Chalmers Industriteknik (CIT) har nu slutfört sitt forskningsprojekt för att förbättra luftkvaliteten i operationssalar och vårdmiljöer. I det treåriga projektet som finansierats av Formas strävar CIT efter att utveckla effektiva lösningar för renare luft, särskilt i resurssvaga områden. Nyligen avslutades tester vid sjukhusen i Celpa respektive Panzi, vilka ligger i staden Bukavu i östra Kongo. Testresultaten från LightAirs specialutvecklade luftrenare visade att tekniken och konceptet fungerar. Projektet påvisar möjligheten mot säkrare vårdmiljöer globalt.
Projektet har visat att tekniken och konceptet fungerar. I Sverige är gränsvärdet vid infektionskänsliga operationer, som exempelvis en knäledsoperation, 10 CFU/m3 och för andra operationer 100 CFU/m3. När de första mätningarna utfördes på CELPA-sjukhuset var medelvärdet 1700 CFU/m3. Efter installationerna var mätningarna nere på 60 CFU/m3 trotts den låga spänningen i nätet om cirka 195 Volt mot normala 230 Volt. Effektiviteten skulle sannolikt ökat ytterligare i de elektrostatiska filtren med normal nätspänning. Det som också bidrog positivt var engångskläder i stället för bomullskläder och med detta sammantaget skulle man kunna närma sig det svenska gränsvärdet för infektionskänsliga operationer i denna typ av miljö.
”Jag vill hävda att de elektrostatiska filtren i luftrenarna var avgörande för projektets genomförande då de är enkla att tvätta med vatten och inte genererar tillnärmelsevis så mycket tryckfall och oljud som det blir med andra typer av filter,” säger Daniel Olsson, projektledare på CIT. ”Sambandet mellan luftkvalitet och minskad infektionsrisk är linjärt proportionell varför luftrening är av yttersta vikt. Konventionella lösningar för dessa behov är förhållandevis dyra, underhållskrävande, skrymmande och dessutom mycket effektkrävande och drar därmed mycket energi. Det är idag ovanligt, om ens förekommande, att sjukhus i resurssvaga länder har relevant skyddsventilation och luftrening.”
LightAirs patenterade teknologi CellFlow DEP, som återfinns i bolagets industriella erbjudande, är utvecklad med fokus på reningsgrad, energiåtgång och ljudnivå.
”Vi tycker att det är väldigt roligt att med vårt bidrag tillsammans med CIT ha påvisat möjligheten att erbjuda möjligheten till säkrare vårdmiljöer,” berättar Lars Liljeholm, vd på LightAir. ”Oavsett miljö vet vi att vår teknologi jämfört med konventionella lösningar har väsentliga fördelar. Den fortsatta resan inom detta område fortgår och målsättningen är att LightAir skall ha en kommersiell produkt att erbjuda denna marknad.”
Mer information finns att läsa hos CIT och projektets hemsida www.cleansurgeair.se.
Målgång för Formasprojekt i Kongo
För ytterligare information kontakta:
Lars Liljeholm
VD, LightAir AB (publ)
0708-28 61 96
lars.liljeholm@lightair.com
Om LightAir
LightAir AB (publ) har som mission att förbättra hälsa och välbefinnande genom att erbjuda de bästa lösningarna för industriell och kommersiell luftrening. Vår CellFlow-teknologi och LightAir Connect hjälper företag att skapa en renare och säkrare arbetsmiljö. Bolagets aktie är listad på Nordic SME Sweden (Nordic Growth Market NGM AB) under kortnamnet LAIR. Läs mer på www.lightair.com.
Offentliggörande:
Denna information lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 6 februari 2025 kl. 15:00 CET.
Taggar: