Tanalys

Klimatklubben utser Sveriges 52 främsta klimatkvinnor

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen och det uppmärksammar Klimatklubben genom att lista 52 kvinnor som gör stor skillnad för klimatet och påverkar framtiden.

För första gången utses Sveriges 52 främsta klimatkvinnor – kvinnor som är starka krafter i klimatfrågan, puttar klimatfrågan högre upp på samhällsagendan, bidrar till utsläppsminskningar och driver på omställningen på olika sätt.

Bakom listan Sveriges 52 främsta klimatkvinnor står den ideella föreningen Klimatklubben som låtit en namnkunnig jury utse klimatkvinnor utifrån allmänhetens nomineringar. Syftet är att lyfta kvinnornas insatser – och inspirera fler att gå i deras fotspår.
– Kvinnor släpper generellt ut mindre och har sämre förutsättningar att påverka det som sker på grund av färre maktpositioner i samhället – men oroar och engagerar sig mer. Dessutom är det fattiga kvinnor (och barn) som drabbas först och värst av klimatförändringarna. Klimatet är alltså en jämställdhetsfråga, säger Maria Soxbo, medgrundare av Klimatklubben.

På listan över Sveriges 52 främsta klimatkvinnor hittar vi bland andra Gudrun Schyman, Sara Wimmercranz från Svt:s Draknästet, Houdinis vd Eva Karlsson, armbryterskan Heidi Andersson, forskarna Maria Wolrath Söderberg och Elin Röös, journalisterna Lisa Röstberg och Alexandra Urisman Otto, artisterna Sofia Jannok och Marit Bergman, kocken Zeina Mourtada, influencern Therése Lindgren och aktivisten Greta Thunberg.

Se listan i sin helhet här:  Klimatklubben.se/klimatkvinnor

– Sverige har många eldsjälar som sätter agendan och driver arbetet framåt. Hade vi kunnat uppmärksamma varenda en hade vi fått hålla på i många år, Alexandru Al-Qassam, vice ordförande i Klimatklubben och medlem i juryn.

Juryn består även av:

Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef Naturskyddsföreningen

Gustav Martner, head of creative, Greenpeace

Nina Rung, föreläsare och grundare av Huskurage

Gurgîn Bakircioglu, föreläsare och programledare

Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker och skribent Supermiljöbloggen
 

– Att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen genom att lyfta fram enastående kvinnor i klimatkampen har en orsak: För även om miljöförstöring drabbar alla så tar kvinnor inte sällan mer konsekvenser än män när vattnet är förorenat, fisk försvinner från kusterna och extremväder drabbar hus och hem. Kampen för klimaträttvisa är lika mycket en kamp för kvinnors rättigheter som för planetens, säger Gustav Martner, head of creative, Greenpeace.
 

De 52 kvinnorna på listan kommer att fortsätta att synliggöras i Klimatklubbens kanaler under det kommande året.

Kontakt:
Alexandru Al-Qassam, vice ordförande i Klimatklubben och jurymedlem

hej@klimatklubben.se

Maria Soxbo, medgrundare Klimatklubben
maria@klimatklubben.se

Illustration: Maja Säfström

Exit mobile version