Connect with us

Marknadsnyheter

Konferens om framtidens screening av typ 1-diabetes anordnas som en del av ASSET-partnerskapet som koordineras av Diamyd Medical

Published

on

Som en del av innovationspartnerskapet ASSET, lett av Diamyd Medical, anordnar Leading Healthcare Foundation en konferens i Stockholm den 26 november 2024, om framtiden för screening och behandling av typ 1-diabetes. Konferensen är medsponsrad av Sanofi.

Eventet samlar viktiga intressenter; patientorganisationer, kliniskt verksamma, professionsförbund, forskare och myndigheter för att utforska den praktiska tillämpningen av precisions- och förebyggande medicin inom typ 1-diabetesbehandling.

Konferensen kommer att innehålla en keynote-föreläsning av professor Chantal Mathieu, ordförande för European Association for the Study of Diabetes (EASD) och ledande expert inom diabetesvård, som kommer att presentera pågående screeninginitiativ och riktlinjer i Europa.

Dessutom kommer två paneldiskussioner hållas med representanter från patientorganisationer, professionsförbund, läkare, och myndigheter. Diskussionerna kommer att fokusera på de etiska, regulatoriska och policymässiga krav som krävs för att integrera ny screeningteknik och innovativa precisionsmedicinska behandlingar i hälso- och sjukvårdssystemet.

– Tillsammans med våra ASSET-partners och Sanofi är vi glada över att vidga samtalet om hur tidig diagnos och innovativa tillvägagångssätt inom precisionsmedicin kan förändra vården av typ 1-diabetes, säger Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical. Genom att arbeta tillsammans kan vi driva de förändringar som krävs för att göra tidig diagnos och precisionsbehandling av typ 1-diabetes till verklighet.

För mer information och för att registrera dig för evenemanget, besök https://leadinghealthcare.se/kalendern/framtidens-screening-konferens/.

Om ASSET

Innovationsmiljön ASSET (AI for Sustainable Prevention of Autoimmunity in the Society) är ett samarbete mellan industri och hälso- och sjukvård som inkluderar MainlyAI, Lunds universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset i Örebro, Nationella Diabetesregistret, Leading Health Care Foundation och Diamyd Medical, projektkoordinator. Projektet startade i september 2021, pågår i fem år och finansieras av den svenska innovationsmyndigheten VINNOVA.

ASSET har tre huvudmål: Förutspå, Förebygga och Implementera.

Förutsäga: utvärdera nya algoritmer baserade på artificiell intelligens (AI) för att kunna bedöma den individuella risken att utveckla typ 1-diabetes (T1D) och sannolikheten för att svara på olika behandlingar. Data från kohortstudier som TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young), från Diamyd Medicals kliniska prövningar med Diamyd® och från det Nationella Diabetes Registret kommer att utgöra det initiala träningsdatasetet för algoritmen. Typ 1-diabetes kommer att utgöra pilotprojektet för programmet, men målet är att utöka funktionaliteten till andra indikationer, inklusive andra autoimmuna sjukdomar som är starkt kopplade till typ 1-diabetes såsom celiaki (glutenintolerans) och autoimmun tyreoidit (inflammatorisk sjukdom i sköldkörteln).

Förebygga: ASSET syftar till att vara en plattform för klinisk utveckling, med en pågående pilotstudie som testar en precisionsmedicinsk metod för T1D i tidig fas.

Genomföra: ASSET kommer att studera organisatoriska, ekonomiska och juridiska förutsättningar och konsekvenser av att tillämpa precisionshälsolösningar i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet. Målet är att proaktivt hantera hinder som kan bromsa implementeringen och spridningen av innovationerna i hälso- och sjukvårdssystemet.

