to, jun 28, 2018 10:40 CET
Regeringen har beslutat om förordningsändringar om producentansvaren för förpackningar och returpapper samt kommunernas insamling av matavfall. Detta ska leda till enklare, mer lättillgängliga och rationella insamlingssystem för hushållen.
– Reformen innebär att det blir lätt att göra rätt. Det ska inte vara en börda att göra sig av med sitt källsorterade material. Insamlingen ska därför göras nära hemmet. Vi vet att fler sorterar mer om det blir enklare, säger miljöminister Karolina Skog.
Den som idag vill ha förpacknings- och tidningsinsamling nära fastigheten måste betala extra, antingen genom avfallstaxan, genom sin bostadsrättsförening eller via sin hyra. Nu förtydligar regeringen att producenterna ska ta det fulla ekonomiska ansvaret för insamlingen av förpackningar och returpapper genom tillståndspliktiga insamlingssystem. Materialen ska samlas in bostads- eller kvartersnära, vilket innebär en stor förändring från dagens system där återvinningsstationer är huvudregel. För att aktörerna ska få tid att anpassa sig så kommer servicen på insamlingen att höjas stegvis 2021 och 2025.
– Regeringen utvecklar producentansvaren för förpackningar och tidningspapper samtidigt som vi förtydligar och skärper kraven. Det är producenterna av förpackningar och tidningspapper som ska bekosta insamlingen, inte kommuner och bostadsrättsföreningar, säger miljöminister Karolina Skog.
Eftersom reglerna inte är detaljstyrande så finns alla förutsättningar att utforma kostnadseffektiva system för insamling. Samtidigt finns i dagsläget ingen transparens i insamlingens kostnader. Det är därför svårt att beräkna kostnader. Regeringen kommer under mandatperioden att ge ett uppdrag till Naturvårdsverket att följa upp hur utbyggnaden av den bostadsnära insamlingen har genomförts och vilka effekter som den har bidragit till avseende miljönytta, tillgänglighet och produktutveckling.
För att bidra till att matavfall tas bättre om hand som en resurs, bland annat genom produktion av biogas, har regeringen även beslutat om krav på att kommunerna ska erbjuda system för separat insamling av matavfall från hushållen senast år 2021. Regeringen har även beslutat att förlänga etappmålet om matavfall från 2018 till 2020.
Huvudsakliga förändringar jämfört med tidigare remitterat förslag om producentansvaren för förpackningar och returpapper
- För att säkerställa att ambitionshöjningen är genomförbar i praktiken anger regeringen att insamlingssystemen ska erbjuda fastighetsägaren kostnadsfri borttransport och genomföra detta om inte fastighetsägaren avböjer. Den som äger en bostadsfastighet ska underlätta för insamlingssystemet att transportera bort förpackningsavfall och returpapper. Det tydliggörs under vilka förutsättningar fastighetsägaren får avböja.
- Kravet på bostadsnära insamling förtydligas genom att det anges att insamlingen kan ske i nära anslutning till fastigheten (kvartersnära). Det blir även möjligt att ta hänsyn till fler omständigheter vid bedömningen av om det är skäligt att göra undantag från kravet på bostadsnära och kvartersnära insamling. Regeringen förtydligar att den som vill lämna förpackningsavfall och returpapper till systemet ska kunna göra det enkelt.
Regeringen kommer under mandatperioden att besluta om myndighetsuppdrag i följande frågor:
- Regeringen ger ett uppdrag till Naturvårdsverket att följa upp hur utbyggnaden av den bostadsnära insamlingen har genomförts och vilka effekter som den har bidragit till avseende miljönytta, tillgänglighet och produktutveckling. I uppföljningen ska även ingå en redovisning av hur kostnaderna för utbyggnaden har påverkat samhället i stort inklusive producenterna, de tillståndspliktiga insamlingssystemen, fastighetsägarna, hushållen och kommunerna. Uppföljningen ska syfta till att ge ett bättre underlag för tillämpningen av skälighetsbedömningen. Uppföljningen redovisas senast vid utgången av 2021.
- Regeringen har lyssnat på dem som sett behov av att närmare utreda hur kravet på insamling av förpackningsavfall i utemiljöer ska utformas. Regeringen kommer därför att ge Naturvårdsverket i uppdrag att återkomma med ett konkret förslag på förordningstext där det bland annat framgår vilka platser det är lämpligt att samla in på.
- Flera remissinstanser har lyft fram problemen med hur den ökade privatimporten av förpackade produkter ska hanteras i relation till producentansvaret om förpackningar. Regeringen delar denna bild och kommer därför att besluta om ett regeringsuppdrag för att utreda denna fråga ytterligare.
För mer information, kontakta:
Jakob Lundgren
Pressekreterare hos
miljöminister
Karolina Skog
072-206 08 92
Taggar: