Tanalys

LINNEA 19 ÅR FRÅN MANTORP TESTAR LÄRARYRKET I FRANKRIKE

ti, okt 17, 2017 12:04 CET

Linnea Johansson från Mantorp i Östergötland är 19 år gammal och har bokstavligen gått direkt från skolbänken till katedern. På ungdoms- och kulturcentret i den lilla byn Graulhet utanför Toulouse i södra Frankrike har den europeiska solidaritetskåren gjort henne till lärare i engelska och spanska.

Ungdoms- och kulturhuset uppgift är att motverka social utslagning och främlingsfientlighet samt främja respekt, tolerans och mångfald.

Varför ville då Linnea komma just hit?

– En väldigt uppenbar anledning är att jag vill hjälpa till, svarar hon. Jag hjälper ungdomar som inte har några andra aktiviteter. Jag tycker det är härligt med det internationella. Och så gjorde jag det också för att lära mig franska.

Ja, Linnea har gett sig iväg till Frankrike för att frivilligjobba utan att ha mer än gymnasiets nybörjarfranska i bagaget.

– Men det går snabbt framåt. Redan efter tre veckor här förstår jag det mesta, säger Linnea, som har nästan ett helt år kvar av sin tid i Graulhet.

Och bland alla språken har Linnea också fått chansen att lära ut sitt eget:

– En kille härifrån har blivit antagen för frivilligarbete i Sverige. Och nu håller jag på att lära honom svenska, berättar hon.

Eleverna på skolan är i åldrarna 15-60. Alla är från Frankrike. Språkundervisningen är populär. Kanske för att det inte finns så mycket att göra i den lilla byn. Och så är det billigt – knappt tusen kronor om året i svenska kronor räknat.

Livet i Graulhet präglas av oregelbundna arbetsdagar med mycket jobb. Hon tycker att hon klarar sig bra på fickpengarna – 500 euro i månaden.

Just bristen på nöjesliv i den lilla byn ger fördel till aktiviteterna i ungdoms- och kulturhuset. Men där finns det så att det räcker till och blir över för att fylla Linneas fritid.

– Jag dansar salsa och modern jazzdans. Jag går på en konstkurs och så håller jag på med yoga, berättar Linnea. Och så pluggar jag förstås franska.

Den framtid Linnea tänker sig verkar ändå till en början inte bli särskilt europeisk. Drömmen är att fortsätta ut i världen till Nya Zeeland och Island.

Det riktiga framtidsmålet är ett helt annat. Linnea Johansson vill bli författare. Och hon är mer än på god väg.

– Jag har skrivit en bok som kommer ut i höst. Den heter ”En ny värld” och handlar om en grupp ungdomar som utsätts för experiment av regeringen. Så småningom gör de uppror och ansluter sig till rebellerna, berättar hon.

Så dagarna i Graulhet fylls också av att hämta nya tankar till nytt skrivande.

– Det är en väldig inspirerande miljö här säger hon. Naturen är annorlunda liksom kulturen och människorna.

—————————————————————————-

FAKTA: SOLIDARITETSKÅREN

  • Frivilligt arbete i allt från idrott och kultur till katastrofinsatser under högst ett år för dig mellan 17 och 30 år.
  • Ersättningen består av mat, boende, fickpengar, resa och försäkringar.
  • I september i år fanns 36000 ”solidaritetsarbetare” registrerade i EU:s databas. Av dessa var 446 svenskar.

Mer information
:
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/spotlight-on-the-european-solidarity-corps-factsheet-december2016.pdf

——————————————————————————–

Presskontakt
:

Therese Domisch

EU-kommissionen

therese.domisch@ec.europa.eu

Exit mobile version