest kvalificerade ungdomar tävlar för att visa sin yrkesskicklighet. Under evenemanget ges även besökarna möjlighet att praktiskt prova på en mängd yrken. Yrkes-SM hålls jämna år och fungerar som en uttagstävling till det svenska Yrkeslandslaget i kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM. 2024 firar Yrkes-SM 20-årsjubileum och tävlingen arrangeras i Karlstad. Nästa Yrkes-SM arrangeras 4–6 maj 2026 på Stockholmsmässan i Älvsjö.

WorldSkills Sweden
WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att öka status, kvalitet och attraktionskraft för svenska yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills Competition) och Yrkes-EM (EuroSkills) samt är arrangör av Yrkes-SM. Yrkeslandslaget sponsras av AFA Försäkring, AMF, Arbesko, Framtid.se, Jobman, 3M och Ungdomsbarometern.
www.worldskills.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Här är alla medaljörer från Yrkes-SM 2024

Published

on

By

Guld- silver- och bronsmedaljer delades ut sista dagen av Yrkes-SM i Karlstad där 190 ungdomar tävlat i 32 olika yrkesgrenar. Evenemanget slog i år publikrekord med fler än 28 000 besökare.


Guldmedaljörerna från Yrkes-SM 2024 i Karlstad.

Yrkes-SM är det svenska mästerskapet i yrkesskicklighet för ungdomar och syftet är att öka medvetenheten om de olika karriärvägarna inom yrkesutbildningsområdet och att höja attraktionskraften, statusen och kvaliteten för de deltagande yrkena och yrkesutbildningarna. Efter tre dagars tävlande har nu 103 guld-, silver- och bronstagare fått sina medaljer. Vinnarna har chans att ta en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Vi är oerhört nöjda över årets upplaga av Yrkes-SM som lockat besökare från hela landet. Tillsammans med Karlstads kommun, Region Värmland och alla andra medverkande har vi skapat ett rekordstort intresse kring tävlingen. Förhoppningsvis har vi inspirerat fler unga till att välja ett yrkesprogram när det är dags för gymnasieval, säger Jonas Carrass, projektledare för Yrkes-SM på WorldSkills Sweden.

Under de tre dagarna deltog 68 yrken, 32 tävlingsyrken och ytterligare 36 uppvisningsyrken utom tävlan, vilket är flest antal deltagande yrken i Yrkes-SM någonsin. Det har även funnits diverse prova-på-aktiviteter där besökarna själva haft möjlighet att testa sina färdigheter inom olika yrkesmoment samt få mer information om utbildningarna.

Publikrekord redan andra dagen

Evenemanget arrangerades i Karlstad på Tingvalla Sportcenter den 23–25 april och lockade 28 189 besökare. Redan efter andra dagen hade man slagit tidigare besöksrekord från Yrkes-SM 2022 i Växjö.

Nästa Yrkes-SM arrangeras 4–6 maj 2026 på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Bilder från Yrkes-SM i Karlstad hittas på Flickr.

LISTA PÅ MEDALJÖRER  

Anläggningsmaskinförare (tävlar i par)

Guld: Gabriel Davidsson, 070-675 19 59, och Lucas Flädjemark, 076-181 98 36, Halmstad

Silver: Liam Johansson, 073-933 39 47, och Albin Nilsson, 072-399 72 55, Sjöbo

Brons: Felix Larsson, 072-556 65 23, och Leo Skarphagen, 073-973 93 69, Visby

Automationstekniker

Guld: Elias Nilsson, 073-398 74 16, Vetlanda

Silver: Hugo Boustedt, 072-556 00 61, Götene

Brons: Erik Persson, 070-398 89 97, Götene

Bilskadetekniker

Guld: Victor Almhill, 072-330 37 45, Taberg

Silver: Anthon Larsson, 073-370 36 17, Falköping

Brons: Maher Wahba, 072-432 27 45, Vimmerby

Butikssäljare

Guld: Thea Sjöholm, 070-765 57 35, Örebro

Silver: Nora Dellheden, 070-174 23 89, Växjö

Brons: Saad Al-Saedi, 076-424 41 27, Örebro

Byggnadsplåtslagare

Guld: Anton Sjöqvist, 070-384 62 00, Värnamö

Silver: Fredrik Wikström, 072-564 48 27, Luleå

Brons: Anton Gottberg, 073-357 80 77, Göteborg

CAD-konstruktör

Guld: Robin Johansson, 076-816 73 49, Uddevalla

Silver: Jonathan Felsberg, 072-217 68 16, Nykil

Brons: Malte Dellby, 073-740 41 36, Västerås

CNC-tekniker fräsning

Tävlingen fortsätter på Elmia Automation 14–17 maj och medaljörer utses därefter.

