Tanalys

Kungl. Örlogsmannasällskapet och Kungl Krigsvetenskapsakademien lanserar skriften ”En svensk marin i Nato”

Onsdag den 24 maj i Göteborg lanserades skriften och rapporten ”En svensk marin i Nato” av ledamöterna Per Edling och Fredrik Hesselman. Rapporten är ett samarbete mellan Sveriges två militärvetenskapliga akademier Kungl. Örlogsmannasällskapet och Kungl Krigsvetenskapsakademien.

Syftet och motivet till skriften är det förändrade utrikespolitiska läget som påverkar svensk säkerhetspolitik.

De två militärvetenskapliga akademierna med valspråken ”förstånd och styrka” respektive ”fäderneslandet försvar – mod och kunskaper” och dess ledamöter ger sammantaget kunskap, erfarenhet och analyskraft att diskutera operationer och taktik vid olika militärstrategiska förutsättningar. Det samlade arbetet med många ingångsvärden och analys har lett till ett framåtlutat förslag, ”En svensk marin i Nato”, om en marin till skydd för och främjandet av svenska och allierade intressen – hemma och borta. Arbetet med skriften har genomförts under akademiernas löpande sammanträden och vid fokuserade seminarier under året.

– Jag vill tacka alla som bidragit till att skriften nu är klar, i synnerhet ledamöterna Per Edling och Fredrik Hesselman, väl utfört arbete i andan av akademiernas syfte och uppgift. Skriften kommer fortsatt leda till samtal, diskussioner och arbete för Sveriges bästa, säger konteramiral (PA) Anders Grenstad, ordförande för Kungl. Örlogsmannasällskapet.

När Sverige och Finland går från att vara alliansfria till allierade förändras de militärgeografiska förutsättningarna.

Min bedömning är att vi står inför tre stora utmaningar: öppet aggressiva motståndare, ett större operationsområde och ett medlemskap i en försvarsallians. För att lyckas möta de krav som ställs måste vi göra en rejäl mental omställning, inte bara i Försvarsmakten utan i hela det svenska samhället, säger Per Edling, ledamot av Kungl. Örlogsmannasällskapet och Kungl Krigsvetenskapsakademien.

Syftet med artikeln har varit att beskriva hur den svenska marinen skulle kunna utvecklas för att möta de krav som ställs av öppet aggressiva motståndare, av ett större operationsområde och att vara en del av en försvarsallians.

– Den svenska marinen är beredd att bli en effektiv del av sjöstridskrafterna i Nato. Visserligen en ansträngande uppgift men både flottan och amfibieförbanden har många års erfarenhet av internationell samverkan, säger Fredrik Hesselman, ledamot av Kungl. Örlogsmannasällskapet.

Skriften kommer att publiceras via akademierna och kan via förfrågan beställas.

För ytterligare information, bilder och koordination:

Mårten Granberg, ledamot, Kungl. Örlogsmannasällskapet, E-post: marten.granberg@koms.se

Besök även: www.koms.se alt. följ oss på Twitter @orlogsman

Exit mobile version