må, nov 20, 2017 10:43 CET
I alla tider har det funnits normbrytare och medeltiden är inget undantag. Lär känna kvinnliga krigare, läkare, makthavare och trubadurer i Stefan Högbergs föreläsningsserie på Forsviks bruk där både berättarglädje och källkritik inryms. Välkommen till första föredraget på lördag 25 november!
Stefan Högberg har i flera år skrivit och föreläst om medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Han arbetar som arkivarie och driver webbplatsen och bloggen
Kvinnliga krigare och andra medeltida regelbrytare
. Där berättar han källkritiskt om personer som kan beläggas i källmaterial. Utöver den omtyckta bloggen arbetar Stefan Högberg även på en bok om medeltidens kvinnliga normbrytare, som kommer ut den första december.
– Det är först de senaste decennierna som historiker på allvar undersökt medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Den delen av historien har legat dold, så det är väldigt roligt att få berätta om medeltidens kvinnliga ledare, läkare, trubadurer och soldater, säger Stefan Högberg.
Vad är det mest spektakulära du har hittat i din forskning?
– Det är nog hur många kvinnliga stridande som nämns på korsfararnas sida i belägringen av staden Akko åren kring 1190. Visserligen fortfarande bara en handfull, men det är ändå fler än man väntar sig.
En del av historien att lyfta fram
Stefan Högberg började utforska de medeltida regelbrytarna på allvar 2008 men fascinationen fanns där långt tidigare.
– Jag blev intresserad under mina studier i slutet av nittiotalet – här var en del av historien jag aldrig hört om som borde få komma fram!
Populär blogg
Många följer hans blogg och Facebook-sida och de flesta är positiva och nyfikna på den här delen av historien.
– Kritik har kommit lite grand på Facebook, men mest från, vad jag tolkar som, rädda män, säger Stefan Högberg.
Tid, plats och program
Del 1: Gränsöverskridande kvinnor under medeltiden
Lördag 25 november klockan 15:00, Brukskontoret, Forsviks bruk
Vi vet alla att det inte fanns några kvinnliga krigare under medeltiden. Intressant nog har vi fel. Här berättar Stefan Högberg om medeltida europeiska kvinnor som på olika sätt korsade de gränser som omgav deras tillvaro, och tittar på hur de betraktades och på hur deras villkor förändrades över tid.
Del 2: Ingeborg – med Guds nåd hertiginna av Sverige
Lördag 20 januari klockan 15:00, Brukskontoret, Forsviks bruk
Har du hört talas om Ingeborg, som vid 20 års ålder var mäktigast i Skandinavien? Inte? Det är du inte ensam om. Historieböckerna berättar att hertig Erik dog efter Nyköpings gästabud. Vad de däremot sällan tar upp är att hans sextonåriga hustru Ingeborg tog över familjens resurser i gränslanden mellan Danmark, Sverige och Norge, eller att hon var mäktigast i Skandinavien åren runt 1320. Någon gång vid den tiden föds hennes planer på att erövra Skåne… Stefan Högberg låter oss följa Ingeborgs dramatiska liv i 1300-talets nordiska maktelit; en spännande berättelse och en fallstudie över en gränsöverskridande medeltidskvinna.
Del 3: Medeltidens kvinnliga krigare
Lördag 24 februari, klockan 15:00, Brukskontoret, Forsviks bruk
Alla känner till Jeanne d’Arc, tonåringen som förde Frankrikes arméer till seger under hundraårskriget. Färre vet att vi även hittar andra kvinnliga krigare och härförare i medeltida källor; fler än vare sig före eller efter den perioden. Stefan Högberg berättar om kvinnor som spelade militära roller i Europa under medeltiden; både aristokrater som förde befäl och de fotsoldater som skymtar fram i källorna. Trots att samtiden förknippade krigföring med manlighet hamnade kvinnor förvånansvärt ofta i sådana positioner.
Kontakt
Christina Bodling
Museipedagog
Forsviks bruk/Västarvet
Tfn: 0700-20 77 12
christina.bodling@vgregion.se
Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle.
Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.
Taggar:
Evenemang
, Historia
, Kulturarv
, föredrag
, Aktivitet
, Karlsborg
, Medeltid
, Forsviks bruk
, forsvik
, kvinnliga krigare
, korståg