Tanalys

Kollegialt lärande i skolan – ny bok om hur det blir ett kraftfullt verktyg

Kollegialt lärande har blivit en erkänd framgångsfaktor för att utveckla undervisningen och elevernas lärande. Men vad är ett kollegialt lärande och hur gör man för att det ska fungera? Det beskriver skolutvecklaren Per Fagerström i den nya boken Kollegialt lärande i skolan.

– Det har gått en smula inflation i begreppet kollegialt lärande. Alla diskussioner och workshops inom skolan är inte kollegialt lärande, säger Per Fagerström, lärare och skolutvecklare, som utbildar och handleder lärare i kollegialt lärande för Göteborgs stad och Karlstads universitet.

Ett kollegialt lärande syftar till att skapa en bestående förändring. Genom att fördjupa, förädla och förändra insikter förändras också handlandet. Och för att den förändringen ska kunna ske behövs lärande samtal tillsammans i kollegiet.

Alla problem lämpar sig inte att lösa med kollegialt lärande men det kan vara vägen framåt när det inte finns ett enkelt svar på problemet. Utmaningen behöver också vara förankrat i lärarnas vardagliga miljö och något de önskar fördjupa sig i för att komma vidare.

Frågeställningen ska vara engagerande, beforskningsbar och energirik. Det ska vara frågor som lärarna känner engagemang i och som känns nära deras vardag i klassrummet, säger Per Fagerström och ger exempel som ”Hur kan vi få fler elever att läsa skönlitteratur?” eller ”Vad behöver vi göra för att skapa bättre studiero?”.

Genom utmanande och bra samtal kring varför och på vilka grunder vi gör som vi gör får vi också kunskap om hur vi kan skapa bättre förutsättningar för elevernas lärande. Det kollegiala lärandet ska resultera i insikter hos lärarna som gör att de förädlar eller förändrar sitt handlande, hur de undervisar eller agerar.

Vi behöver resonera, diskutera och problematisera erfarenheter men även pröva för att sedan ta den erfarenheten tillbaka till gruppen och diskutera hur det gick, på djupet. I det kollegiala lärande släpper vi inte taget utan vi fortsätter envist att fördjupa oss, säger Per Fagerström.

Per Fagerström beskriver i Kollegialt lärande i skolan hur och varför det kollegiala lärandet har växt fram, vilket motstånd det har mött och framförallt hur lärare kan använda det som ett kraftfullt verktyg. Boken beskriver ett flertal modeller och verktyg för ett framgångsrikt kollegialt lärande som ger avtryck i vardagen.

Om författaren
Per Fagerström är lärare och skolutvecklare. Per är verksam i Göteborg på den kommunala uppdragsenheten Center för skolutveckling och gör insatser inom Skolverkets satsning Samverkan bästa skola genom Karlstads universitet.

Om boken
Titel: Kollegialt lärande i skolan
Utgivning: 4 november 2022
ISBN: 978-91-7741-325-7
Sidor: 164
Pris: 299 kronor exkl. moms
Boken finns hos bokhandlare på nätet och i butik samt på www.gothiakompetens.se

Presskontakt
Helén Kim, Gothia Kompetens
Projektledare Marknad Skola
helen.kim@gothiakompetens.se

För en bättre dag på jobbet
Gothia Kompetens arbetar med kompetensutveckling och kunskapsförmedling för och av oss som jobbar med förskola, skola, vård och omsorg. Tillsammans utvecklar vi både verksamheter och människorna i dem. Verksamhetsnära kompetensutveckling – för en bättre dag på jobbet.

Taggar:

Exit mobile version