Hemsida: https://www.asset.healthcare.se

Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel med precisionsmedicinsk inriktning för förebyggande och behandling av typ 1-diabetes och LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Diamyd® är en antigenspecifik immunomodulerande behandling för bevarande av kroppens insulinproduktion som har Orphan Drug Designation (särläkemedelsstatus) i USA och som beviljats så kallad Fast Track Designation av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av Steg 1, 2 och 3 typ 1-diabetes. DIAGNODE-3, en bekräftande och registreringsgrundande fas 3-studie, rekryterar nu aktivt patienter med nydebuterad typ 1-diabetes vid 60 kliniker i åtta europeiska länder och i USA. En större metastudie samt Bolagets prospektiva europeiska fas 2b-studie, där Diamyd® administrerats direkt i en ytlig lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydebuterad typ 1- diabetes, har visat statistiskt signifikant effekt i en stor genetiskt fördefinierad patientgrupp i att bevara egen insulinproduktion. DIAGNODE-3 studien rekryterar endast denna patientgrupp som bär på den gemensamma gentyp som kallas för HLA DR3-DQ2 som utgör cirka 40% av patienter med typ 1-diabetes i Europa och USA. Injektioner i en ytlig lymfkörtel kan utföras på några minuter och är avsedda att optimera immunsvaret. En anläggning inrättas i Umeå för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd®. Diamyd Medical utvecklar även det GABA-baserade prövningsläkemedlet Remygen® som en komponent i behandlingen av metabola sjukdomar. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB och i artificiell intelligensföretaget MainlyAI AB.

Diamyd Medicals B-aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DMYD B. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.

För ytterligare information, kontakta:
Ulf Hannelius, vd
Tel: +46 736 35 42 41
E-post: 
ulf.hannelius@diamyd.com

Diamyd Medical AB (publ)
Box 7349, SE-103 90 Stockholm, Sverige. Tel: +46 8 661 00 26
E-post: info@diamyd.com Org. nr: 556242–3797 Hemsida: 
https://www.diamyd.com

Informationen lämnades av kontaktpersonen ovan för offentliggörande den 15 november 2024, 09.55 CET.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Hamlet BioPharmas styrelse har idag beslutat om en riktad nyemission av B-aktier om drygt 26 miljoner kronor

Published

on

By

Hamlet BioPharma AB (”Hamlet BioPharma” eller ”Bolaget”), ett innovativt läkemedelsbolag som utvecklar nya terapier mot cancer och infektioner, meddelar idag att Bolagets styrelse med stöd av bemyndigande från årsstämman 2024 har beslutat om en riktad nyemission av högst 9 922 225 B-aktier till 15 externa investerare, motsvarande högst 26 790 008 kronor (den ”Riktade Emissionen”). Teckningskursen i den Riktade Emissionen har bestämts till 2,70 kronor per aktie, vilket motsvarar 9 procents rabatt jämfört med det genomsnittliga volymvägda priset för Bolagets aktie från den 20 november 2024 till och med den 3 december 2024. Bolaget har erhållit bindande teckningsåtaganden från samtliga externa investerare. Genom den Riktade Emissionen tillförs Hamlet BioPharma drygt 26 miljoner kronor före avdrag för transaktionskostnader, vilka beräknas bli låga då Bolaget genomför den Riktade Emissionen på egna meriter. De externa investerarna i den Riktade Emissionen utgörs av totalt 15 privata investerare och family offices.

 

Den Riktade Emissionen genomförs med stöd av bemyndigande från årsstämman den 21 november 2024. Teckningskursen i den Riktade Emissionen har bestämts till 2,70 kronor per aktie och har fastställts av styrelsen. Aktierna har riktats till bl.a. Gramsh Gashi med bolag, JEQ Capital, Östen Carlsson och ytterligare tolv privatinvesterare och family offices. Det är styrelsens bedömning att teckningskursen, som motsvarar cirka 9 procents rabatt mot det genomsnittliga volymvägda priset för Bolagets aktie på Spotlight Stock Market under perioden 20 november 2024 – 3 december 2024, är marknadsmässig i förhållande till Bolagets aktiekurs samt Bolagets kapitalbehov. Kapitalanskaffningen är kostnadseffektiv för Bolaget eftersom Bolaget genomför kapitalanskaffningen på egna meriter.

 

Bakgrund och motiv

Genom den Riktade Emissionen tillförs Hamlet BioPharma 26 790 008 kronor före avdrag för transaktionskostnader. Anledningen till att den Riktade Emissionen genomförs är i första hand för att finansiera Hamlet BioPharmas kommersialiseringsplan, vilken inkluderar investeringar för att etablera kommersiella samarbeten och att fortsätta investera i kliniska studier framförallt för de tre läkemedelskandidaterna som har dokumenterade lyckade fas II studier, dvs. 

       Alpha1H – behandling av cancer i urinblåsan,

       Immunterapi som alternativ till antibiotikabehandling av återkommande urinvägsinfektioner, samt

       Immunterapi mot svåra smärttillstånd – behandling av svår smärta i urinblåsan.

