Lärare anser att skolans arbete för att öka barns och ungas trygghet på nätet är viktigt. Samtidigt svarar en majoritet av pedagogerna ”nej” på frågan om det pratas tillräckligt mycket om ämnet i skolan. Det visar en undersökning gjord av Telenor Sverige. För att tackla kunskapsluckan har nytt skolmaterial tagits fram tillsammans med Plan International Sverige. Materialet lyfter utmaningar barn möter på nätet och ger förslag på hur skolan kan arbeta för att hantera dessa – med syfte att stärka barns och ungas trygghet online.
Undersökningen genomfördes under maj 2023 bland över 200 lärare från förskoleklass till gymnasiet runt om i Sverige. Av de tillfrågade lärarna ansåg 85 procent att skolans arbete för att öka barns och ungas trygghet på nätet är ”mycket viktigt”. Samtidigt svarade 67 procent ”nej” på frågan om de tycker att det pratas tillräckligt om ämnet i skolan. Den främsta anledningen som uppgavs var en kombination av tidsbrist och otillräcklig kunskap.
– Undersökningen visar att det finns en stark vilja bland lärare att prata mer om trygghet på nätet, men det är tydligt att det finns ett behov av mer tid och fler verktyg för att det ska vara möjligt. Uppkoppling är kärnan i vår verksamhet och det är viktigt för oss att bidra med kunskap och stöd där det behövs. Vi ser därför att det finns utrymme för oss att bidra med skolmaterial och verktyg på temat trygghet på nätet, säger Kent Lindblom, ansvarig för social hållbarhet på Telenor Sverige.
Telenor distribuerar sedan tidigare frågekortlekar till skolor som lärare kan beställa kostnadsfritt. Kortleken har tagits fram inom Telenors initiativ Nätprat, som fokuserar på att stärka dialogen om nätet. Undersökningen riktades mot lärare som hade beställt frågekortleken för att ta reda på hur den faktiskt användes och för att se över eventuella behov och möjlig utveckling. Samtidigt inhämtades insikter för framtida satsningar.
Mer än en fluga – lärarhandledning som ska fylla kunskapsluckor
Nyligen lanserade Plan International Sverige skolmaterial under namnet ”Mer än en fluga – lärarhandledning om barn och ungas trygghet på nätet”, med stöd av Telenor Sverige. Syftet med det nya materialet är att fylla några av de uppmärksammade kunskapsluckorna.
– Barns rättigheter gäller även på internet. Barn har rätt att få leva och utvecklas i trygghet, skyddas från våld, inte bli diskriminerade, få tillgång till information och ha ett skyddat privatliv. Samarbetet med Telenor är därför jätteviktigt för att se till att lärare i Sverige får verktygen de behöver för att säkerställa att barn och unga får kunskap om vilka rättigheter de har och hur de kan skydda sig, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.
Skolmaterialet riktar sig till mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Övningarna kan appliceras på flera ämnesområden och användas av olika ämneslärare. Materialet uppmuntrar till reflektion och dialog och tillgodoser olika inlärningsmodeller såsom att läsa, skriva, diskutera och analysera. Det går att ladda ner det kostnadsfritt på plansverige.org och lektion.se. Materialet har snabbt blivit populärt, på utbudet.se har lärare beställt närmare 800 upplagor på bara tre veckor.
– Vårt samarbete med Plan International Sverige inleddes i våras och det är väldigt spännande att se att vi redan är i full gång med att göra verklighet av våra initiativ. Jag ser fram emot att fortsätta undersöka och utveckla hur vi kan stötta skolor i deras viktiga arbete för ett tryggare internet, säger Kent Lindblom.
Om Telenor Sverige och Plan International Sveriges samarbete
Plan International är en av världens största och äldsta barnrättsorganisationer. De jobbar för och med barn för att se till att deras rättigheter tillgodoses – även på internet. Målet med samarbetet är att öka barns och ungas trygghet online. Partnerskapet kommer att fokusera på initiativ som ökar medvetenhet och stärker barn och ungas digitala färdigheter.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av KKM-gruppen på uppdrag av Telenor Sverige i maj 2023 med 207 respondenter.