Tanalys

Maxi Svensson utsedd till Årets konstnär av Hjärt-Lungfonden

Endast 16 år gammal har Maxi Svensson redan fått stor uppmärksamhet för sina konstverk. Nu har Hjärt-Lungfonden valt ut den begåvade unga konstnären att bli Årets konstnär till 2022-års Gåvokalender.

Maxi har en personlig koppling till hjärtsjukdom eftersom hans farfar lever med pacemaker. Nu bidrar Maxi med sin konst till Hjärt-Lungfondens nya gåvokalender.  

– Min farfar fick problem med hjärtrubbningar och en typ av flimmer. Nu har han en pacemaker och mår bra och jag är väldigt glad för att han fick hjälp. Nu hoppas jag att den här gåvokalendern ska bidra till att hjälpa andra, säger Maxi Svensson.  

Maxi Svensson tar över den nu påbörjade traditionen som Hjärt-Lungfondens Årets konstnär från Lasse Åberg. I snart 20 år har konstnären Lasse Åberg levt med pacemaker. Tack vare pacemakern och forskningen har han nyligen fyllt 81 år.

– Tack vare forskningen kan jag som 81-åring leva ett normalt liv med tennis och dagliga promenader eller cykelturer. Jag tänker inte slå mig till ro – det får heller inte forskningen göra. Nya genombrott behövs för att fler människor, precis som jag, ska kunna få fler friska år, säger Lasse Åberg.

I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, som är den främsta dödsorsaken i Sverige.

– Tack vare forskning och ny teknik får vi ständigt bättre vård, behandlingar och medicin. Genom att bidra med sin konst till vår gåvokalender hjälper Maxi Svensson oss i vårt arbete med att samla in och dela ut mer pengar till den livsviktiga forskningen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.  

Bilder:
Lasse Åberg och Maxi Svensson Länk

Lasse Åberg och Maxi Svensson 2 Länk
Lasse Åberg och Maxi Svensson 3 Länk

För mer information och kontakt med Maxi Svensson, kontakta gärna:
Daniel Edelsvärd-Wallerman presskontakt på Hjärt-Lungfonden, telefon 0708-544235, e-post daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se

Fakta gåvokalendern
Hjärt-Lungfondens Gåvokalender är en särskilt framtagen konstkalender till Hjärt-Lungfondens givare.
Tanken är att det ska bli en tradition – i år är kalendern gjord i samarbete med Maxi Svensson.
Kopplingen mellan konst och vetenskap är naturlig. Både forskarens och konstnärens arbete drivs framåt av nyfikenhet, kreativitet och en vilja att göra världen bättre.
Bli månadsgivare här
https://www.hjart-lungfonden.se/det-galler-oss-alla/bli-manadsgivare/

Fakta Maxi Svensson
Namn
: Maximilian (Karl Erik) Svensson
Född: 2004-12-29
Boende: i Tyresö
Familj: Mamma Titti, pappa Niclas och lillebror Wilhelm
Sysselsättning: Konstnär och går andra året på estetiska programmet på Internationella engelska gymnasiet i Stockholm.
Utmärkelser/verk mm:
Utställning på Lars Lerin’s Sandgrund in Karlstad
Konstnär för Majblomman
Utställare i Örebro Rådhuskalender
Utställning på Ålands konstmuseum
Vinnare av Youth challenge Powerhouse (Uniqlo)
Illustrerat barnboken ”Den magiska julkatten” (skriven av Ester Roxberg)

Fakta Lasse Åberg
Lars Gunnar Åberg
Född: 5 maj 1940, Hofors, Gästrikland.
Sysselsättning: Konstnär, grafisk formgivare, musiker, skådespelare, manusförfattare, programledare, museiägare.
Familj: Hustrun Inger, barnen Max och Anna, barnbarn och barnbarnsbarn.
Utmärkelser: Ingmar Bergman-priset (1981), Guldbagge (1991), Årets Hedersupplänning (2002), Albert Engström-priset (2012), Piratenpriset (2015), Guldbagge (2020).

 

Fakta hjärt-kärlsjukdom 2021 (Källa: Hjärt-Lungfonden)
I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige. Hjärt-kärlsjukdom orsakar ungefär en tredjedel av alla dödsfall.

Ungefär en fjärdedel av alla som får stroke idag är mellan 20 och 69 år gamla, det vill säga ungefär i arbetsför ålder. En av tre som får hjärtinfarkt är 20 till 69 år. Den senast tillgängliga siffran för plötsligt hjärtstopp, med data för 2019, visar att 4 av 10 drabbade är i åldrarna 20- 69 år.

Exempel på framgångar inom forskningen är mätning av riskmarkörer i blodet som gör att man hittar små hjärtinfarkter innan de blir livshotande, avancerad bildteknik för diagnosticering av stroke, propplösande behandlingar och implanterbara defibrillatorer som återför hjärtat till regelbunden rytm (ICD), bland många andra milstolpar.

Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.

Exit mobile version