 

Catharina Svanborg, ordförande, kommenterar:

” Nu sätter vi full fokus på läkemedelsutveckling. Vi har tre läkemedelskandidater som har lyckade fas II studier och tillsammans femton projekt i portföljen. Vi är oerhört tacksamma för stödet från investerarna.” 

 

Martin Erixon, VD, kommenterar:

”Vi genomför en riktad nyemission för att finansiera Hamlet BioPharmas kommersialiseringsplan vilken inkluderar investeringar för att etablera kommersiella samarbeten.”

 

Jakob Testad, CFO, kommenterar:

”Vi är inne i en spännande fas och nu är vi finansiellt starkare. Den riktade nyemissionen skapar förutsättningar för fortsatt kommersialisering av vårt svenska läkemedelsbolag.”

Avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt

Den Riktade Emissionen genomförs med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.

Inför den Riktade Emissionen har styrelsen gjort en samlad bedömning och noga övervägt möjligheten att ta in kapital genom en nyemission med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare. Styrelsen anser att skälen till att avvika från aktieägarnas företrädesrätt är (i) att diversifiera och förstärka Bolagets aktieägarbas med family office investerare i syfte att stärka likviditeten i Bolagets aktie, (ii) att en företrädesemission skulle ta längre tid att genomföra vilket, särskilt under rådande marknadsläge, skulle medföra en exponering mot potentiell marknadsvolatilitet, samt (iii) att genomförandet av en riktad nyemission kan ske till en lägre kostnad och med mindre komplexitet än en företrädesemission, i synnerhet eftersom Bolaget genomför kapitalanskaffningen på egna meriter.

 

Mot bakgrund av ovanstående har styrelsen gjort bedömningen att en riktad nyemission av B-aktier, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, är det mest fördelaktiga alternativet för Bolaget att genomföra kapitalanskaffningen.

 

Antal aktier och aktiekapital

Den Riktade Emissionen ökar antalet B-aktier i Bolaget med högst 9 922 225 B-aktier till högst 137 719 967 B-aktier, och aktiekapitalet med högst 99 222,25 kronor till högst 1 776 851,27 kronor. Den Riktade Emissionen medför en utspädning för befintliga ägare om högst cirka 5,6 procent av antalet aktier och röster i Bolaget, baserat på det totala antalet aktier och röster i Bolaget efter den Riktade Emissionen.

 

Rådgivare

 

Advokatfirman Delphi har anlitats som legal rådgivare till Bolaget i samband med den Riktade Emissionen.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

 

Catharina Svanborg, styrelseordförande Hamlet BioPharma AB

Telefon: +46-709 42 65 49

 

Martin Erixon, CEO Hamlet BioPharma AB

Telefon: +46-733 00 43 77

 

E-post:

 

info@hamletbiopharma.com

 

Denna information är sådan information som Hamlet BioPharma AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande, genom ovan angivna kontaktpersoners försorg, den 2024-12-03 21:30 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 03.12.2024

Published

on

By

Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
03.12.2024 kl. 22.30 EET

Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 03.12.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:

Handelsplats (MIC-kod)

Antal aktier

Viktad snittkurs/aktie, euro*, **

Kostnad, euro*, **

XHEL

140 083

10,88

1 524 733,41

XSTO

110 624

10,89

1 204 822,11

XCSE

27 341

10,89

297 639,59

Summa

278 048

10,89

3 027 195,12

* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,5595 och DKK till EUR 7,4587
** Avrundat till två decimaler

Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.

Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 4 022 488 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.

Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.

För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE

För ytterligare information:

Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Aspa Bruk beställer rekordstor AxoPur[®] anläggning för rening av processvatten

Published

on

By

Aspa Bruk har ingått ett avtal med Axolots partnerbolag Mellifiq om installation av en komplett AxoPur® anläggning för rening av utgående processvatten från massabruket i Olshammar. För Axolot Solutions Holding AB beräknas detta innebära intäkter om ca SEK 11 miljoner varav större delen förväntas infalla under 2025.

