Tanalys

Klubb Vega – unik dagverksamhet i Sverige för yngre med demenssjukdom

Klubb Vega bedrivs av Tre Stiftelser i Göteborg och vänder sig till personer under 65 år med en tidig eller medelsvår demenssjukdom. Dagverksamheten är fristående och fungerar som en mötesplats dit man kommer för att få ett socialt sammanhang, en bättre struktur på dagen och en meningsfull tillvaro.

Klubb Vega startades år 2005 på initiativ av Demensföreningen i Göteborg med stöd av forskare inom området ”yngre med demenssjukdom”. De såg ett behov av en dagverksamhet för både den drabbade och deras anhöriga, ett tryggt sammanhang där man kunde dela sina erfarenheter med andra och få struktur i vardagen. Till en början bedrevs verksamheten med medel från bl a Allmänna Arvsfonden, men sedan 2007 finansieras den av Göteborgs Stad och har sina lokaler på Vegahusen vid Slottsskogen i Göteborg. Deltagarna har fått sin diagnos hos Minnesmottagningen i Mölndal och det behövs inget biståndsbeslut för att delta.

Syfte med verksamheten
Klubb Vegas syfte är att skapa trygghet i tillvaron för unga personer med demenssjukdom och deras anhöriga/närstående. Personalen i Klubb Vega arbetar för att ge den demenssjuka ett välanpassat stöd, social samvaro/stimulans och meningsfull aktivitet/sysselsättning. Verksamheten syftar också till att ge anhöriga/närstående avlastning och stöd i deras situation som närstående, ett stöd som kan innebära att perioden av kvarboende i hemmet för den demenssjuka kan förlängas. För både den drabbade och omgivningen är det uppslitande att tvingas acceptera att vardagliga funktioner successivt går förlorade. Då unga personer med demens oftast inte har en inskränkning i sin fysiska förmåga skapar Klubb Vega aktiviteter anpassade för en yngre grupp med i första hand kognitiv svikt, för att så långt möjligt bibehålla olika förmågor och stärka självkänslan hos de demenssjuka.

Dagens program
Den dagliga verksamheten, som har öppet mellan 09.00 – 15.00, inleds med frukost och planering av dagens aktiviteter. Sedan utformas programmet efter deltagarnas önskemål och det kan vara till exempel museibesök, promenader i natursköna områden, en utflykt till skärgården eller shopping. Deltagarna kan komma dit en, två eller tre dagar i veckan och totalt kan det vara upp till sex personer per dag.

”Vi möter många olika människor i vår verksamhet och de befinner sig i olika situationer och skeenden i livet. Vi vill skapa en struktur och ett meningsfullt innehåll i deras vardag. Många som nyligen drabbats söker också ett svar på varför det hänt just dem. Vi fokuserar på att lyfta fram personens egenskaper, hur de mår och vad de vill göra just nu. Vi vill bygga upp deras självkänsla och få dem att förstå att du är du och inte din sjukdom,” säger Maria Toledo på Klubb Vega.

Verksamheten drivs enligt FINGER-modellen*, det vill säga med fokus på hälsa, kost, fysisk aktivitet, intellektuell stimulans och samvaro.

”Den här typen av verksamhet ligger inte inom ramen för vår kärnverksamhet, men vi är glada att kunna erbjuda sådan här demensvård till unga som drabbats av demenssjukdom. Det rör sig ju om lite yngre människor mitt i livet och det är viktigt att det finns någonstans där de kan bli accepterade precis hur de är. Det finns ett behov för personer som blir drabbade av tidig och medelsvår demens och vi skulle vilja att fler verksamheter som vår Klubb Vega etableras även på andra ställen i landet,” säger Sandra Hultén Johansson, Direktör Tre Stiftelser.

*

FINGER-studien   https://fbhi.se/sv/finger-studien/

Ulrica Harmsen, som är medlem på Klubb Vega har en egen blogg på hemsidan Alzheimer Life –
https://alzheimerlife.se/att-kunna-vara-sig-sjalv-for-en-stund/

”Att få komma till Klubb Vega gör att jag har ett socialt sammanhang att delta i när mina vänner och partner arbetar. Ingen mår bra av att vara ensam så Klubb Vega är en viktig plats för många av oss,” säger Ulrica Harmsen.

Ulricas bok ”Mamma, kommer du att glömma oss nu” finns att läsa och ladda hem hos Bokus.

Det finns också ett program på TV4 med Ulrica: https://www.tv4.se/artikel/2fRE499b360GJF11pnoF3U/trebarnsmamman-ulrika-fick-alzheimers-som-44-aring

Anslag till Klubb Vega
Nyligen har FRF-stiftelsen anslagit 300 000 kr till Klubb Vegas verksamhet hos Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg med följande villkor: Medlen är avsedda att användas under minst tre år. Avsikten är att bekosta aktiviteter och hjälpmedel till gagn för deltagarna och deras utveckling som inte kan bekostas med andra medel.

Bildtexter:

1. Promenader i den närbelägna Slottsskogen är ett populärt inslag

2. Maria Toledo, ansvarig Klubb Vega, Tre Stiftelser

3. Ulrica Harmsen, medlem på Klubb Vega

Foto: Emil Jacobsson

För mer information, vänligen kontakta:

Sandra Hultén Johansson
Direktör
Tre Stiftelser
+46 31 704 26 01
+46 767 21 88 08

Sandra.hulten@trestiftelser.se

Maria Toledo   
Ansvarig Klubb Vega 
 
Tre Stiftelser  
+46 31 704 26 08  
klubbvega@trestiftelser.se

Birgitta Plyhm   
PR

+46 707 77 12 90
birgitta@plyhm.se

Om Tre Stiftelser:
Omsorgen utgår från ett salutogent synsätt med meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet där vi arbetar utifrån varje individs förutsättningar. Vårt mål är att alltid ligga i framkant inom god äldreomsorg. Tre Stiftelser består av tre kommunala stiftelser på tre olika adresser i Göteborg som har en gemensam administration; Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg med Vegahusen, Stiftelsen Göteborgs sjukhem med Änggårdsbacken och Stiftelsen Otium. Verksamheten bedriver vård och omsorg med inriktningarna somatik, demens och psykgeriatrik. Sammanlagt bor här 360 personer. För mer information se vår hemsida www.trestiftelser.se

Taggar:

Exit mobile version