Proteiner i havssallat, en sorts tång, kan bli ett lovande alternativ till såväl kött som andra proteinkällor. Tång innehåller även många andra viktiga näringsämnen, och odlas utan att vare sig behöva vattnas, gödslas eller besprutas. Proteinerna sitter ofta hårt bundna, men nu har forskare på Chalmers hittat ett sätt att utvinna dem som är tre gånger så effektivt som tidigare metoder. Framsteget öppnar för tångburgare och proteinsmoothies från havet.
− Det smakar umami med en viss sälta trots att det inte innehåller så höga halter vanligt salt. Jag skulle säga att det är en bra smakförstärkare i fisk- och skaldjursrätter, men möjligheterna att utforska är oändliga. Varför inte i proteinsmoothies eller som havsburgare? säger João Trigo, doktor i livsmedelsvetenskap på Chalmers, om det mörkt gröna pulver som är ett koncentrat av proteiner från havssallat, vars vetenskapliga namn är Ulva fenestrata.
Havssallaten är en sorts makroalg, i vanligt tal kallad tång, som växer på klippor och stenar i lugna vatten eller flyter fritt på ytan, och som till utseendet liknar vanliga sallatsblad.
Det så kallade proteinskiftet – att byta från rött kött till mer hållbara och hälsosamma proteinkällor – är ett sätt att minska matproduktionens klimatpåverkan samtidigt som alla får näringsrik kost. Många alternativa proteinkällor, i huvudsak baserade på ärt-, soja- och svampprotein, är vanliga i våra matbutiker. Men allt det vegetariska protein som finns under havsytan är än så länge en outnyttjad källa.
I projektetCirkalg, som letts från Chalmers, har man utforskat möjligheterna att utveckla processer som kan skapa en ny, blå-grön näring i Sverige, och ta till vara tång som en lovande proteinkälla. Inom ramarna för projektet visar en nypublicerad studie ett nytt sätt att extrahera proteiner från havssallat, så att det nu går att utvinna tre gånger så mycket protein från tången än vad som tidigare varit möjligt.
− Vår metod är ett viktigt genombrott, eftersom den innebär att det kan bli mer ekonomiskt lönsamt att extrahera proteinerna ur havssallat, något man gör med ärtor och soja idag, säger João Trigo.
Innehåller flera viktiga näringsämnen
Förutom livsnödvändiga proteiner innehåller havssallaten flera andra viktiga näringsämnen, såsom vitamin B12 och samma sorts omega-3-fettsyror som finns i fet fisk, som lax. Människor som inte äter animaliska produkter riskerar att få brist på vitamin B12, som är nödvändig bland annat för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. Och odlingen av havssallat har flera fördelar jämfört med landväxande proteiner – som att den inte behöver vattnas, gödslas eller besprutas med insektsgifter. Havssallaten är dessutom härdig och växer bra under många olika förutsättningar, till exempel varierande salthalt och tillgång till kväve.
− Vi kommer att behöva hitta och kombinera intag av många fler olika proteinkällor än vad som finns i vår kost idag för att uppfylla krav på hållbarhet och näringsmässiga behov. Alger är ett bra komplement till många av de produkter som redan finns på marknaden. Vi behöver alla dessa lösningar och hittills har de havsbaserade möjligheterna, de så kallade blå proteinerna, varit förbisedda, säger Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers och koordinator för Cirkalg.
Förutom den nya extraktionsmetoden, som innebär att mer protein kan utvinnas ur havssallaten, tittar man i samverkan med Göteborgs universitet på möjligheterna att öka proteinhalten i själva tången. Genom att odla i processvatten som blir över från sjömatsindustrin, kan proteinhalten i havssallaten öka markant samtidigt som förlorade näringsämnen cirkuleras tillbaka till livsmedelskedjan. På Tjärnö marina laboratorium i norra Bohuslän, som är en del av Göteborgs universitet, har en lång rad lyckade odlingsförsök gjorts inom Cirkalg.
− Framöver vill vi också kunna ta tillvara de delar av algen som inte är protein, och som skulle kunna användas i livsmedel, material eller för medicinska tillämpningar. Målsättningen är att inga molekyler ska gå till spillo, för att uppnå både hållbarhet och kommersiella möjligheter, säger Ingrid Undeland.
Mer om studien
Havssallaten innehåller, förutom proteiner som är vattenlösliga, även rikligt med fettlösliga så kallade membranproteiner. Det innebär att algproteinerna är mer komplexa att utvinna än exempelvis soja- och ärtprotein. I den nya processen öppnas membranen i havssallatens celler upp för att komma åt de fettlösliga proteinerna. Därefter extraheras de olika typerna av proteiner med vatten med högt pH-värde, och i nästa steg, genom att göra lösningen sur, fälls proteinerna ut i aggregat som sedan kan avskiljas från vattnet och tas till vara som en proteinrik ingrediens.
Forskarna såg också att marina omega-3-fettsyror anrikades i proteiningrediensen, och i en uppföljningsstudie kunde de bekräfta att detsamma gällde vitamin B12. Den nya algprotein-ingrediensen kan därmed bidra till att fylla fler näringsmässiga behov än till exempel sojaprotein.
Studien A new method for protein extraction from sea lettuce (Ulva fenestrata) via surfactants and alkaline aqueous solutions har publierats i tidsskriften Food Chemistry. Studiens författare är João Trigo, Sophie Steinhagen, Kristoffer Stedt, Annika Krona, Simone Verhagen, Henrik Pavia, Mehdi Abdollahi och Ingrid Undeland. Forskarna var vid studiens genomförande verksamma vid Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Rise – Research Institutes of Sweden.
För mer information, kontakta:
Ingrid Undeland, professor, avdelningen för livsmedelsvetenskap, institutionen för Life sciences, Chalmers tekniska högskola, 031 772 38 20, undeland@chalmers.se
João Trigo, postdoktor, avdelningen för livsmedelsvetenskap, institutionen för Life sciences, Chalmers tekniska högskola, 0739 78 74 16 trigo@chalmers.se
Filmklipp från Tjärnö marina laboratorium, där tången odlas och skördas, kan laddas ner via den här länken.
Filmfoto: Chalmers | Lars Lanhed
Bildtext: Proteiner från tång, såsom havssallat, har potential att bli en viktig livsmedelskomponent. Proteinerna sitter dock ofta hårt bundna, men nu har forskare på Chalmers hittat ett sätt att utvinna dem som är tre gånger så effektivt som tidigare metoder. Här odlas havssallat i tankar på Tjärnö med processvatten som blir över från fisk- och skaldjursindustrin. Genom denna odling tar de upp näringsämnen som annars skulle ha kasserats, vilket varit en av hörnstenarna i Cirkalg-projektet.
Foto: Sophie Steinhagen
Karin Wik
Presskommunikatör
0708-86 48 35
karin.wik@chalmers.se
________________
Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.
Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället.
Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.
—
Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.
Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:
- Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
- Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn