Mikronätet på ön Arholma som ska säkra elförsörjningen även om eltillförseln från fastlandet bryts har varit i drift i mer än ett år. Nu förbereds för nästa steg i det unika projektet: att involvera kunderna i systemet.
Längst upp i norr i Stockholms skärgård ligger ön Arholma. Idylliska röda stugor med vita knutar är utspridda i det vackra kulturlandskapet medan karga klippor försiktigt doppar tårna i den omgivande Östersjön. Inte helt oväntat har Arholma i mer än ett sekel varit ett populärt besöksmål för sommargäster.
Idag används banbrytande teknik på ön: genom avancerad styrning av energilagring och solpaneler kan ön klippa av sladden från fastlandet utan att för en enda sekund släcka ljuset för de cirka 250 öborna. Om ett strömavbrott skulle inträffa kopplas Arholmas elnät omedelbart om till ö-drift, vilket innebär att ön klarar sig med egna mikronätsresurser, baserat på smart styrning av stora energilager och solpaneler.
– Syftet med projektet är att studera hur vi kan öka elnätets motståndskraft med hjälp av smart styrning, batterilagring och lokal förnybar elproduktion, säger Niklas Sjöberg, Senior Innovation & Business Strategist på Vattenfall Eldistribution.
–Det räcker att vi tittar på utvecklingen i vår omvärld för att det ska bli uppenbart att vi behöver elnät som klarar en lång rad olika påfrestningar.
Kontroll i realtid
Arholmas mikronät invigdes i augusti 2023 och är ett så kallat tvåtimmarssystem. Det innebär att de två 160 kW-batterierna är utformade för att försörja hela ön i två timmar, vilket är mer än tillräckligt för ett normalt avbrott i anslutningen från fastlandet.
Den viktigaste delen av systemets funktion är dock den mjukvarulösning som skannar och styr mikronätet i realtid, kontrollerar flödet av elektrisk ström i varje punkt samt hårdvarans status i varje enskilt ögonblick. Den ständiga övervakningen upptäcker ett fel på en fastlandskabel på en bråkdels sekund och aktiverar de brytare som krävs för att elnätet ska kunna drivas med egna resurser.
Det banbrytande projektet har redan rönt internationellt intresse. Under hösten besökte en stor japansk delegation Vattenfalls forsknings- och utvecklingsavdelning och Vattenfall Eldistribution för att utbyta erfarenheter från liknande projekt på japanska öar.
Ö-drift eller el från fastlandet? Klicka på bilden och följ systemet i realtid
Flexibel efterfrågan från kunderna
Nästa steg i projektet blir att involvera kunderna i systemet, det vill säga hushållen och småföretagen på ön. Bakgrunden till detta är att strömförbrukningen på ön har ökat kraftigt sedan systemet utformades 2019. Det innebär att batterikapaciteten inte längre räcker till för att täcka efterfrågetoppar, framför allt inte vintertid. Genom att inkludera privata elpannor, värmepumpar och takinstallerade solpaneler i mikronätets styrsystem kommer det att bli mycket mer flexibelt.
– Kundernas efterfrågan är den största potentiella flexibla resursen i våra elnät, och vi måste börja utnyttja denna möjlighet för att överbrygga de kapacitetsrelaterade utmaningarna. Vi vill kunna koppla bort viss elektrisk belastning när det behövs, särskilt på vintern när belastningen är hög. Det här är särskilt viktigt efter ett strömavbrott, när vi återgår till det fasta elnätet. Om för många och för stora apparater slås på samtidigt kan elnätet annars drabbas av nya avbrott, säger Niklas Sjöberg.
Ett exempel på en teknisk lösning som ska bidra till detta är installationen av fjärrstyrda brytare hos kunderna som kan koppla bort strömförbrukande apparater en stund och istället koppla in dem sekventiellt för att säkra stabiliteten.
– Vi har sett ett stort intresse från kunderna på Arholma att delta, däribland några av företagen på ön, säger Niklas Sjöberg. Vi undersöker också hur vi på bästa sätt kan kompensera deltagarna, huvudsakligen genom en rabatt på elnätstariffen. I januari börjar vi träffa kunderna och kartlägga vilka apparater vi vill ha möjlighet att styra, framför allt värmesystem, värmepumpar och elektrisk golvvärme.
Projektet för att optimera kundernas efterfrågan på Arholma kommer att genomföras under 2025.
Mer information
Läs mer om mikronätet på Arholma här