CNC-tekniker svarvning

Tävlingen fortsätter på Elmia Automation 14–17 maj och medaljörer utses därefter.

Entreprenör/affärsutvecklare (tävlar i par)

Guld: Fanny Söderberg, 070-982 09 50, och Fanny Nyberg, 072-353 66 10, Lund

Silver: Omar Majdalawi, 070-022 66 55, och Liam Ekberg, 073-875 43 88, Luleå

Flygmekaniker/Flygtekniker

Guld: Rasmus Engström, 072-302 13 40, Vadstena

Silver: Oliwer Nisula Karlsson, 076-013 94 00, Limhamn

Brons: Linus Jordahl, 073-617 06 63, Bromma

Fordonslackerare

Guld: Frida Karlsson, 070-681 23 04, Bruzaholm

Silver: Douglas Yderstam, 070-533 71 81, Handen

Brons: Maja Wikland, 070-653 05 15, Västerhaninge

Frisör

Guld: Ellen Rudd, 070-241 68 48, Gävle

Silver: Tindra Pernand, 072-303 71 21, Västerås

Brons: Dixie Granlund, 070-526 04 76, Kristinehamn

Golvläggare

Guld: Max Gustafsson, 072-204 64 28, Kristinehamn

Silver: Henrik Pietiläinen, 070-576 89 53, Göteborg

Brons: Linus Fatalla Rontti, 073-577 13 62, Göteborg

Guldsmed

Guld: Edvin Sandström, 076-319 76 86, Mora

Silver: Karin Yllman, 073-742 38 36, Stockholm

Brons: Milla Karlén, 079-347 62 47, Motala

Hotellreceptionist

Guld: Felicia Helgesson, 070-378 99 56, Kalmar

Silver: Josh Hitchin, 070-040 71 70, Kalmar

Brons: Astrid Svenras, 070-558 31 13, Kalmar

Industrielektriker

Guld: Eric Sjölin, 076-822 28 80, Åstorp

Silver: Arvid Brandt, 072-975 66 39, Kristianstad

Brons: Filip Eliasson, 072-200 41 18, Bullaren

Installationselektriker

Guld: Robin Senby, 070-970 70 88, Linnarp

Silver: Arvid Larsson, 079-349 15 54, Gnesta

Brons: August Kross, 070-393 07 12, Karlstad

IT-tekniker

Guld: Axel Borg, 072-209 60 75, Rimforsa

Silver: Marcus Kjellergren, 072-313 57 26, Linköping

Brons: Arvid Hansson, 0736-73 11 43, Åby

Kock

Guld: Rickard Johansson, 073-040 58 00, Vårgårda

Silver: Johannes Ravanbod, 079-337 13 39, Täby

Brons: Edla Henningsson, 076-644 25 66, Skövde

Lastbilsförare

Guld: Kalle Svensson, 070-563 59 12, Klaveström

Silver: Anton Nelson, 070-931 57 25, Borgholm

Brons: Linn Gustafsson, 070-270 41 68, Högsäter

Lastbilstekniker

Guld: Abdullah Tumturk, 070-064 95 92, Vårby gård

Silver: Victor Andersson, 072-402 68 27, Karlstad

Brons: Keroles Youssef, 072-767 31 39, Norsborg

Maskintekniker

Guld: Nils Holm, 070-222 10 18, Krokom

Silver: Lukas Mählkvist, 076-106 79 83, Södertälje

Brons: Robin Mård, 070-562 28 16, Frillesås

Murare

Guld: Elin Johansson, 070-601 57 72, Piteå

Silver: Jonathan Windahl Halmai, 073-701 25 70, Västerås

Brons: Elias Dullbo, 070-686 99 55, Piteå

Målare

Guld: Céline Hansen, 070-561 05 32, Vara

Silver: Sandra Mellgren, 072-332 58 82, Lidköping

Brons: Leon Thorby Löfgren, 072-186 55 69, Växjö

Personbilstekniker

Guld: Henrik Gustafsson, 070-395 03 33, Stora Skedvi

Silver: Filip Hult, 070-002 87 71, Gränna

Brons: Alex Hiltula, 070-556 56 20, Skellefteå

Plattsättare

Guld: Jesper Nilsson, 072-003 38 16, Partille

Silver: August Markne, 073-805 87 70, Uppsala

Brons: Jakob Björklund, 070-781 04 97, Karlstad

Servitör/servitris

Guld: Thea Viitala, 072-314 01 70, Kalmar

Silver: Disa Odqvist, 072-586 18 77, Skövde

Brons: Ronja Ekeros, 072-386 60 20, Linköping

Svetsare

Guld: Melcer Stenberg, 076-029 05 95, Valdemarsvik

Silver: Mille Holck, 070-431 43 14, Sandviken

Brons: Filip Johansson, 070-687 37 78, Piteå

Träarbetare (tävlar i lag om tre)

Guld: Anton Broqvist 076-645 55 95, Emil Karlsson, 070-323 86 39 och Tekla Söderstjärna, 073-520 07 93, Växjö

Silver: Hampus Abrahamsson, 073-361 32 82, Meja Brunsmo, 070-890 09 69, och Melker Kronström, 073-155 03 14, Karlskrona

Brons: Emilia Nordenberg, 073-073 35 12, Viktor Axelsson, 076-239 95 79 och Alfred Gunner, 076-779 04 89, Arvika

Trädgårdsanläggare (tävlar i par)

Guld: Robin Tracey, 076-795 41 52, Stenkullen och Emil Grönroos, 073-846 61 77, Alafors

Silver: Elin Westesson, 076-428 06 05, Horred och Fridjof Ostendorf Berg, 073-742 62 04, Halmstad

Brons: Philip Sandblom, 070-321 02 02, Höllviken och Albert Hedström, 070-880 93 98, Ängelholm

Ventilationsmontör

Guld: Rohullah Rajabi, 079-026 37 13, Karlstad

Silver: Hobbe Ericsson, 070-360 54 50, Östersund

Brons: Albin Eriksson, 076-761 36 29, Uddevalla

VVS-montör

Guld: Lukas Roeger, 073-532 06 20, Gävle

Silver: Theo Ellström, 072-381 20 00, Kil

Brons: Hampus Andersson, 073-067 20 15, Lönsboda

Läs mer om Yrkes-SM här: http://yrkessm.se/

Presskontakt:
Felicia Danstål Skiöld, 070-375 20 14, felicia.skiold@jmw.se

WorldSkills Sweden:
Jonas Carrass, 073-400 35 70, jonas.carrass@worldskills.se

Yrkes-SM
Yrkes-SM är Sveriges största yrkestävling och arrangeras av WorldSkills Sweden. Syftet med tävlingen är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Under tre dagar hålls ett tävlings- och uppvisningsevenemang där hundratals av Sveriges mest kvalificerade ungdomar tävlar för att visa sin yrkesskicklighet. Under evenemanget ges även besökarna möjlighet att praktiskt prova på en mängd yrken. Yrkes-SM hålls jämna år och fungerar som en uttagstävling till det svenska Yrkeslandslaget i kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM. 2024 firar Yrkes-SM 20-årsjubileum och tävlingen arrangeras i Karlstad. Nästa Yrkes-SM arrangeras 4–6 maj 2026 på Stockholmsmässan i Älvsjö.

WorldSkills Sweden
WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att öka status, kvalitet och attraktionskraft för svenska yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills Competition) och Yrkes-EM (EuroSkills) samt är arrangör av Yrkes-SM. Yrkeslandslaget sponsras av AFA Försäkring, AMF, Arbesko, Framtid.se, Jobman, 3M och Ungdomsbarometern.
www.worldskills.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från Wallenstams årsstämma 2024

Published

on

By

Vid dagens årsstämma i Wallenstam AB (publ) den 25 april 2024 fattades beslut om bland annat utdelning och styrelsearvode. Årsstämman fastställde också resultat- och balansräkningar för 2023 samt beviljade styrelsens ledamöter och vd ansvarsfrihet.

Wallenstams årsstämma fastställde styrelsens förslag till utdelning för verksamhetsåret 2023 med 0,50 kronor per aktie, uppdelat på två utbetalningstillfällen om vardera 0,25 kronor per aktie. Avstämningsdag för den första utbetalningen fastställdes till den 29 april 2024 och utdelning från Euroclear Sweden AB beräknas ske den 3 maj 2024. Avstämningsdag för den andra utbetalningen fastställdes till den 29 oktober 2024 och utdelning från Euroclear Sweden AB beräknas ske den 1 november 2024.

Stämman omvalde enligt valberedningens förslag Lars-Åke Bokenberger (ordförande), Karin Mattsson, Agneta Wallenstam, Mikael Söderlund samt Rebecka Wallenstam som styrelseledamöter. Det beslutades att ordinarie arvode till styrelsen ska utgå med totalt 1 725 000 kronor, varav 1 050 000 kronor till styrelsens ordförande, 295 000 kronor till vice ordförande och 190 000 kronor till vardera övriga ledamöter som inte är anställda i bolaget. Beloppen inkluderar ersättning för utskottsarbete. Dessutom beslutades att det ska utgå 1 000 000 kronor i ytterligare styrelsearvode till styrelsens ordförande, som ska bistå bolagsledningen under året. Beslutad ersättning till styrelseledamöterna uppgår således till totalt 2 725 000 kronor.

Stämman beslutade att KPMG väljs till bolagets revisor för tiden intill slutet av årsstämman 2025. KPMG har meddelat att Mathias Arvidsson kommer att vara huvudansvarig revisor.

Dick Brenner (ordförande), Lars-Åke Bokenberger, Anders Oscarsson och Hans Wallenstam omvaldes som ledamöter i valberedningen inför årsstämman 2025.

Stämman godkände styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare, liksom styrelsens ersättningsrapport.

Vidare bemyndigade stämman styrelsen att fram till nästa årsstämma, vid ett eller flera tillfällen, fatta beslut om förvärv på Nasdaq Stockholm eller annan reglerad marknad av högst så många egna B-aktier att bolagets innehav vid var tid inte överstiger 10 procent av samtliga aktier i bolaget. Förvärvet ska ske till det för bolaget bästa tillgängliga priset. De begränsningar i fråga om högsta och lägsta pris som följer av tillämpliga börsregler ska iakttas.

Stämman bemyndigade också styrelsen att fram till nästa årsstämma fatta beslut om överlåtelse av egna aktier på Nasdaq Stockholm eller annan reglerad marknad. Styrelsen får också – med eller utan företrädesrätt för aktieägarna – fatta beslut om överlåtelse av egna aktier på annat sätt än på Nasdaq Stockholm eller annan reglerad marknad. Överlåtelse får ske mot kontant betalning, mot vederlag i annan egendom än kontanter eller genom kvittning av skuld på grund av bolagets överlåtelse mot fordran på bolaget. Styrelsens beslut om överlåtelse ska verkställas inom den tid styrelsen bestämmer. Överlåtelser ska ske till det för bolaget bästa tillgängliga priset och får ske av högst det antal egna aktier som vid tiden för överlåtelsen innehas av bolaget. De begränsningar i fråga om högsta och lägsta pris som följer av tillämpliga börsregler ska iakttas.
 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Susann Linde, CFO och IR-ansvarig Wallenstam AB (publ) tel: 031-20 00 00 alt. 0705-17 11 34
www.wallenstam.se

Wallenstam är ett fastighetsbolag som förvaltar, bygger och utvecklar fastigheter för ett hållbart boende och företagande i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Fastighetsbeståndet värderas till cirka 64 miljarder kronor och kundbasen utgörs av cirka 12 200 hushåll och 1 000 företag. Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 1,4 miljoner kvm. Wallenstam är självförsörjande på förnybar elenergi med egna vindkraftverk i drift. Bolagets B-aktier finns noterade på Nasdaq Stockholm sedan 1984.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.