Tanalys

LKAB tar nästa steg i sin satsning på kritiska mineral

LKAB:s styrelse har fattat ett investeringsbeslut om att etablera ett forsknings- och utvecklingscenter och en demonstrationsanläggning för förädling av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Luleå. Investeringen på cirka 0,8 miljarder kronor markerar ett viktigt steg i LKAB:s pågående omställning och satsning på utvinning av kritiska mineral.

– Detta är en viktig milstolpe för LKAB i vår ambition att bredda vår affär med kritiska mineral. Investeringsbeslutet bygger vidare på vårt stegvisa tillvägagångssätt i genomförandet av vår omställning, där vi fattar välgrundade beslut längs vägen. Demonstrationsanläggningen kommer att ge oss förädlingskapacitet i mindre skala, samtidigt som den tillför viktiga insikter inför kommande investeringar. Beslutet tar oss ytterligare ett steg närmare att kunna öka Europas självförsörjning av kritiska mineral som är avgörande för elektrifiering och klimatomställning, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

Demonstrationsanläggningen planeras vara i drift i slutet av 2026 och kommer att vidareutveckla processen för att använda materialflöden från LKAB:s järnmalmsproduktion i Gällivare, resurser som hittills lagts på hög som gruvavfall. I anläggningen kommer LKAB att kunna säkerställa processen för att i framtiden kunna producera och förse marknaden med tre produkter: fosfor, som används i mineralgödsel, sällsynta jordartsmetaller för elbilar, vindkraftverk, försvarsindustrin och elektronik, samt rent gips.

Dessutom kommer anläggningen att fungera som ett forsknings- och utvecklingscenter, vilket ger möjlighet att testa och utforska framtida potentiella källor för förädling av mineral. Detta blir en nyckel i arbetet framåt med att få fram underlag och fatta nödvändiga beslut för den planerade uppskalningen av produktionen och etableringen av en fullskalig industripark i Luleå.

– Framför allt är anläggningen ett viktigt steg för att verifiera vår metod att utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor från det som idag ses som gruvavfall. Genom att utvinna kritiska mineral så använder vi mer av det material som vi redan bryter. Detta skulle kunna ha stor bäring för vår framtida konkurrenskraft när vi planerar att expandera våra gruvor. På så sätt blir vi bättre rustade i våra planer att skala upp produktionen, både vad gäller vår järnmalmsproduktion och för att kunna leverera dessa viktiga och kritiska mineral till den europeiska marknaden, säger Jan Moström.

I slutet av 2023 uppgick LKAB:s mineraltillgångar av REE-oxider (Rare Earth Oxides) i den nya fyndigheten i Kiruna till cirka 1,7 miljoner ton in situ, vilket gör den till en av Europas största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller. Fyndigheten är i grunden en järnmalmsfyndighet med höga halter av både fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Investeringen i forsknings- och utvecklingscentret i anläggningen möjliggör fortsatt vidareutveckling av tekniken för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller även från denna och andra potentiella mineraliseringar.

– Eftersom processerna skiljer sig en del beroende på vilken källa vi använder så behöver vi fokusera på forskning och utveckling. Det innebär att investeringen inte bara har ett demonstrationssyfte, utan även möjliggör kontinuerlig forskning inom sällsynta jordartsmetaller, fosfor och andra mineral som vi vill bearbeta. Därmed kan vi fortsätta utforska den stora expansionspotential vi ser i en av Europas största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller. Det är ett avgörande steg för att kunna fatta de beslut som krävs för att möjliggöra en uppskalning för produktionen av kritiska mineral, säger Darren Wilson, direktör affärsområde Specialprodukter, LKAB.

Bakgrund:                                                               

LKAB planerar att börja utvinna kritiska mineral från den befintliga järnmalmsgruvan i Gällivare genom att etablera ett nytt förädlingsverk för apatit. Apatitkoncentratet från Gällivare transporteras sedan till den planerade industriparken och fullskaliga anläggningen i Luleå. Här planerar LKAB att producera sällsynta jordartsmetallsoxider, fosforsyra för produktion av mineralgödsel till jordbruket och gips. Allt genom att ta vara på flöden från järnmalmsproduktionen i Gällivare som idag inte tas till vara och blir till avfall.

EU klassificerar råvaror som kritiska på grund av det stora importberoendet och den stora betydelsen de har för vår ekonomi och den gröna omställningen. Detta inkluderar fosfor och sällsynta jordartsmetaller.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta

Mikko Viitala, presskontakt LKAB
tel: 070 309 8163, mail: mikko.viitala@lkab.com

Pressjour: +46 771 76 00 10, redaktion@lkab.com

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av närmare 5200 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 43 miljarder kronor år 2023. lkab.com

Taggar:

Exit mobile version