Tanalys

Musikseminarium på Sjöhistoriska museet: Flottans musik – En marin kulturbärare

Kungl. Örlogsmannasällskapet och Kungl. Musikaliska Akademien, instiftades båda i Stockholm 1771 under Gustav III:s första år som regent. Akademierna genomför under året ett jubileumsprogram för att högtidlighålla 250 års verksamhet. Lördagen den 28 augusti presenteras ett gemensamt musikseminarium på Sjöhistoriska museet under rubriken ”Flottans musik – en marin kulturbärare” som visar på betydelsen av musiken inom det marina.

Musikseminariet samverkas med Marinens Musikkår och Sjöhistoriska museet och ingår i den serie där de tio Kungliga akademierna gått samman under rubriken ”Akademierna och musiken”. Dessutom ingår seminariet i Sjöhistoriska museets ”Örlogsdagar” som genomförs 27 – 29 augusti. Musikdirektör Andreas Hanson redogör för betydelsen av flottans musik och dirigerar olika musikstycken för att exemplifiera vad musiken nyttjats till ombord.

– ­Vi ser fram emot ytterligare ett avrop i Kungl. Örlogsmannasällskapets jubileumsseglats. Vi tackar de andra arrangörerna för god samverkan, Kungl. Musikaliska Akademien som liksom vi firar 250 år i år, Marinens Musikkår och Sjöhistoriska museet. Tillsammans bjuder vi allmänheten på kvalitativ underhållning såväl som historia, säger ordförande för Kungl. Örlogsmannasällskapet, konteramiral (PA) Anders Grenstad.

– Den musik som är kopplad till den svenska sjöhistoriska traditionen är både anrik och innehållsrik och spänner från örlogssignaler till shanties. Det finns en bred gemensam historia som väver samman våra akademier som vi gärna vill visa upp, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare på Kungl. Musikaliska Akademien.

Seminariet sänds via ZOOM med följande inloggning: Mötes ID: 897 5755 9241 Kod: 1812: https://us02web.zoom.us/j/89757559241?pwd=YlB5Yld2RWw2RVpxWWlFaXo2RG1Tdz09

Kungl. Örlogsmannasällskapets valspråk är ”Med förstånd och styrka” och syftet med verksamheten är att följa och aktivt verka för utvecklingen av sjökrigsvetenskapen och sjöväsendet i allmänhet. Kungl. Örlogsmannasällskapet arbetar för att synliggöra den starka strategiska kopplingen mellan sjöfart, välfärd, miljö samt försvaret av hamnar och sjövägar.

Kungl. Musikaliska Akademiens valspråk är ”Anda och konst” och dess ändamål att främja tonkonsten och musiklivet. Den skall därvid följa utvecklingen inom det svenska och internationella musiklivet, ta initiativ för att gagna musikkulturen samt på musikens skilda områden stödja utbildning, forskning och konstnärligt utvecklingsarbete.

För ytterligare information:

Mårten Granberg, koordinator KÖMS, tel. mobil. 070-764 01 00 eller marten.granberg@koms.se

Lova Wallerö, kommunikatör KMA, tel. mobil. 070-763 05 65 eller lova.wallero@musikaliskaakademien.se

Besök även:

Kungl. Örlogsmannasällskapet: www.koms.se  Kungl. Musikaliska Akademien: www.musikaliskaakademien.se  Sjöhistoriska museet: www.sjohistoriska.se Marinens Musikkår: www.marinensmusikkar.se

Taggar:

Exit mobile version