– Sommaren brukar ju karaktäriseras av nyhetstorka och stillsamma marknader. Men i år har det varit allt annat än stiltje med viktiga ekonomiska, politiska och finansiella rörelser, säger Marcus Svedberg och fortsätter:
– Det handlar inte om ett radikalt nytt makroläge – vi håller kvar vid vårt basscenario – men det lägger grunden för vad som sannolikt kommer bli en mycket händelserik höst.
På det ekonomiska området handlar det framför allt om att risken för en amerikansk recession har ökat. Även fast tillväxten i andra kvartalet var högre än väntat har marknaden tagit mer fasta på att senaste siffrorna över antalet nyskapade jobb var låga och dessutom lägre än väntat. I Sverige och Kina förvånande tillväxten på nedsidan i andra kvartalet medan den var låg men något över förväntan i Eurozonen.
Samtidigt är det fler som anser att inflationen nu kan anses vara besegrad. I Sverige var utfallet i juni förvånansvärt lågt – KPIF mattades från 2,3 procent till 1,3 procent – och vår retoriska fråga innan sommaren om inflationen kan bli för låg ser mer sannolik ut. Även i USA verkar det nu som inflationen till slut ser att vara under kontroll. Ekonomerna på Brookings anser att sommarens utveckling varit en ”gamechanger” och junirapporten visar att underliggande inflationen nu ligger kring två procent. Det här gör att förväntningarna ökar på fler och större räntesänkningar under hösten i såväl Sverige som USA. Att Japan i det här läget höjer räntan, även om det inte var helt oväntat och bara till 0,25 procent, och minskar stimulanserna skapar oro. Det är också högsta räntenivån i Japan på 15 år och ett tecken på att inflationen är en utmaning även i Japan.
Samtidigt har utvecklingen i Mellanöstern förvärrats ytterligare och risken för ett utvidgat krig har ökat. Den geopolitiska riskpremien var redan hög på grund av de pågående konflikterna i Ukraina och Gaza samt den mer ekonomiska och handelsrelaterade konflikten mellan USA och EU å ena sidan och Kina å andra sidan. Inga genombrott eller förbättringar har skett under sommaren utan lösningarna känns om något ännu mer avlägsna. Även om den geopolitiska utvecklingen inte är huvudorsaken till börsturbulensen finns det anledning att tro att den förstärker den.
Dessutom har förutsättningarna för det amerikanska presidentvalet ändrats radikalt under sommaren i och med mordförsöket på Trump och Bidens avhopp. Osäkerheten var stor redan innan sommaren och har inte minskat men ändrat karaktär. Harris politik påminner om Bidens men det finns nyansskillnader och bytet ändrar framför allt dynamiken i valrörelsen.
Utöver dessa mer makroekonomiska och politiska aspekter spelar givetvis fundamentala faktorer som börsbolagens resultat in. De påverkas ju å ena sidan av den makroekonomiska utvecklingen – till exempel gör ju svagare tillväxtutsikter att vinstprognoserna revideras nedåt – och resultaten för andra kvartalet har orsakat en del turbulens. Det handlar inte minst om de stora amerikanska teknologiföretagen som längre varit drivande men som senaste månaderna backat rejält efter flera rapportbesvikelser.
Den viktigaste slutsatsen är att risken för en amerikanska recession ökat och det finns en oro i marknaden att den amerikanska centralbanken inte kommer sänka räntan tillräckligt mycket eller tillräckligt snabbt för att motverka den ekonomiska avmattningen. Även om detta inte bör komma som någon överraskning så är fallhöjden i marknaden förhållandevis hög efter att utvecklingen under sista kvartalet 2023 och första halvåret 2024 varit förvånansvärt starkt.
Som en konsekvens av allt detta har vi den senaste tiden sett en kraftigt negativ börsutveckling. Det är inte osannolikt att turbulensen och det volatila börsklimatet kvarstår en period.
Se makrouppdateringen för augusti 2024
Folksams pressavdelning
+46 8-27 20 40
press@folksam.se
Om Folksamgruppen
Folksamgruppen erbjuder försäkringar, pensioner och långsiktigt sparande. Folksamgruppens vision är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Folksamgruppen består av de kundägda försäkringsgrupperna Folksam Liv och Folksam Sak med dotterföretag. I Folksamgruppen ingår varumärken som Folksam, KPA Pension och Folksam LO Pension.