Aspa Bruk har under flera år utrett hur man ska kunna uppfylla EU’s så kallade BAT regler (Best Available Technology) för utsläpp av fosfor och suspenderade ämnen i samråd med Länsstyrelsens miljöenhet, något som man i dagsläget inte fullt ut klarar med nuvarande rening. Aspa bruk har beviljats en dispens med avseende på utsläppskraven till utgången av 2025. Av denna anledning och efter utvärdering av olika tekniker har man nu beslutat att investera i och upphandlat en komplett AxoPur® reningsanläggning som ska tas i drift under december 2025. Leveranskontraktet ingås mellan Aspa och Mellifiq som kommer att stå för leveransen. Axolot levererar reaktorerna till projektet och erhåller även en royalty från Mellifiq motsvarande 3.5% på ordervärdet, sammantaget beräknas detta ge Axolot en direkt intäkt om cirka SEK 11 miljoner kronor. Eftersom reaktorerna förbrukas under drift kommer projektet även innebära återkommande intäkter framöver.

AxoPur® är en unik reningsteknik baserad på så kallad elektrokoagulation, en metod som innebär att man renar vattnet i en elektrolytisk reaktor varför man inte behöver använda fällningskemikaler för reningsprocessen. Vidare kan det restslam som bildas recirkuleras i processen i stället för att som idag gå till deponi eller extern destruktion. Reningsanläggningen som nu ska installeras får en initial kapacitet på 640 m3/h och är den absolut största AxoPur® anläggning som byggts. Vidare är anläggningen förberedd för en kapacitetsexpansion om bruket i framtiden vill utöka sin produktion av pappersmassa.

Aspa Bruk, som tillverkar cirka 180.000 ton avsalumassa per år, ingår sedan 1 november 2024 som en del av Sweden Timber koncernen där även Hylte bruk ingår. Produkterna som tillverkas i Aspa bruk används för tillverkning av olika sorters specialpapper. Brukets geografiska placering vid miljökänsliga Vättern innebär höga krav avseende miljöpåverkan och utsläpp varför bruket kontinuerligt genomfört investeringar för att reducera påverkan på miljön. Detta till trots så har bruket fram till nu inte fullt ut lyckats reducera utsläppen av fosfor och suspenderade ämnen ner till de hårt satta BAT-AEL kraven som gäller inom EU. Aspa Bruk har under flera år arbetat tillsammans med Axolot för att finna en optimal lösning. Detta har nu resulterat i den avtalade leveransen av en AxoPur® anläggning som blir den största elektrokoagulationsenhet som hittills byggts i Europa. AxoPur anläggningen möjliggör inte bara att man kan innehålla BAT villkoren för suspenderade ämnen och fosfor, som en sidoeffekt kommer även organiska ämnen uppmätta som TOC att minska drastiskt. Affären har möjliggjorts av det nyetablerade samarbetet mellan Axolot och partnerbolaget Mellifiq som tillsammans kan erbjuda en lösning som uppfyller alla de krav som kunden ställer.

”Det känns helt fantastiskt att vi nu fått Aspa’s förtroende att leverera ett komplett AxoPur® system. Vi har arbetat tillsammans med bruket under flera år för att ta fram en riktigt effektiv lösning som jag tror kommer att sätta en ny standard inom skogsindustrin där kraven på att minimera miljöpåverkan idag är en helt central överlevnadsfaktor” säger Lennart Hagelqvist, projektansvarig i Axolot.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anders Lundin, VD Axolot Solutions Holding AB, tel: 070 323 11 06, mejl: anders.lundin@axolotsolutions.com

Denna information är sådan information som Axolot Solutions Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 3 december 2024 kl 21:10 CET.

Om Axolot Solutions

Axolot Solutions Holding AB är ett svenskt miljöteknikföretag som säljer system och lösningar för industriell och publik vattenrening baserade på bolagets unika och egenutvecklade AxoPur® teknik. AxoPur® är en kostnadseffektiv bredspektrumrening för komplexa förorenade vatten som inte kräver tillsats av fällningskemikalier och som möjliggör en ökad recirkulation och återanvändning av processvatten. Detta innebär en minimal belastning på miljön. Bolaget arbetar internationellt genom nära samarbeten med lokala och regionala väletablerade partners. I Sverige och Norge säljer bolaget sina produkter och lösningar genom intressebolaget Mellifiq. Mer information om verksamheten finns på www.axolotsolutions.com.

Axolot Solutions Holding AB har sitt huvudkontor i Helsingborg och bolagets aktie (ticker: Axolot) är listad på Nasdaq First North Growth Market, Stockholm, sedan den 21 november 2018. FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.