Tanalys

Konstverket Sigtunapelaren återinvigs på Stockholm Arlanda Airport

Konstverket som i över tre decennier prydde Terminal 4 på Arlanda har restaurerats och nu återinvigts. Resenärer som passerar den nybyggda delen av Terminal 5 och den nya Marknadsplatsen har svårt att missa den fem meter höga pelaren som berättar om värdkommunen Sigtunas minst sagt mångåriga tradition som mötesplats allt sedan vikingatiden.

Den framlidne konstnären Anders Åberg representerades under återinvigningen fredagen den 15 mars av sin son Pål Åberg och Andreas Brännlund, representant för Mannaminne, kulturcentret som Anders Åberg och hans fru Barbro byggde upp på Höga Kusten.

– Det är väldigt roligt att Sigtunapelaren nu åter pryder vår flygplats. Det är ett konstverk med historisk betydelse och många minns den från sin tidigare placering i Terminal 4, säger Karl Eklund, flygplatschef Stockholm Arlanda Airport på Swedavia.

– Konst på flygplatsen är ett viktigt komplement till de funktionella och kommersiella delarna som utgör basen i en flygplats. Konstverken en del av en inspirerande atmosfär och en helhetsupplevelse, fortsätter Karl Eklund. 

Sigtunapelaren har prytt Arlandas Terminal 4 sedan 1983 då den terminalen var ny och blev där en naturlig mötespunkt. När Terminal 4 skulle byggas om för drygt 10 år sedan fick Sigtunapelaren monteras ned för att ge plats för ett nytt bagageband. Den har därefter legat nedpackad fram till 2023 då den monterades upp och restaurerades under tre månaders tid.

– När jag blev ansvarig för konsten på Arlanda 2017 var den förste som ringde mig Anders Åberg som undrade när vi skulle sätta upp Sigtunapelaren igen. När jag ett par år senare involverades i att utforma inredningen av de operationella delarna av den nya Marknadsplatsen och tillbyggnaden med glasfasad ut mot rullbanorna, så visste jag precis var Sigtunapelaren skulle stå, berättar Eleonor Redtzer, Swedavia, som höll i invigningsceremonin.

– Det har varit stora insatser som har gjorts, berättar Eleonor Redtzer vidare, vi har sågat genom väggar för att få in konstverket.

– Detta är byggnadskonst av hög klass, alla delar jackar i varandra som ett pussel, men vi har inte haft någon ritning utan vi har behövt pröva oss fram för att få alla delar att hamna rätt, säger Peter Ahlvik, montör på MBH Aviation Services, som arbetade med både ned- och återmonteringen av Sigtunapelaren.

Konstverket berättar, i likhet med andra av konstnärens verk, en historia. I detta fall gestaltas Sigtunas utveckling med fokus på kommunens långa tradition som mötesplats tack vare allt från vikingatidens farleder till tågrälsens utbyggnad. Flygplatsens stora betydelse för kommunen symboliseras av det tidigare flygledartornet på Arlanda som pryder pelarens topp. Alla kyrkor och byggnader som återges i den fem meter höga skulpturen finns i verkligheten i Sigtuna kommun.

– Anders Åberg hade en otrolig känsla för patina, motiven som Sigtunapelaren består av sågades ut med bandsåg. Anders Åberg arbetade mycket hårt och lämnade en enorm konstsamling efter sig, säger Andreas Brännlund från kulturcentret Mannaminne.

Anders Åbergs konst på Arlanda
På Stockholm Arlanda Airport finns 80 olika konstverk, varav tre av konstnären Anders Åberg. Förutom den ikoniska Sigtunapelaren, kanske det enda av Åbergs konstverk i pelarformat, står Åberg för väggtavlan Sigtuna kommun i avgångshallen på Terminal 5 och flygplanet Fantasiresan i SkyCity.

Förutom konstverken på Arlanda har Anders Åberg smyckat ut Solna centrums tunnelbanestation med målningar och träskulpturer och är representerad vid bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Västerås konstmuseum och Göteborgs konstmuseum.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se

Exit mobile version