Tanalys

Krafttag mot försäljning av lustgas

Försäljning och användning av lustgas har ökat kraftigt sedan 2020 och eftersom gasen inte är narkotikaklassad i Sverige sker försäljning på många platser i Stockholm på öppen gata. Det utbredda användandet av lustgas leder till otrygghet, ordningsstörningar och brottslighet. Den rödgröna majoriteten i Stockholms stad gör en stor satsning på det lokala trygghetsarbetet och som ett led i det arbetet inför vi nu en ändring i de lokala ordningsföreskrifterna. I praktiken ger det polisen rätt att ingripa mot försäljning av lustgas på delar av Södermalm och bedöms leda till minskad risk för att bli utsatt för brott och ökad trygghet i området.

En ökad försäljning och ett ökat missbruk av lustgas vid Medborgarplatsen med omnejd är ett välkänt problem. Att använda lustgas kan bland annat leda till akut syrebrist som gör att personen, som många gånger är ungdomar och unga vuxna, svimmar och förlorar medvetandet. Upprepad och långvarig användning kan i vissa fall medföra skador på nervsystemet som kan leda till psykoser.

Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige, försäljning av gasen är inte förbjudet och idag saknar polisen möjlighet att ingripa mot försäljning av lustgas i området runt Medborgarplatsen, Björns Trädgård, Fatbursparken och runt Mariatorget. Något som polisen efterfrågat och som den rödgröna majoriteten i Stockholms stad nu ändrar på.

 Alla stockholmare ska kunna känna sig trygga i alla delar av staden. Vi vill därför ge polisen möjlighet att ingripa mot försäljning av lustgas i det berörda området på Södermalm. Genom att utöka tillståndsplikten kommer det att leda till en ökad trygghet och ett minskat antal brott kopplat till bruk och försäljning av lustgas i området, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

I de allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun regleras vad som är tillåtet att göra på offentliga platser inom kommunen. Det kan till exempel handla om var det är alkoholförbud eller var man måste hålla sin hund kopplad. Men det handlar också om tillfällig försäljning, som till exempel gatuförsäljning som tar offentlig plats i anspråk endast tillfälligt och som därför inte kräver tillstånd. Nu ändras de lokala ordningsföreskrifterna och den tillfälliga försäljningen i området kommer att kräva tillstånd från Polismyndigheten.

Beslutet om ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter och en utökning av tillståndsplikt för tillfällig försäljning på Medborgarplatsen, Björns Trädgård, Fatbursparken och Mariatorget fattas på kommunfullmäktiges sammanträde den 20 mars 2023.

Presskontakt: Kajsa Loord, kajsa.loord@stockholm.se, 076-122 92 47

Taggar:

Exit mobile version